Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.1.14

Lenikus Grüner Veltliner Der Nussberg 2012

Lenikus Grüner Veltliner Der Nussberg 2012
  • Valmistaja: Weingut Lenikus
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Wien
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Wien
  • Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 19,00e (Lokakuu 2013, Lenikus)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Lokakuisessa Itävallan viininäyttelyssä seuraavana vuorossa oli viinitalo Lenikusin parempi Grüner Veltliner – tätä aiemmin maistamani talon perustason Bisamberger Grüner Veltliner ei jaksanut herättää niin isoja tunteita, että jaksaisin nyt siitä kirjottaa omaa arvostelua.

Lenikus on siis erittäin nuori, vasta vuonna 2008 perustettu viinitalo, jonka ensimmäinen kaupallinen vuosikerta oli 2011 – tämä vuosikerta 2012 on siis vasta järjestyksessään toinen talon viini! Der Nussberg Grüner Veltliner on Wienin kaupungin reunalla sijaitsevalta, viinitarhoilla käytännössä päällystetyltä Nussberg-vuorelta kerätyistä rypäleistä valmistettu tapaus.

Viinillä on syvähkö, jopa hieman paksuhkon keltainen väri.

Tuoksu on kevyehkö ja melko mausteinen, erityisesti rypäleelle tyypillinen jauhettu valkopippurisuus hallitsee. Taustalla häilyy hieman kypsää omenaa ja vihertävää yrttisyyttä.

Leveää makuprofiilia hallitsevat tuoksun tavoin valkopippurisuuteen taittuvat, mausteiset piirteet, mutta seasta löytyy tuoksua enemmän kaikkea muutakin: lähes ylikypsää, makeaa ananasta, hieman marsipaanisuutta ja hentoa hunajamelonia, sekä aavistus kypsän sitruksista hapokkuutta. Kokonaisuus on kuitenkin yleisilmeeltään keskihapokas, minkä vuoksi viinillä on varsin täyteläinen ja hieman hidasliikkeinen habitus.

Viinistä jää kielelle varsin voimakas ja pitkähkö jälkimaku, josta varsinaiset hedelmäiset aromit katoavat varsin ketterästi: kielelle jää lähinnä pippurisuudessaan jopa kevyesti tulista mausteisuutta, kevyttä mineraalia ja hentoa savuisuutta.

Der Nussberg Grüner Veltliner on varsin suurikokoinen ja hallitsevan mausteinen esitys, mutta kärsii turhan paljon melko matalasta hapokkuudesta: viiniin on saatu kiitettävästi voimaa ja konsentraatiota, mutta raikkauden kustannuksella. Kun hapokkuus on viinissä turhan matalaa, kokonaisuus tuntuu varsin raskaalta ja tasapainottomalta; onneksi happoja on kuitenkin kohtalaisesti, minkä lisäksi viinin pippurinen mausteisuus tuo vielä sen verran tiukkaa yleisilmettä, ettei kokonaisuus missään vaiheessa pääse tuntumaan höttöiseltä.

Viini vaikuttaa hallitsevan mausteisuutensa puolesta kaipaavan ruokaa hillitsemään viinin terävimpiä särmiä, mutta hillityksi jäävän hapokkuutensa puolesta mikä tahansa ruoka ei sovi. Jos haluat naittaa tälle viinille GrüVen perinteistä partneria, wieninleikettä, älä ainakaan purista sitruunaa leikkeen päälle! Hapokkaat ruoat ovat viimeinen asia, mitä tämä viini kaipaa rinnalleen.

Viinitalon vajaan kahden kympin hinta on mielestäni hieman kyseenalainen viinin yleiseen tyyliin nähden – kuitenkin Suomestakin saa tasapainoisempia ja raikkaampia Gryynereita samaan hintaan tai edullisemmallakin! Vaikka viinistä löytyykin vaikuttavaa, intensiivistä runsautta, ei se riitä yksinään vakuuttamaan meikäläistä.

Lyhyesti: Tuhti ja voimakkaasti pippurisen mausteinen Grüner Veltliner Wienin kaupungista, jonka suurimmaksi heikkoudeksi paljastuu sen muhkean hedelmän jalkoihin jäävä, lempeähkö hapokkuus.

Arvio: Hyvä – viini on kyllä varsin mukiinmenevää tavaraa, mutta vaikuttaa siltä, että viinintekijät ovat hakeneet enemmän runsautta ja vaikuttavuutta kuin optimaalista tasapainoa. Oikeissa käyttöyhteyksissä voin kuvitella viinin olevan kaikin puolin erinomainen, mutta yleisesti viini jättää hieman kylmäksi.

Hinnan (19,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti