Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.1.14

Stadlmann Rosé St. Laurent 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/436157/
Stadlmann Rosé St. Laurent 2012
 • Valmistaja: Stadlmann
 • Tyyppi: Roséeviini, Qualitätswein Thermenregion
 • Maa: Itävalta
 • Alue: Niederösterreich, Thermenregion
 • Rypäleet: St. Laurent (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 12,90e (Syyskuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 12,88e (Tammikuu 2014, Alko)

Seuraavaksi siirryimme Arvid Nordquistin viinitilaisuudessa testaamaan itävaltalaisen, 7. sukupolvessa toimivan Stadlmannin luomu-roséeta viinitalon oman perheenjäsenen esittelemänä. Saimme kuulla, että viini käytetään ja kypsytetään sakkojensa kanssa 3 kuukauden ajan tammessa, mutta todennäköisesti hämmentyneiden ilmeittemme perusteella saimme tarkennuksen, että talo ei käytä pieniä tammitynnyreitä, vaan yksinomaan vanhoja, 1000-2000-litraisia tammisammioita, joista vanhimmat ovat yli 40-vuotta vanhoja. Kun uusia tammiastioita joudutaan tilaamaan, pidetään siitä erityinen huoli, että tammi on mahdollisimman neutraalia, eikä tuo minkäänlaista makua viiniin – ainoastaan toivottua rakennetta ja suutuntumaa.

Väriltään viini on varsin hailakka, persikkaisen kellervänoranssi. Viini vaikuttaa olevan roséeta vain nimeksi.

Hillitty tuoksu on marjainen ja hienostunut: vadelmaa, viinimarjaa, metsämansikkaa, persikkaa ja kevyttä kukkaisuutta. Marjavetoisuudestaan huolimatta tuoksu on hyvin viileä ja raikas – mehevät ja makeat marjat eivät ole viiniin eksyneet.

Hillitty marjaisuus jatkuu mallikkaasti hyvin kuivassa, raikkaassa ja mukavan hapokkaassa maussa. Vadelmaisen ja kevyen viinimarjaisen makumaailman seasta erottuu myös hillittyä omenaisuutta, raakaa karviaista, aavistus persikkaa ja hennon suolaista mineraalisuutta. Ryhdikkäästä ja melko napakasta ilmaisustaan huolimatta suutuntuma on yllättävänkin täyteläinen, mikä tuo mukavasti tasapainoa kuivanpuoleiselle, melko valkoviinimäiselle ja paikoin jopa kirpakalle makumaailmalle.

Keskipitkässä ja mukavan tasapainoisessa jälkimaussa tuntuu kuivia, hapokkaita metsämarjoja, kevyttä yrttisyyttä, kirpakkaa sitrusta ja hillittyä mineraalisuutta.

Yleisesti Stadlmannin rosée on todella mainiota kamaa: viinillä on mukavan fokusoitunut, mainiosti erilaisten ruokien kanssa pärjäävä rakenne, minkä lisäksi se on ilmeeltään miellyttävän kuiva, raikas ja puhdaspiirteinen. Kun tarkastelee Alkon melko vaatimatonta roséetarjontaa, on oma mielipiteeni melko selvä: Stadlmann on ehdottomasti vakiovalikoiman parhaimpia roséeviinejä, ellei jopa paras. Suurta aromipommitusta tai kypsänmehevää meininkiä viiniltä on turha odottaa; siihen kannattaakin suhtautua kuin itävaltalaiseen valkoviiniin, josta vain sattuu löytymään punamarjaisia piirteitä – siis kevyenä, rapsakkana ja sopivan särmikkäänä ruokaviininä!

Älä siis odota helppoa, mehukkaan marjaisaa piknik-roséeta kesäpäivälle – valitse sen sijaan viini raikkaiden ja runsasmakuisten ruokien kylkeen. Tällainen hapokas, kepeä ja mineraalinen rosée, josta varsinaista roséemaisuutta löytyy paikoin vain nimeksi, on kotonaan ruokaisten salaattien, linturuokien tai rasvaisten piiraiden kanssa.

Lyhyesti: Todella raikas, ryhdikäs, valkoviinimäinen ja tyyliltään positiivisella tavalla pelkistetty kuiva luomu-rosée.

Arvio: Tyylikäs – viini on tietyllä tapaa varsin arkinen rosée, eli siitä ei löydy suurta persoonaa tai kiehtovaa aromien syvyyttä, mutta silti siinä on kaikki tarvittavat osaset juuri kohdallaan ja kokonaisuus on vastaansanomattoman sopusuhtainen. Hurmaava pikku ruokarosée.

Hinnan (12,88e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Gambinamiäs8/1/14 10:24

  Mielenkiintoista, pitänee laittaa testiin. Ehdin jo hiukan harmistua kun erinomainen itävaltalainen Jurtschitsch Rose poistui A-marketin valikoimista. Sitä tammea ei ilmeisesti mausta sitten löytynyt?

  Ehkä tämäkin toimii poistuneen maanmiehensä tapaa esim paistetun kalan ja caponatan ja vastaavien mausteisempien kalaruokien kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä tammi maistu missään, korkeintaan tuntuu hieman runsaampana ja täyteläisempänä suutuntumana. Tämä on kyllä varsin hyvä korvike tuolle maanmainiolle Jurtschitschille; suurimpana erona näissä on se, että Jurtschitsch taisi olla mielestäni sekä piirun verran intensiivisempi että kepeämpi ja kirpakampi. Tämä Stadlmann on siinä mielessä ehkä hieman jopa yleiskäyttöisempi.

   Ja jos Jurtschitsch on todistettavasti toiminut esittämäsi tarjoilujen parina, voin kuvitella Stadlmannin suoriutuvan niistä yhtä huolettomasti!

   Poista