Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.1.14

Chill Out Lakes Shiraz 2011

http://www.alko.fi/tuotteet/425297/
Chill Out Lakes Shiraz 2011
  • Valmistaja: Altia
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 3,0
  • Hinta arviointihetkellä: 15,75e (Syyskuu 2013, Superalko, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; Tammikuu 2014, 8,19e / 0,75, Alko)


Viime syssynä tuli pyörähdettyä tupaantuliaisissa eräissä, jonne oltiin ystävällisesti hankittu viiniä tarjolle niille surullisille, joilta omat juomat olisivat sattuneet jääneet hankkimatta, tai peräti loppumaan. Yksi tarjolla olleista viineistä oli Altian oman Chill Out -sarjan kalifornialaisista rypäleistä valmistettu Lakes Shiraz. Kyseinen hanatötsä oli lahden takaa hankittu ostos, joten samassa muodossa sitä on turha etsiä kotoisan monopolimme hyllyiltä. Tätä samaa, terästankeissa tammilastujen kanssa kypsyteltyä viiniä saa hankittua kuitenkin näppärän kepeässä ja kolhuja kestävässä kierrätysmuovipullossa.

Väriltään viini on kohtalaisen nuorekkaan punainen, hieman sinertävään taittuva ja aavistuksen läpinäkyvä.

Tuoksultaan viini on melko kevyehkö, eikä tahdo antaa juuri mitään. Nokkaan ulottuu hieman hillomarjaista hedelmää ja hillityn vaniljaisen sekä hennon suklaisen aromien muodossa ilmenevää tammea.

Viinin jopa hilloisen makea maku on täynnä makeaa karhunvatukkaa ja muita murskattuja kypsiä marjoja, joiden päälle on ripoteltu sokeria; seassa tuntuu myös kevyen pippurista mausteisuutta ja makean vaniljaista tammisuutta. Runsaan keskitäyteläinen suutuntuma on vähän hapokas, käytännössä lähes tanniiniton ja erittäin pehmeä. Viinin 8 g/l jäännössokeri selittänee paljon viinin makeudesta ja pehmeydestä.

Pehmeä jälkimaku on keskimaun tavoin todella hilloisen karhunvatukkainen ja mustaherukkainen, kohtalaisen makeahko, melko vaniljainen ja kestoltaan keskipitkä. Viinistä jäävä jälkimaku on ylettömän tylsä, turvallinen ja yllätyksetön.

Yleisesti viinin täysin ryhditön rakenne ja imelän ylihilloinen ilmaisu tekevät kokonaisuudesta todella inhottavan, jopa luotaantyöntävän – Chill Out Lakes muistuttaakin enemmän alkoholilla terästettyä sekamarjamehua kuin oikeaa punaviiniä.

Vaikka Suomen naurettavaan hintatasoon nähden tämä 15 euron hanapakkaus on Virossa halpaa kuin saippua, en silti keksi mitään syytä miksi tätä viiniä kannattaisi ostaa. Viinin ylimakea makumaailma tuntuu kerjäävän jotain makeaa vastinpariksi, ettei kokonaisuus tuntuisi niin imelältä, mutta viiniltä tuntuu puuttuvan rakenne täysin, minkä vuoksi en voi uskoa sen kestävän oikeastaan mitään syötävää.

Tämä voi olla ihan sopiva juustoviini siinä tapauksessa, jos juustotarjottimellasi nököttää vain kilon kimpale X-tra kermajuustoa.

Lyhyesti: Puistattavan makea, rakenteeton ja yleisilmeeltään marjamehua muistuttava teollinen bulkkiviini.

Arvio: Huono – vaikka hanapakkaus tai muovipullo tuntuisi kätevältä idealta, suosittelen silti jättämään viinin omaan arvoonsa. Näin kurjaan viiniin on turha rahojaan tuhlata.

Hinnan (15,75e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.
Hinnan (8,19e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti