Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.1.14

Hand Crafted by Geoff Hardy Shiraz 2009

http://www.alko.fi/tuotteet/488837/
Hand Crafted by Geoff Hardy Shiraz 2009
 • Valmistaja: Wines by Geoff Hardy
 • Tyyppi: Punaviini
 • Maa: Australia
 • Alue: South Australia, McLaren Vale
 • Rypäleet: Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 14,82e (Lokakuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 15,24e (Tammikuu 2014, Alko)

Viinitalo Hardy'sin perustanutta Thomas Hardya kutsutaan usein australialaisen viiniteollisuuden isäksi, eikä syyttä – viinitalo Thomas Hardy & Sons (nyk. Accolade Wines) on tätä nykyä maailman suurin kansainvälinen viiniyhtiö sen fuusioiduttua viinijättiläinen Constellation Brandsin kanssa vuonna 2003.

Thomas Hardyn lapsenlapsenlapsenlapsi, Geoff Hardy, toimi perheyhtiö Thomas Hardy & Sonsissa vuoteen 1980 asti, milloin hän lähti toteuttaakseen omia unelmiaan itsenäisenä viinintekijänä. Hän perusti vuonna 1980 viinitalo Pertaringan McLaren Valeen ja hieman myöhemmin, vuonna 1987, viinitalo K1:n Adelaide Hillsin viinialueelle. Toteutettuaan näiden viinitalojen parissa visioitaan muutaman vuosikymmenen, alkoi Geoff Hardy tuottamaan viinejä Hand Crafted -nimen alla: nämä ovat valituilta, Hardyn perheen pientarhoilta kerätyistä rypäleistä tehtyjä viinejä, joilla Geoff Hardy haluaa tuoda esiin niin alueen tyypillisyyttä kuin rypäleiden persoonallisuutta. Vaikka viinitalolta löytyy katalogistaan australialaisittain toinen toistaan mielenkiintoisempia rypälelajikkeita (Fiano, Graciano, Montepulciano, Roussanne, Savagnin, Teroldego...), on Alkon osto halunnut ottaa valikoimiinsa talon Shirazin – rypälelajikkeen, jota australialaisempaa on vaikea kuvitella. Erikoisesti viinitalon omat sivut puhuvat viinin olevan 100% Shiraz, mutta Alkon sivuilla mainitaan rypälesekoitteessa myös Cabernet Sauvignon ja Petit Verdot. Oli rypälesekoitus mikä tahansa, viini viettää peräti 24 kuukautta tammitynnyreissä, joista yllättäen vain 20% on uusia (puolet ranskalaista, puolet amerikkalaista tammea).

Väriltään viini on mustanpuhuva ja tasaisesti kohtalaisen tiiviin tummanpunainen, mutta reunoilta hieman kirkkaamman punainen.

Tuoksu on todella runsas ja erittäin ilmaisuvoimainen: kompleksista suklaata (kaikkea makeasta maitosuklaasta erittäin tummaan suklaaseen), tummaa marjahilloisuutta, kevyttä mustapippuria, hillittyä kermatoffeeta, aavistus savua ja hennosti eetterisenä tuntuvaa alkoholia. Omat mieltymykseni tuntien tämän erittäin aromikkaan mausteinen, makean ja runsaan tuoksun pitäisi olla kaikilla tasoilla luotaantyöntävä, mutta jostain syystä huomaan pitäväni siitä – ja paljon. Vaikka kokonaisuus on kaikilla tavoin överi, on se samalla ihastuttavan moniulotteinen ja kiehtova, minkä lisäksi viinin lähes 5-vuotias ikä varmasti tuo siihen sellaista syvyyttä, jota ei yleensä nuoremmista ausseista löydä. Tuoksussa tammi ja hillo siis hallitsevat, mutta jostain syystä sellaisella tavalla, että palaan sen ääreen jatkuvasti uudestaan ja uudestaan. Olen hämmentynyt.

Maku lunastaa sen mitä tuoksu lupaa: viinin preesens suussa on hyvin täyteläinen, konsentroitunut ja tiivisluontoinen. Savuisten piirteiden sävyttämästä makumaailmasta löytyy paljon tuoksussa esitettyjä vivahteita, kuten varsin tuntuvaa pippurisuutta, mehevää karhunvatukkaisuutta, makeaa kirsikkaa, yleistä tummaa marjaa ja paahteista luumua, jotka paikoin taipuvat kypsänmakeaan hilloisuuteen, kevyttä kermatoffeeta sekä suklaata moneen lähtöön. Kielellä samettisen pehmeästi liikkuva, täyteläinen viini on kevyesti pulleasta tuntumastaan huolimatta yllättävänkin ryhdikäs, eikä missään nimessä löysän oloinen – fiilis, jota kohtalaisen tanniinen puraisu avittaa. Lämmetessään viinin australialaisittain maltillinen (13,5%) alkoholisuus rupeaa kuitenkin hieman puskemaan läpi hennon tulisena tunteena.

Runsaan ja moniulotteisen keskimaun jälkimainingeissa esiin nouseva jälkimaku on aromikkaan ja mausteisen tamminen, kevyesti hilloisen tumman marjainen ja tumman suklainen. Tämä tumma suklaisuus taittuu hiljalleen mukavasti, kevyesti yleisilmettä kuivaavaksi bitterisyydeksi ja viinistä jää pitkä, intensiivinen ja moniulotteinen jälkimaku.

Olen hämmennyksen vallassa. Olen tähän asti maistanut kaksi kertaa tätä viiniä ja molemmilla kerroilla pitänyt siitä, vaikka intuitioni sanoo, ettei minun pitäisi: vaikka tammen aromit ovat enemmän vanhaa kuin uutta, on tammea viinissä sen verran reippahasti, että jo sen pelkästään pitäisi saada meikäläisen kavahtamaan; kun sekaan vielä lisätään reilusti kypsä, paikoin jopa hilloisa hedelmä, pitäisi pelin olla selvä. Mutta ei. Toimii jostain syystä silti. Tosin tieteellisellä 99% todennäköisyydellä jos ei pidä massiivisesta hedelmästä tai voimakkaasta tammesta, viini ei suurella todennäköisyydellä toimi. I'm just the 1%.

Jos sen sijaan sattuu uuden maailman ilmaisusta pitämään, on Hand Crafted by Geoff Hardy mielestäni parasta uutta maailmaa. Viinissä on kaikkea, mutta kokonaisuus ei suuruudestaan huolimatta vaikuta liioitellulta ja runkoakin löytyy yllättävän hyvin, eli balanssi on kohdillaan. Ikä rupeaa tuntumaan, muttei painamaan, eli aromit ovat mallikkaasti integroituneet keskenään ja niissä on hienosti iän tuomaa syvyyttä ja kerroksisuutta: viini tuntuu elävän niin lasissa kuin kielellä.

Ikävä uutinen on se, että viinin vuosikerta on ehtinyt vaihtua (ja muuttaa muotoaan pulleasta Bourgogne-pullosta ryhdikkääseen Bordeaux-pulloon), eikä kyseisestä viinistä minulla ole vielä minkäänlaista kokemusta. Jos kuitenkin tämä kyseinen vuosikerta vielä kävelee vastaasi jonkun Alkon hyllyillä ja satut kaipaamaan seikkailua uuden maailman övereihin aromeihin, nappaa se mukaasi. Viini on kuitenkin australian viinien joukossa varsin hyvin tehty, tasapainoinen ja mielenkiintoinen (vaikkakin samalla jotenkin niin stereotyyppisen uuden maailman henkinen) sekä laatuunsa nähden ihan kohtuullisen hintainen. Lisäksi pidempi kypsyttely voi tuoda viinistä vielä jotain jännää irti – tuottaja kun lupailee viinilleen peräti 12 vuoden kypsytyskestävyyttä.

Lyhyesti: Aussi-Shiraz täynnä tammea ja paikoin jopa hilloista tummaa hedelmää – ja siitä huolimatta se onnistuu pelaamaan nappulansa oikein ja lottoamaan täyspotin. Jos kaipaan hetken pesäeroa eurooppalaisviinien hillitystä charmista, on Hand Crafted Shiraz melko varma veto.

Arvio: Erittäin hyvä – ja mielenkiintoinen. Paradoksaalisesti. Olen edelleen hämmennyksen vallassa.

Hinnan (15,24e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Gambinamiäs24/1/14 16:59

  Ei tuo viini kuvauksesi perusteella vaikuta yhtään hullummalta, varsinkaan aussiviiniksi. Jotenkin sääli sinänsä että juri tuo itsestään selvin shiraz on otettu valikoimiin noiden vähän erikoisempien ilmestysten sijaan. Australialainen teroldego kuulostaa nimittäin todella mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella! Tai mikä tahansa muu noista luettelemistani lajikkeista! Ne harvat kerrat kun löydetään joku mielenkiintoinen tuottaja, päätetään mennä siitä, mistä aita on matalin. Harmillista.

   Mutta juu, siis eihän tämä missään nimessä ole hullumpi aussiviiniksi. Viini vain onnistuu vetoamaan jostain kumman syystä meikäläiseen sellaisilla elementeillä, mitkä yleensä tuntuvat olevan muissa viineissä ennemminkin luotaantyöntäviä, mikä on hämmentävää!

   Poista