Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.1.14

Chimay Triple 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/917884/
Chimay Triple 2013
  • Valmistaja: Bières de Chimay S.A.
  • Tyyppi: Olut, Belgi, Trappist, Tripel
  • Maa: Belgia
  • Alue: Vallonia, Hainaut
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 3,33e (Syyskuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 3,49e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)



Belgialainen Chimayn luostaripanimo lienee yksi maailman tunnetuimpia olutmerkkejä niin trappistioluiden kuin belgioluiden ylipäänsä joukossa. Panimon tunnetuin olut on sinisellä etiketillä varustettu tuhti "quadrupel", Blue, mutta tällä kertaa arvioitavana onkin panimon hieman tuntemattomampi, mutta myöskin suurta arvostusta nauttiva tripel, eli keltaisella etiketillä varustettu Chimay Triple.

Trappistioluet ovat kehittyneet melko hiljattain nykymuotoonsa: perinteisesti valmistivat kolmea erilaista olutta, jotka olivat enkel, dubbel ja tripel, alkoholivahvuuden mukaan; enkel-termi kuitenkin on poistunut ajan myötä käytöstä. Muinoin tripel-termillä kuvattiin vain panimon vahvinta olutta, mutta 1950-luvulta alkaen tripel-oluet alkoivat pikku hiljaa merkitä yksinomaan vahvoja mutta vaaleita oluita Westmallen trappistipanimon nimettyä vahvimman, väriltään vaalean oluensa Tripeliksi. Koska moni panimo kuitenkin valmistaa vaaleaa tripeliä vahvempia oluita, kutsutaan niitä monesti epävirallisesti quadrupeleiksi (tai pelkästään quadeiksi) vahvan ja tumman trappistiolut La Trappe Quadrupelin mukaan. Tämä Chimay Triple on tyypillinen trappisti-tripel: väriltään vaalea ja alkoholiltaan tuhti (8%).

Väriltään olut on samea ja vaalean oranssinkeltainen. Lasiin kohoaa suurella innolla vaalea, kuohkea ja todella runsas vaahto.

Tuoksua hallitsevat hunajaiset ja vaalean vehnäiset sävyt, sitruksesta hieman trooppisempaan taittuva hedelmäisyys ja kevyehkö belgihiivainen mausteisuus. Yleisilme on kohtalaisen runsas ja täyteläisen muhkea.

Maku on täyteläinen mutta samalla miellyttävän raikas ja kepeähkö. Varsin korkeista volteistaan huolimatta olut ei tunnu mitenkään raskaalta tai viinaiselta; alkoholi tuntuu ainoastaan tuovan varsin tuhtia ja täyteläistä runkoa. Moniulotteisen ja runsaan – muttei erityisen voimakkaan – maun yleisilme on melko vehnäinen, mutta kuitenkin selkeästi enemmän belgialainen kuin esimerkiksi saksalaisen vehnäolutmainen. Seassa tuntuu myös hapahkoa belgien mausteisuutta, kohtalaisen karvaan greippistä humalointia ja pientä pippurisuutta. Hiilihappoisuus on kohtalaisen runsasta ja kuohkeaa, muttei mitenkään hallitsevaa. Yleisilmeeltään tämä tripel on varsin tasapainoinen ja hienostunut, sekä yleensä hieman makeampien belgioluiden joukossa miellyttävän kuivanpuoleinen.

Hapahko jälkimaku on mausteinen, vaalean maltainen, kevyen hiivainen – jopa aavistuksen vehnis-banaaniin taittuen ja kohtalaisesti tuntuvan katkeroinen. Jälkivaikutelma on runsas, moniulotteinen, miellyttävän raikas ja pitkähkö.

Yleisesti Chimay Triple on varsin mainio tripel: makua ja runkoa oluessa on reilunlaisesti, mutta ei missään nimessä raikkauden tai ryhdin kustannuksella. Kokonaisuus pelittää todella mainiosti ja olut on yksinkertaisesti maanmaino nautiskeluolut. Sessiointiin näin vahvasta oluesta ei juurikaan ole – jo muutamalla pullolla kun saa itsensä petollisen helposti hutikkaan – mutta voin kuvitella oluen runsaiden makujen ja sopivan särmikkään puruvoiman toimivan esimerkiksi pestolla varustetun laatupizzan tai erilaisten viheraromisten ruokien (kohta taas kaikkien huulilla heiluva parsa, katson sinun suuntaasi!) kanssa.

Kyllä näitä Chimayn oluita maistellessa sitä ymmärtää miksi tämä panimo on niin suosittu ja tunnettu harvojen trappistipanimoiden joukossa: panimo tuottaa kymmenestä trappistipanimosta La Trappen ja Westmallen ohella eniten olutta (Chimay tuottaa neljänneksen maailman trappistioluista sekä yksinään enemmän olutta kuin kaikki jäljellejäävät seitsemän muuta pienempää trappistipanimoa yhteensä), mutta kohtalaisen suurista tuotantomääristään huolimatta onnistuu ylläpitämään korkeaa tasoa oluissaan kautta linjan. Chimayn vahvat ja sopivan tuntuvasti humaloidut oluet ovat myös tunnettuja siitä, että ne kestävät helposti useammankin vuoden kypsyttelyä parantuen ikääntyessään, ja vaikka tätä tripeliä suositellaankin nautittavaksi nuorena, ei se varmasti ole poikkeus tähän. Erityisesti jos haluaa maun kehittymisen ohella hieman hillitympää hiilihappoisuutta, voi esimerkiksi vuoden varastointi tehdä ihan hyvää oluelle.

Lyhyesti: Todella runsasarominen ja hurmaava tripel, jossa yhdistyy hienosti vehnäolutmainen aromimaailma, kepeys ja juotavuus sekä belgioluiden runsaus, täyteläisyys ja suorastaan petollinen alkoholipitoisuus.

Arvio: Erinomainen – on suorastaan hämmentävää, miten näin vahva, täyteläinen ja runsas olut on samalla yleisilmeeltään niin raikas ja kesäinen. Ehdottomasti yksi Belgian hurmaavimmista tripeleistä – makunautinto keveiden mutta voimakkaiden oluiden ystäville.

Hinnan (3,49e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

  1. Eikös tämä lausuta "she may"? Munkkiparoille tosi ivaileva nimi! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hoho :D Taitaa kuitenkin parhaan ymmärrykseni mukaan olla "shimee". En kuitenkaan ole paikan päällä käynyt kuuntelemassa asian todellista laitaa, joten joku paremmin tietävä saa kyllä avata sanaisen arkkunsa!

      Poista