Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.1.14

Boulevard Bully! Porter 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/749674/
Boulevard Bully! Porter 2013
  • Valmistaja: Boulevard Brewing Co.
  • Tyyppi: Olut, Porter
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Missouri, Kansas City
  • Maltaat: Cara 300, Cara 120, Pale-, Suklaa-, Vehnä-
  • Humala: Athanum, Bravo, Cascade, Magnum
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 6,09e (Lokakuu 2013, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: 6,16e (Tammikuu 2014, Alko, erikoisvalikoima)


Boulevard Brewing -teema jatkuu! Mainion Double-Wide IPA:n innoittamana tuli syksyllä noudettua Arkadian Alkon erikoisvalikoimasta talon Bully!-porter, jota vaikuttaa ilahduttavasti löytyvän edelleen myymälän hyllyillä siitä kiinnostuneille. Oma olueni on pullotettu 11.6.2013, joten varsin tuoretta tavaraa on kyseessä.

Oluen väri on hyvin tiivis, valoa läpäisemätön, hieman punervaan taittuva rusehtavanmusta, ja se taittuu taittuu reunoilta tumman pihkaiseksi. Päälle kohoaa paksu ja vähintään yhtä tiivis, jopa kiinteä, caffè latten värinen vaahtokukka, joka ei jätä jälkeensä lasin reunoille niinkään kevyttä pitsiä, vaan oikeastaan paksun vaahtohunnun.

Tuoksu on ensivaikutelmaltaan hyvin aromihumaloitu – vastaan iskee kohtalaisen runsaalla voimalla sitruksinen, makean omenainen ja kevyen mäntyinen jenkki-IPA-vyörytys; alta kuitenkin voi erottaa porttereille tyypillistä tummempaa maltaisuutta, salmiakkia ja jälkiuunileipää. Oluesta tulee mieleen enemmän runsaan kärtsäinen ja paksu black IPA kuin tyypillinen portteri, tosin onhan se odotettavissa, että jenkkiportterissa tuoksuu jenkkihumalat.

Suutuntumaltaan keskitäyteläisessä ja intensiivisyydessään hieman maltillisessa maussa tumma mallas ja aromihumalointi vaihtavat paikkoja – hedelmäiset ja havuiset vivahteet siirtyvät taka-alalle, kun hieman laktisen makea, limppuinen tumma maltaisuus ja tasapainoinen lakritsisuus ottaa pääosan paikan. Hiilihappoisuus on varsin maltillista ja tasaisen kevyesti kieltänipistelevää, mikä yhdistettynä portteritasolla varsin sopusuhtaiseen 6% alkoholiin tekee oluesta varsin ystävällisen ja helpostijuotavan oloisen. Maun lähestyessä loppuaan nousee esiin toisiaan voimistavasti sekä kevyen kermainen cappuccinomaisuus että kohtalaisen bitterinen (49 EBU) katkerohumalointi. Oluen karvaus ja kevyesti makea maltaisuus ovat mallikkaasti tasapainossa, eikä kumpikaan osa-alue ota toisesta erävoittoa.

Oluesta jää varsin pitkä, kuiva ja moniulotteinen jälkimaku, jossa tuntuu erityisesti pihkaista ja vihertävää katkerohumalan karvautta ja tummaa, bitteristä suklaata; taustalle jää häilymään espressoisuutta, kevyesti palanutta ruislimppua ja hennosti makeata, tumman siirappista maltaisuutta. Jälkivaikutelma on silti ehkä aavistuksen ohkaisen oloinen verrattuna hieman runsaampaan keskimakuun.

Bully! on yleisilmeeltään keskimääräistä hieman hillitympi ja vähemmän kärtsäinen portteri, jossa amerikkalaisella humaloinnilla on selvä, muttei kuitenkaan dominoiva preesens – oluen karvaudessa maltillisesti paahtuneilla aromeilla on pieni osansa, mutta valtaosa bitteristä tuntuu tulevan reilusta humaloinnista. Varsin mallikas ja tyylikäs esitys – kuitenkaan olut ei ole mitenkään massallaan tai intensiivisyydellään valloittava, joten kyseessä on ennemminkin tyylitietoinen valinta illanistumisolueksi tai esimerkiksi riista- tai pataruokien kumppaniksi kuin varsinainen supermassiivinen blockbuster-porter. Hinta on kyllä kaikesta huolimatta piirun verran yläkanttiin, sillä vastaavia laadukkaita porttereita saa Suomesta helposti alle vitosella pullo (halvimmillaan vain reilulla kahdella eurolla). Bully! ei varsinaisesti ylitä hinnaltaan mitään kipurajaa, eli kyllä tämän kuusi euroa vielä suostuu maksamaan, mutta verrokkeihinsa nähden oluella tuntuu olevan kyllä piirun verran turhan kova hintalappu.

Lyhyesti: Maukas, tasapainoinen ja hieman hillitynpuoleinen portteri, jossa amerikkalainen humalointi näyttelee kohtalaisen suurta roolia niin tuoksussa kuin jälkimaun karvaudessa.

Arvio: Tyylikäs – Boulevardin tyyliin olut tarjoilee enemmän monipuolista aromimaailmaa ja tasapainosita yleisilmettä kuin älytöntä tykitystä. Mainio ja kaikin puolin mallikas pikku portteri.

Hinnan (6,16e) ja laadun suhde: Heikko – olut ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti