Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.4.12

NES Passito di Pantelleria 2008

NES Passito di Pantelleria 2008
 • Valmistaja: Duca di Castelmonte, Carlo Pellegrino
 • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOC Passito di Pantelleria
 • Maa: Italia
 • Alue: Sisilia, Pantelleria
 • Rypäleet: Muscat of Alexandria (100%)
 • Koko: 0,375
 • Hinta arviointihetkellä: 13,53e (Huhtikuu 2012, Alko)
 • Hinta nyt: 14,73e (Tammikuu 2014, Alko)

Pääsiäisaterialla jälkiruoaksi tarjoillun sitruuna-rommirahkan kumppaniksi ilmestyi pieneltä Pantellerian saarelta peräisin oleva NES Passito. Passito-viinit tarkoittavat viinejä, joiden rypäleet ovat kuivatettu rusinoiksi ennen niiden puristamista viiniksi, ja vaikka ne ovat yleensä perinteisiä Italialaisia jälkiruokaviinejä, voidaan myös esimerkiksi Amarone-viinit laskea myös passito-viineiksi.

Pantelleria on pieni saari Sisilian lounaispuolella, joka on todellisuudessa noin puolet lähempänä Tunisiaa kuin Sisiliaa. Tämä saari tunnetaan lähinnä makeista Moscato- ja Moscato Passito -viineistään, jotka valmistetaan Muscat of Alexandria -rypäleestä, joka tunnetaan saarella paremmin nimellä Zibibbo.

Kuparinruskean viinin tuoksu pääsee yllättämään pääasiassa pehmeän aromikkaisiin ja hunajaisiin jalohomeviineihin tottuneen nenän: lasista nousee voimakasta ja mausteista pomeranssia, hapettunutta omenaa, kukkaisuutta, piparkakkua ja kevyen madeirisoituneita vivahteita. Elegantin tyylikkäiden viinien parissa pyörineelle viinin konstailematon röyhkeys viihdytti suuresti ja toi hymyn poskille. Tässähän taitaa olla jotain ideaa!

Viinin maku on mehukkaan omenainen, pirtsakka ja yllättävän runsaiden, särmikkäiden happojensa puolesta miellyttävän raikas, mutta siinä on myös mehevyyttä tuovaa tummaa siirapin aromia ja persoonallisuudesta kielivää hapanta appelsiinia, aavistuksen bitteristä yrttisyyttä ja mausteisuutta sekä hillitysti Sherryyn tai Marsalaan viittaavia hapettuneita vivahteita. Hyvät hapot ja runsas mausteisuus eivät anna mitenkään olettaa, että viinissä olisi melko kiitettävästi jäännössokeria, n. 150 g/l. Makeutta on selvästi, mutta se tule esille mitenkään imelänä vaan oikein sopivana ja tasapainoisena.

Viinin jälkimaku on pitkähkö, limettisen hapokas, lämmin ja hapettuneiden aromiensa puolesta melko voimakkaan mausteinen. Viini sopi rahkajälkiruoalle erinomaisesti, sillä sen makeus tuki hyvin jälkiruoan makeutta samalla kun hapot pitivät huolen, ettei viini jäänyt rahkan liiskaamaksi ja sen mausteisuus toi runsaasti miellyttäviä lisävivahteita kokonaisuuteen.

Jälkiruokaviiniksi NES Passito on aromeiltaan melko runsas ja hapettuneen terävä, joten sherryn vihaajille se ei ole suositeltava vaihtoehto, mutta persoonallista ja runsaan mausteista tuttavuutta etsiville se on todella miellyttävä tuttavuus. Erityisesti silloin, kun ottaa huomioon että viini ei ole missään nimessä hinnalla pilattu.

Lyhyesti: Voimakkaan pomeranssinen, ryhdikäs, tasapainoinen ja persoonallinen pieneltä saarelta läheltä Afrikan rannikkoa.

Arvio: Erittäin hyvä – viini ei ole tyylikäs, vaan maalaisen röyhkeä ja mutkattoman persoonallinen tapaus, jossa hapettuneet aromit eivät hallitse makua, vaan maustavat sitä sopivan hillitysti. Loistava arkijälkiruokaviini.

Hinnan (14,73e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Kätevä blogi sinulla. Suuret kiitokset. Täältä löytyi heti vastaus siihen mitä vaimon hankkimassa epätavallisessa viinipullossa oli. Sopii mainiosti myös lämmittämään ja makeuttamaan elämää hyvän hiidon jälkeisen aterian päätökseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimät kiitokset! Hauska myös kuulla että avuksi on voinut olla. :)

   Poista