Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.1.14

Abadal Cabernet Sauvignon Reserva 2007

http://www.alko.fi/tuotteet/484057/
Abadal Cabernet Sauvignon Reserva 2007
  • Valmistaja: Bodegas Abadal
  • Tyyppi: Punaviini, DO Pla de Bages
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Pla de Bages
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 14,29e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa, hinta poistuessaan Tammikuussa 2014 10,69e)

Espanjan koillisnurkassa sijaitseva Katalonia on maan yksi profiloituneimmista viinialueista – sieltä löytyy Espanjan korkeimman laatuluokituksen viinialue Priorat, minkä lisäksi sieltä tulee valtaosa Suomessa suosituista Cava-kuohuviineistä ja Torresin viineistä. Kataloniasta löytyy kuitenkin muutamia pienempiä ja tuntemattomampia viinialueita; yksi niistä on Barcelonan provinssissa, samannimisen kaupungin pohjoispuolelta löytyvä Pla de Bages, josta esimerkiksi tämä arvosteltava viini on peräisin.

Pla de Bages on yksi Katalonian pienimpiä ja nuorimpia DO-appellaation saavuttaneita viinialueita – alueen oma appellaatio on luotu vasta vuonna 1995. Bagesin alueella on tästä huolimatta perinteisesti viljelty viiniä, erityisesti perinteisiä Garnacha-, Tempranillo ja Picapoll-lajikkeita. 1800-luvun lopulla viinikirva kuitenkin rampautti pahasti alueen viininkasvatusta ja alue on ryhtynyt panostamaan enemmän viininviljelyyn vasta viime vuosina, katalonialaisten viinien saatua enemmän suosiota mm. Torresin Mas La Planan ja Prioraton alueen viinien myötä. Nykyisin Pla de Bagesissa viljellään perinteisiä lajikkeita, mutta myös kansainvälisillä rypälelajikkeilla on alueella vahva edustus.

Tämä Alkosta löytyvä Abadalin Reserva-viini, jota oli mahdollista päästä maistamaan Arvid Nordquistin viinitapahtumassa, on 100% Cabernet Sauvignon, jota kypsytetään varsin kiitettävällä tavalla ennen myyntiinlaskua: viini viettää ensimmäisen vuotensa tammitynnyreissä, minkä jälkeen sen annetaan kypsyä pulloissa lisää peräti 30 kuukauden ajan. Viini on siis minimissään reilusti yli kolme vuotta vanhaa saapuessaan kaupan hyllyille – Alkossa myynnissä on tätä vielä selvästi vanhempaa, sillä tarjolla on yli kuuden vuoden rajapyykin ylittänyt vuosikerta 2007!

Väriltään viini on tummanpuhuvan punainen ja reunoille asti läpinäkymättömän tiivis; seassa erottuu häivähdys sinipunaista väriä.

Viinin tuoksu on kuin sen ulkonäkö: hyvin tuhti, tiivis ja tummanpuhuva. Yleispiirteeltään tuoksussa tuntuu tummaa hedelmäisyyttä, josta selvimmin erottuu Cabernet Sauvignonille tyypillinen mustaherukka. Taustalla kuitenkin tuntuu myös iäkkäämmän viinin sopivasti kehittynyttä nahkaa, maamaisuutta, jopa kevyttä multaisuutta, tupakanpuruja sekä paahteista tammea.

Kuiva maku on varsin roteva, täyteläinen ja mukavalla tavalla karvas. Tiivisluontoisesta makumaailmasta erottuu kuivaa herukkaisuutta, niin kypsytyksestä kuin tammestakin peräisin olevaa, melko tuntuvaa ja pippuriseen taittuvaa mausteisuutta sekä nahkaisuutta. Kielen kärjessä viini tuntuu pehmeämmältä ja kypsemmänmakealta kuin muualla suussa. Viinin rotevaa yleisilmettä korostaa eritoten sen varsin runsas, paikoin jopa aggressiivinen tanniinisuus. Tukevan tanniinisen rungon ohella myös kohtalaisen eloisat hapot pitävät hyvin huolta runsaan hedelmän kaipaamasta ryhdistä. Yleisesti makumaailma on melko kansainvälinen, eli viinin espanjalainen alkuperä ei tule aivan selvästi esille, mutta yleiseen internationaaliin tyyliin nähden viini on mukavan luonteikas ja tiukkarakenteinen.

Lopuksi viinin keskimaku taittuu tiiviiseen, keskipitkään jälkimakuun, jossa tuntuu pippurista mausteisuutta, runsaiden ja suutakuivattavien tanniinien tuomaa bitteriä, paahteista maata ja mehukasta mutta samalla lähes raa'an oloista tummaa luumua.

Meikäläisen mielipiteet hieman jakautuvat tämän viinin kanssa. Ensinnäkään en usein jaksa Cabernet Sauvignoneista innostua; toisekseen, suhtautumiseni on nuiva, jos viini on tehty kansainvälisistä lajikkeista, mutta tulee maasta, jolla on reilusti omia, perinteisiä lajikkeita. Tästä huolimatta Abadal Cabernet Sauvignon on varsin näppärä viini ja yllättäen, hintaluokkansa huomioon ottaen, varsin lupaava lisäkypsytystäkin ajatellen: hedelmää riittää vielä runsaasti ja sekä tanniinisuus että hapokkuus pitävät viinin varmasti kunnossa vielä pitkään. Vaikka kehittyneitä piirteitä rupeaa pullossa vietettyjen vuosien jälkeen jo löytymään, on viini vielä yleisilmeeltään varsin nuorekas, jäntevä ja viriili.

Vaikka Abadal Cabernet Sauvignon onkin, omaksi harmikseni, selkeästi lähempänä geneerisiä uuden maailman tykitys-Cabbiksia kuin klassisia espanjalaisia, on viini tästä huolimatta ehdottomasti varsin näppärä väkivalta-Cabernet Alkon hyllyiltä, ja sellaiseksi jopa mukavan luonteikas. Jos laadukkaat ja harteikkaat uuden maailman Cabernet Sauvignonit houkuttavat, suosittelen kääntämään fokuksen tällä kertaa vanhaan maailmaan: tästä viinistä kyllä löytyy CS:n tyypillistä makumaailmaa ja runsasta, kypsää hedelmää, mutta samalla ihastuttavan tiukkaa ja ronskia otetta. Nyt korkattavaksi viini on kuitenkin sen verran ärhäkkä tanniineiltaan, etten suosittele tarjoamaan viiniä ilman tarpeeksi tuhtia pureskeltavaa sen parina; kohtalaisen pitkä dekantointikaan tuskin haittaa.

Lyhyesti: Runsas, kehittymään taittunut, tasapainoinen ja varsin tanniininen Cabernet Sauvignon Koillis-Espanjasta. Varsin luotettava ja tyylilajissaan luonteikas valinta tuhdeille ruoille tai keskipitkään / pitkään kypsyttelyyn.

Arvio: Erittäin hyvä – loppupeleissä varsin positiivinen yllättäjä-Cabernet. Pettymysten välttämiseksi viiniin lienee fiksumpi suhtautua enemmän modernina Cabernet Sauvignonina kuin klassisena espanjalaisena, sillä siinä viitekehyksessä viini pesee mielestäni esimerkiksi monet monta kertaa hinnakkaammat uuden maailman ikoni-Cabernet't!

Hinnan (14,54e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti