Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.1.14

Niepoort Colheita 1999

Niepoort Colheita 1999
  • Valmistaja: Niepoort
  • Tyyppi: Väkevöity viini, Portviini, Tawny port, Colheita
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tempranillo, yms.
  • Koko: 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 26,80e / 0,75 (Syyskuu 2013, Garrafeira Nacional)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


No niin, vuorossa on vihdoin ja viimein viimeinen arvio Mikäviinissä testaamistani viineistä, eli Niepoortin 14-vuotias vuosikerta-Tawny.

Maistiaista pyytäessäni sain hädin tuskin senttilitran tilkan viiniä, minkä vuoksi pyysi ihan pientä lisäsatsia, jotta viinistä saisi jotain irti. Sain vastaukseksi että "ei onnistu, en halua rikkoa lakeja". Ihmettelin vähän että mistä nyt mahtaa olla kyse, tuskin viinimaisteluista on kovinkaan kummoisia lakeja kirjoitettu, minkä lisäksi monesti ongelmana tuntuu olevan turhankin runsaat maisteluannokset, joista saa olla kaatelemassa valtaosaa sylkykuppiin parin siemauksen jälkeen.

Njoo, mutta. Viiniin. Tämä on siis vuonna 1842 perustetun Niepoortin portviinitalon niitä tuotteita, joita tämä nykyisin paljon uusia, kokeellisempiakin viinejä puskeva talo on tuottanut varsin pitkään – Niepoortin omilla sivuilla luetellaan vuosikertoja aivan 1900-luvun alusta saakka. Tämä kyseinen viini on valmistettu 60 vuotta vanhojen köynnösten hedelmistä, jotka ovat perinteisesti tallottu jaloin suurissa sementtisammioissa. Kun viini on käytetty ja väkevöity 20,5-volttiseksi, siirretään se kypsymään verrattain pieniin, 550-litraisiin tammitynnyreihin. Pullotuspäivämäärää en mistään tähän hätään löydä, mutta todennäköisesti reilun kymmenen vuoden kypsyttelyn jälkeen viini on siirretty pulloihin ja kauppojen hyllyille. Koska viiniä ei löydy Alkosta, eikä myöskään Mikäviinin omat sivut viinin hintaa kerro, nappaan referenssiksi Portugalin merkittävimmän alkoholimyymälän, Garrafeira Nacionalin sivut: viinin saa GN:ltä reilun neljännessatasen hintaan. Ja siis täysikokoisen pullon – Mikäviinissä testaamani kappale oli siis puolikkaasta pullosta.

No niin, koska viini on arvioitu naurettavan pienestä lirauksesta, josta ei riittänyt järkevästi edes kahteen siemaukseen, on kaikki allaoleva tykitetty yhden hörpyn perusteella viiniä suussa pyöritellen.

Väri on pronssisen punaruskea – viinin punainen alkuperä näkyy vielä, mutta tynnyrissä vietetty, väriä hitaasti mutta varmasti riisuva aika rupeaa olemaan myös selvästi havaittavissa.

Makea tuoksu on suhteellisen voimakas ja täynnä ikääntyneen hedelmäisyyden ja tammitynnyrin yhdessä tuomaa ilmaisuvoimaa: tummaa siirappia, makeaa rusinaisuutta, kevyttä pähkinäisyyttä ja aavistus Omar-kermatoffeeta.

Maku on pehmeä, lempeä ja runsas: paljon viikunaa ja makeaa siirappia, rusinaisuutta, pähkinää, kevyttä toffeeta ja alkoholin tulisuuden kanssa yhteensulautuvaa pippuria. Kokonaisuus on mukavan vivahteikas, mutta tyylilajiinsa nähden (n. 10-vuotias Tawny) hieman vaatimaton. Valittaa ei kuitenkaan voi – vaikka viinissä voisi olla enemmän kaikkea, toimii kokonaisuus kuitenkin mainiosti ja yleisilme on varsin herkullinen. Hapokkuus on maltillista, mutta hillitty tanniinisuus tuo sentään mukavaa särmää muuten paikoin turhankin pehmeään ja sulavaliikkeiseen suutuntumaan.

Pehmeä keskimaku taittuu hiljalleen maukkaaseen ja aromikkaaseen jälkimakuun, jossa tuntuu rusinaa, siirappia, taatelia, makeaa mausteisuutta, pähkinäisyyttä ja oksidoitunutta madeiramaisuutta. Vivahteikas jälkivaikutelma on keskimakua parempi ja se viipyilee miellyttävän pitkään kielellä, nostaen esiin erityisesti erilaisia tammen ja pähkinän häivähdyksiä.

Kokonaisuus on varsin hyvä ja elegantti, joskin ehkä hieman vaatimattoman oloinen. Kuitenkaan viiniä ei ole ainakaan Portugalin hintatasossa pilattu hinnalla, joten tämän viinin tapauksessa vastinetta kyllä saa rahalleen. Erityisen suurta seikkailua viiniltä ei kannata odottaa, mutta maukkaan Tawnyn roolin tämä Colheita hoitaa suvereenisti.

Olen lukenut monen arvostelun mainitsevan kuinka viini todennäköisesti kehittyy paremmaksi ja vivahteikkaammaksi lisäkypsyttelyllä, mutta ainakin itse olen ollut siinä uskossa, että Tawnyt yleensä eivät kehity juurikaan pullossa, vaan ne on tarkoitus juoda mahdollisimman pian pullotuksen jälkeen – sen sijaan niiden etuna on usein varsin pitkä aika, minkä nämä viinit kestävät pullon avaamisen jälkeen. Viiniä on siis turha ostaa kaappiin makaamaan – pullo jäähtymään jääkaappiin, jottei runsas alkoholi puskisi liikaa tuoksusta ja mausta läpi, ja auki makeiden suklaa- tai pähkinäjälkiruokien kumppaniksi, tai ihan vain sellaisenaan herkutteluun.

Lyhyesti: Pehmeä, mehukas ja kohtalaisen vivahteikas vuosikerta-Tawny, jossa tuntuu mukavan tasapainoisesti sekä vielä kohtalaisen nuoren viinin makea tumma hedelmä, että tammen siirappinen ja mausteinen aromikkuus.

Arvio: Erittäin hyvä – varsin näppärä tapaus. Ei tuo loppupeleissä paletille mitään kovinkaan ihmeellistä, mutta jos ei niitä ihan nuorimpia ja halvimpia Rubyja ja Tawnyja oteta lukuun, portviinit tuppaavat melkeinpä aina tarjoamaan jos jonkinlaista herkullisuutta, riippumatta siitä, ovatko ne poikkeuksellisen ja ainutlaatuisen makuisia vai klassisen ja ennalta-arvattavan aromikkaita.

Hinnan (26,80e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti