Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.1.14

Carillon Pommard 1er Cru La Platière 2007

Carillon Pommard 1er Cru La Platière 2007
  • Valmistaja: Domaine Marguerite Carillon
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Pommard 1er Cru La Platière
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Beaune, Pommard
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 23,89e (Maaliskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa; poistuessaan 21,10e)

No niin, voisi kirjoitella taas pitkästä aikaa omista ostoksista, eikä pelkästään erilaisissa tapahtumissa testatuista viineistä. Nyt vuorossa on valikoimassa melko pitkään kiikkunut, mutta lopulta viime keväänä valikoimista poistunut (ja mukaani tarttunut) Pommard 1er Cru.

Vaikka Bourgognen Côte d'Or'n eteläpuoli, Côte de Beaune, on tunnettu enemmän Chardonnay-valkoviineistään – siinä missä pohjoinen Côte de Nuits on tunnettu Pinot Noireistaan – tuotetaan Côte de Beaunessa myös kohtalaisen paljon Pinot Noiria. Pommard on kuitenkin siinä mielessä harvinainen Beaunen alueen kylä, että siellä viljellään yksin omaan Pinot Noiria, ei lainkaan Chardonnayta. Côte de Beaunen Pinot Noirit ovat tyypillisesti kepeämpiä ja hienostuneempia kuin Côte de Nuits'n vastaavat, mutta Pommard on tunnettu erityisesti verrattain rotevia ja tanniinisia Pinot Noireja tuottavana kylänä. Tämä Domaine Carillonin 1er Cru Pommard on ennen pullottamistaan viettänyt 18-24 kuukautta tammitynnyreissä, joista n. kolmasosa on ollut uusia.

Keskisyvä väri on melko läpinäkyvä granaatinpunainen.

Aluksi tuoksussa tuntuu kypsää vadelmaa, hapankirsikkaa, hillittyä maamaisuutta ja hentoa orvokkista kukkeutta; varsin hienostunut ja tasapainoinen yleisilme. Kuitenkin puolitoista-kaksi tuntia hengiteltyään tuoksuun on tullut selkeästi tammisempi, hennosti mokkaisuuteen taittuva ote, kirsikkaisuus tuntuu selkeästi kypsemmältä ja makeammalta, ja seassa tuntuu aavistuksen alkoholinen juonne.

Maussa kypsempi hedelmä ja viileä freesiys yhdistyvät hienolla tavalla: viinin punamarjainen hedelmäisyys maistuu kypsältä ja intensiiviseltä ja hyvin raikas, vielä varsin nuorekas ja raikkaan hapokas runko pitää hyvää komppia. Tämä varsin kuiva, herkän vadelmainen, kevyen maustepippurinen ja hieman muhevan maaperäinen maku on aluksi korkkaamisen jälkeen hieman vaatimattoman oloinen, mutta viinin avautuessa karahvissa ja sen lämpötilan kohotessa kellarilämpötilasta kohti huoneenlämpöä kokonaisuus saa lihaa luidensa ympärille marjaisuuden muuttuessa mehevämmäksi ja kevyesti pähkinäisen tammisuuden saadessa lisää preesensiä. Pidempään avauduttuaan viinistä löytyy tummempaa ja kypsempää kirsikkaisuutta, vadelmaa, hieman hapokasta karpaloisuutta, tammista mausteisuutta ja hennon orvokkista kukkaisuutta. Viinillä on selkeästi runsaampi ja täyteläisempi suutuntuma kuin merkittävällä osalla Burgundin edullisempien hintaluokkien Pinot Noireista, mutta tästä huolimatta kokonaisuus ei vaikuta niitä merkittävästi kypsemmältä, raskastekoisemmalta tai siltä, että muhkeus tulisi yliuuttuneesta uudesta tammesta. Vaikka tammea kyllä viinistä löytyy kohtalaisesti, on loppuun asti tuore marjaisuus etualalla, eikä tammi missään vaiheessa pääse dominoimaan – joskin sitä rupeaakin parin tunnin jälkeen olemaan ehkä piirun verran liikaa omaan makuuni. Varsin tasapainoinen, melko tuntuva hapokkuus pitää viinin ryhdin kasassa ja kokonaisuuden kuivana samalla kun vähäiset, mutta pidemmän päälle kohtalaisesti tuntuvat ja hieman kovankinpuoleiset tanniinit tuovat mukavaa grippiä yleisilmeeseen.

Alusta saakka viinillä on varsin pitkä, moniulotteisen marjainen, hillityn tamminen ja jopa muuhun viinin makuun nähden tietyllä tavalla lihaisa jälkimaku. Kielelle jää maustepippuria, kypsää punamarjaisuutta, hieman karheaa puisevuutta ja vettä kielelle nostattavaa hapokkuutta. Pitkään auki oltuaan viinin tammisuus kuitenkin rupeaa tuntumaan melko runsaana.

Yleisesti Carillonin La Platiére on kohtalaisen tyylikäs esitys, muttei rehevää suutuntumaansa lukuun ottamatta kuitenkaan onnistu nousemaan hirveästi edullisemman hintatason viinien yläpuolelle. Erityisesti avauduttuaan viinistä tulee Pinot Noiriksi yllättävänkin suurikokoinen, muttei tällöinkään mitenkään epäsopusuhtaisen raskas tai tukeva. Balanssia siis löytyy, mutta aromimaailmaltaan viini on loppupeleissä hieman yllätyksetön esitys. Tammella ei ole lotrattu liikaa viinin kanssa, sillä varsin eloisa marjaisuus pysyy hyvin ohjaksissa alusta loppuun, mutta vähemmälläkin olisi mielestäni pärjätty. Kenties pidempi kypsyttely olisi voinut tuoda viiniin toivottua eleganssia – paukkuja viinillä tuntuu siihen riittävän, sillä kokonaisuus on edelleen kuuden vuoden iästään huolimatta varsin nuorekas, kohtalaisen tiukkarakenteinen ja energinen.

Alkuperäiseen kolmen kympin hintaan olisin kyllä silti saattanut jo pettyä: viini on ihan fiini, mutta ei kyllä ollut mitenkään sopusuhtaisesti hinnoiteltu tapaus – netistä kun on löytynyt varsin varteenotettavia 1er-Burgundereita jo reilun kympin hintaan! Sen sijaan valikoimastapoistumisen mukana tulevalla, alennetulla 24 euron hintalapulla viini on juuri ja juuri hintansa veroinen – hinta-laatusuhde kiikkuu OK:n ja heikon välillä. Viini toimi hyvin kun se tuli korkattua ennen ruoanlaittoa (ja testattua ruoan laiton ohessa) ja päätyi puoli tuntia myöhemmin ruokapöytään syötävän kumppaniksi sopivasti hengitelleenä. Aterioinnin jälkeen viinin tiukahko rakenne oli päässyt pyöristymään sen verran, että kokonaisuus pelitti kelvollisesti ilman ruokaakin, mutta parhaimmillaan viini tuntui olevan n. tunnin kuluttua korkkaamisesta ruoan kumppanina.

Lyhyesti: Kovahko ja tiukkarakenteinen, mutta myös melko runsas, täyteläinen ja kypsän hedelmäinen 1er Cru Pinot Noir. Nyt parhaimmillaan kevyenpuoleisen mutta rasvaisen ruoan kanssa; kestää myös helposti useampia lisävuosia kypsyttelyä.

Arvio: Tyylikäs – vaikka viinissä paikka paikoin tuntui hiukan liikaa tammea, oli kokonaisuus yleisilmeeltään varsin tasapainoinen, elegantti ja mukavan monimuotoinen esitys. Kuitenkaan alkuperäisen n. 30 euron hinnan puolesta odottamaani vau-kerrointa ei viinistä juurikaan löytynyt, vaan Carillon La Platiére jäi melko tyypilliseksi ja hieman yllätyksettömäksi 1er Cru -tason Pinot'ksi.

Hinnan (23,89e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti