Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.1.14

Brewdog Punk IPA

http://www.alko.fi/tuotteet/798124/
Brewdog Punk IPA
  • Valmistaja: Brewdog
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Skotlanti
  • Alue: Aberdeenshire, Ellon
  • Maltaat: Maris Otter Extra Pale
  • Humala: Ahtanum, Chinook, Nelson Sauvin, Simcoe
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 3,39e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 3,52e (Tammikuu 2014, Alko)

Hardcore IPA:n valikoimiinsaapumisen jälkimainingeissa lienee aiheellista käydä myös kyseisen oluen pikkuserkku, maltillisemmilla IBU:illa ja alkoholilla varustettu Punk IPA.

Tämä kyseinen olut oli erittäin pitkään saatavilla ainoastaan hyvin varustelluista ja ajan hermolla olevista oluttuvista (tai esimerkiksi Systembolagetista), kunnes olut otettiin Arkadian Alkon erikoisvalikoimaan. Lopulta, runsaan kysynnän saattelemana, Alkon osto kuitenkin keksi, että ehkä sittenkin on ihan jees juttu jos Punk IPA on ihan vakiovalikoimassa, joten olut vihdoin ja viimein teki vuonna 2013 suuren entreen A-kauppojen hyllyille.

Väriltään Punk on lähes (muttei ihan) kirkas ja erittäin vaalean kellervä. Ylleen olut kohottaa hillityn, tiiviin ja hohtavan valkoisen vaahtokukan, joka kuitenkin haihtuu melko nopeasti reunoille.

Tuoksu on todella päräyttävän aromaattinen: parfyymistä kukkaisuutta, Nelson Sauvinin passiota, muita trooppisia hedelmiä, hieman männynneulasia ja aavistus hunajaa. Maltaisuus kyllä jää melko lailla ryöppyävän runsaan aromihumaloinnin alle.

Ensimaku toistaa tuoksun elementit lähes yhtä räjähtävän runsaina: todella vivahteikkaasta ja moniulotteisesta mausta löytyy valtavasti erilaisia aromihumaloiden vivahteita – passiota, greippiä, makeata sitruksisuutta, kukkaisuutta, hedelmäsalaattia, pihkaa ja männynneulasia. Kohtalainen katkerohumalointi nipistää suussa enemmän kuin melko hillityksi ja pehmoiseksi jäävä, tasainen hiilihappoisuus. Melko kepeän ja taustalle jäävän maltaisuuden ja kohtalaisen (5,6%) alkoholin vuoksi oluen suutuntuma on kepeähkö ja varsin maltillinen, mutta sopivaa rapeutta tuova katkerohumalointi pitää juotavuuden tason erittäin korkealla tekemättä oluesta millään tavalla luonteetonta, tylsää tai liian turvallista.

Lopuksi Punkista jää miellyttävä, tasapainoinen ja tasainen jälkimaku, jossa sitruksinen ja melko hedelmäinen aromihumalointi ja kepeä, aavistuksen leipäinen maltaisuus maistuvat ja kevyen bitterinen katkerohumala tuntuu kohtalaisen pitkään.

Yleisesti Punk IPA on todella aromaattinen, tasapainoinen ja sessioitava IPA: se on sekä hurmaava ja helpostilähestyttävä tyylinsä edustaja vasta-alkajille IPA:ksi sen melko maltillisilla katkeroilla, että vivahteikas ja moniulotteinen herkku pidempäänkin oluita harrastaneille. Siinä missä Brewdogin Hardcore IPA on nimensä mukaisesti varsin hardcorea kamaa, on Punk IPA enemmän räiskyvä mutta helpostilähestyttävä skeittipunkkari Jenkeistä – eikä siis mikään niitein varustettu tympeä brittipunkkari (vaikka olut Brittein saarilta tuleekin!) Aromihumalan dominoimasta makupuolesta huolimatta on myönnettävä, että oluessa on todella hieno balanssi rungon ja katkeroinnin välillä – muullekin kuin bitterille jätetään hienosti tilaa.

Punk IPA on kaiken kaikkiaan varran loistavaa olutta lyhyempiin sessioihin ja kohonneesta hinnastaan huolimatta se on edelleen yksi Alkon parhaan hinta-laatusuhteen arkioluista. Jos ei tiedä mitä poimia Alkon hyllyiltä mukaan, on Punk IPA aina varma ratkaisu.

Lyhyesti: Kepeä, superaromaattinen ja tasapainoinen jenkki-IPA Skoteista, joka on helppo mutta silti mielenkiintoinen. Vaikka olut suorastaan räjähtää aromihumalan määrästä, on se loppupeleissä varsin maltillisesti katkerohumaloitu, mikä tekee siitä sekä helpostilähestyttävän että piristävän poikkeuksen jenkki-IPA-paradigmaan.

Arvio: Erittäin hyvä – jos et ole vielä kyllästynyt överiaromaattisiin uuden maailman humalalajikkeisiin (mikä toki saattaa olla näin jenkki-IPA-vyörytyksen keskellä ihan todennäköistä), en voi keksiä syytä miksei Punk IPA osuisi ja uppoaisi. Mainio, tasapainoinen ja herkullinen arki-ale.

Hinnan (3,52e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti