Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.1.14

Sattlerhof Sauvignon Blanc Sernauberg 2012

Sattlerhof Sauvignon Blanc Sernauberg 2012
  • Valmistaja: Sattlerhof
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Süsteiermark, Erste STK Lage
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Styria, Südsteiermark
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 27,90e (Lokakuu 2013, Viinitie)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Itävallan Slovenian rajaa piirtävä kaakkoisosa, myös Südsteiermarkina tunnettu alue, on profiloitunut erityisesti maan korkealaatuisimpien Sauvignon Blancien tuottajana.

Alueen yksi tunnustetuimpia tuottajia on perheomisteinen Sattlerhof, jonka puikoissa on häärinyt kansainvälistä tunnustustakin niittänyt viinintekijä Willi Sattler jo 22-vuotiaasta. Perheen hallussa Sattlerhofin tila on ollut asiakirjojen mukaan jo vuodesta 1887; todennäköisesti myös tätä paljon pidempään.

Itävallan viininäyttelyssä tarjoutui tilaisuus tutustua Sattlerhofin tuotantoon; itse keskityin tutustumaan talon paremman pään Sauvignon Blanceihin – niiden kuitenkin kuuluisi kuulopuheiden mukaan edustaa sitä alueen parasta päätä! Ensimmäisenä oli vuorossa Erste Lage -tasoisen Sernauberg-tarhan hiekkapohjaisella maalla kasvatetuista rypäleistä valmistettu esitys.

Väriltään viini on melko neutraalinvihreä.

Tuoksu on varsin rehevä ja suorastaan päällekäyvä, mutta yleisilmeeltään samalla varsin viileä ja viherarominen. Tuoksumaailmaa hallitsevat lähinnä nokkonen, leikattu nurmi, mukana kuvioissa kuitenkin ovat myös morttelissa jauhetut yrtit ja taustalla viipyilevä passiohedelmä.

Maultaan viini on kuiva, mutta sen täyteläinen suutuntuma suorastaan yllättää. Kokonaisuus on rehevä ja intensiivinen sekä alusta loppuun tasainen. Syvästä aromikkuudesta löytyy viheromenaisuutta, sitruksisuutta, kevyttä vegetaalisuutta ja siihen erikoisella tavalla sekoittuvaa hunajaisuutta.

Jälkimaussa kuivahko, hieman kriikunaiseen taittuva hedelmäisyys ja vihertävä yrttisyys mittelevät kevyen alkoholisuuden (13,5%) tuodessa taustalle hentoa lämpöä. Seassa tuntuu myös aavistus savuisuutta ja kivistä mineraalisuutta. Jälkivaikutelma jää kuitenkin harmillisesti hieman lyhyenpuoleiseksi.

Tähänastiset Itävallan Sauvignon Blancit ovat mielestäni olleet lähinnä viileämpiä ja hillitympiä versiointeja Uuden-Seelannin monesti suorastaan överistä linjasta, mutta tämä Sernauberg Sauvignon Blanc kumartaa hienosti enemmän Pouilly Fumé / Sancerre -akselille täyteläisellä ja hennosti savuisella ilmaisullaan.

Voin ymmärtää miksi jotkut ihmiset karttavat Sauvignon Blancia (samoin myös ymmärrän miksi toisaalta jotkut rakastavat tätä monesti niin hyperekspressiivistä lajiketta), mutta en kyllä suostu uskomaan jos joku väittää tätä luotaantyöntäväksi: tässä on hienosti elegantissa ja aromeiltaan harmonisessa paketissa kaikkea mikä on Sauvignon Blancissa hyvää ilman mitään niitä övereimpejä ylilyöntejä; tämä viini olisi selkeästi kotonaan esimerkiksi Loiren Sauvignon Blanc -tastingissa. Vaikka parhaimpiin Sauvignon Blanceihin verrattuna kokonaisuus jää ehkä hieman vajaaksi, on Sernauberg Sauvignon Blanc silti varsin kiitettävä ja tyylikäs suoritus eikä muuta pahaa sanottavaa viinistä oikein keksi. Hinta on SB:ksi kovahko, mutta Sancerre / Pouilly Fumé -viineihin verrattavissa olevalla tyylillään ihan ymmärrettävä: laatu maksaa.

Lyhyesti: Varsin pätevä ja mukavan intensiivinen Sauvignon Blanc, joka ei kuitenkaan sorru uusseelantilaishenkiseen aromien ilotulitukseen, vaan niiaa hienosti Loiren laakson klassisille ja tyylikkäille viinityylin edustajille.

Arvio: Erittäin hyvä – tällaisten viinien jälkeen muistaa miksi Sauvignon Blanc on parhaimmillaan erinomaista tavaraa ja miksi Südsteiermarkia pidetään Itävallan parhaana SB-alueena. Mainio tuttavuus.

Hinnan (27,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti