Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.1.14

G. H. Mumm Brut Cordon Rouge

http://www.alko.fi/tuotteet/008741/
G. H. Mumm Brut Cordon Rouge
  • Valmistaja: G. H .Mumm & Cie
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Pinot Noir (45%), Chardonnay (30%), Pinot Meunier (25%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 42,50e (Lokakuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 42,90e (Tammikuu 2014, Alko)

No niin, nyt sitä Formula-shamppanjaa!

G. H. Mummin Cordon Rouge on siis tunnettu erityisesti siitä, että vuodesta 2000 asti se on ollut Formula-kisojen virallinen palkintopallien juhlakuohuva. Viinin historia kuitenkin ulottuu paljon kauemmas, sillä Mummin viinitalo on perustettu jo vuonna 1827. Talon perustaneet saksalaiset Mummin veljekset eivät kuitenkaan koskaan hakeneet Ranskan kansalaisuutta, minkä vuoksi Ranskan valtio otti viinitalon haltuunsa 1. maailmansodassa. Ranskan valtio myöhemmin luopui viinitalosta ja Mumm on nykyisin monikansallisen alkoholijätti Pernod Ricardin omistuksessa.

Cordon Rouge Brut on talon perustason kuohuva, joka toimii viinitalon taloudellisena selkärankana. Viiniin käytetyt rypäleet kerätään yli 70 eri alueelta (cru) ympäri Champagnea; n. puolen viiniin käytettävistä rypäleistä on ryhtiä tuovaa Pinot Noiria. Valmiiseen viiniin lisätään vanhempia reserve-viinejä n. 25-30% kokonaismäärästä, minkä jälkeen viinien annetaan kypsyä pullossa 30 kuukauden ajan ennen myyntiinlaskua.

Cordon Rouge on väriltään sitruksisen vihertävä.

Makean sitruksinen tuoksu on kevyehkö, raikkaan mineraalinen, kevyen mantelinen ja hennon vaniljainen – tässä tapauksessa kyse ei kuitenkaan ole mistään amerikkalaisen tammen uuttuneesta vaniljasta, vaan hennosta, taustallä värjöttelevästä vaniljan aromista. Sakkakypsytyksen tuoma hiivaisuus tuntuu kevyesti kaiken keskellä, mutta kehittyneempiä paahtoleivän, keksien ja briossien aromeja en kykene löytämään vaikka kuinka etsin.

Maultaan Cordon Rouge on todella rapsakka, hyvin hapokas ja kirpeän kuiva. Makumaailma on raikas ja ryhdikäs, mutta loppupeleissä hieman yksiulotteinen: makeasta nopeasti greippiseen taittuvaa sitruksisuutta, hentoa omenaa, kalkkista mineraalia ja kevyen autolyysistä hiivaisuutta. Kuplat ovat pieniä, mutta erittäin pitkäkestoisia ja melkoisen runsaita.

Jälkimaku on todella kireä ja greippisen sitruksinen, jopa raa'ahko. Keskipitkässä ja hieman mitäänsanomattomassa jälkivaikutelmassa hiivaisuus tuo kokonaisuuteen hentoa ranskanleipäisyyttä, mutta muuten yleisilmettä hallitsee hyvin kirpeä, mutta hentoisella makeudella vihjaileva omenaremmikarkkisuus.

Brut Cordon Rouge on shamppanjaksi ihan kelvollinen ja raikkaan rapsakka, vaikkakin aromeiltaan todella nuorekas perustason NV-shamppis. Silti tasoonsa nähden viini on varsin yllätyksetön ja ainoat elementit, jotka vihjailevat viinin tulevan Champagnesta, ovat sen puruvoimainen, jopa kireän hapokas ryhti ja pitkät, pienet kuplat – makumaailmaltaan viini ei eroa peruskuohuviinistä juurikaan.

Viini kärsii Champagnen viinijättiläisten tuotosten yleisestä ongelmasta: valtavat viinitalot tekevät rahansa valmistamalla todella hengetöntä perustavaraa, jota myydään massoille kovalla hinnalla tunnetun brändin avulla, ja brändin mainetta ylläpidetään niillä oikeasti laadukkailla huippuviineillä, joiden hinnat sitten huitelevatkin jo jossain peruskuluttajan ulottumattomissa. Kyllä Cordon Rouge hommansa hoitaa, jos halutaan ruokapöytään ryhdikästä ja laadukasta kuplivaa, joka kestää esimerkiksi blinejä tai rapuja. Sen sijaan maljaviininä moni edullisempi shamppis-klooni hoitaa homman yhtä helposti, mutta pienemmällä sijoituksella. Vaikka Champagnessa viljelyala maksaa, eikä viiniosaaminenkaan ole ilmaista, tämän viinin tapauksessa maksat paljon enemmän tunnetusta etiketistä kuin viinin laadusta. Ei tämä missään nimessä huono kuohuva ole, mutta tuntemattomammilta shamppistuottajilta (sekä toki myös muutamilta suurilta) saa samaan hintaan paljon mielenkiintoisempaa tavaraa, kun taas vähemmillä euroilla kyllä löytyy paljon erinomaisia kuohuviinejä Champagnen ulkopuolelta.

Viini kestänee muutamien vuosien verran kypsyttelyä todennäköisesti parempaan suuntaan kehittyen, mutta hieman epäilyttää mahtaako kokonaisuudesta tulla tällöinkään vielä oikeasti hintansa väärtiä.

Lyhyesti: Ryhdikäs, greippisen hapokas, erittäin nuorekas ja kaikin puolin yllätyksetön perus-shamppanja.

Arvio: Hyvä – kyllä viinistä hyviä puolia löytyy, mutta kyllä meikäläisen mielestä tähän hintaan niitä pitäisi löytyä paljon enemmän. Laadukkaimmat kuohuviinit tarjoavat paljon enemmän kuin tämä ja helposti alle puoleen hintaan.

Hinnan (42,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti