Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.1.14

Boulevard Smokestack Double-Wide IPA 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/708244/
Boulevard Smokestack Series Double-Wide India Pale Ale 2013
  • Valmistaja: Boulevard Brewing Co.
  • Tyyppi: Olut, Double India Pale Ale
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Missouri, Kansas City
  • Maltaat: Amber 50, Cara 30-0, Cara 120, Pale
  • Humala: Bravo, Cascade, Centennial, Chinook, Zeus
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 8,02e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 8,08e (Tammikuu 2014, Alko)

Loppukesästä ilmestyi mukavia uutisia: varsin vakuuttavia jenkkioluita tekevältä Boulevardilta saapuisi syksyllä kertaosto talon Smokestack-sarjan Double IPA:a! Tämä Double-Wide IPA:han oli ollut jo pidempään Arkadian Alkon erikoisvalikoimassa, mutta sekä hieman korkeammalla litrahinnalla että massiivisella 0,75-kokoisella pullolla, mitkä molemmat ovat loppupeleissä hyvin tehokkaita karkoittamaan ostohaluja – itselleni kun monesti jo 0,5-kokoinen pullo tuntuu liian isolta! Tästä syystä hieman järkevämmässä hintatasossa keikkuva jenkkistandardin mukainen 0,355-pullo oli tervetullut tapaus. Olut tuli ostettua ja testattua sen lopulta saavuttua syyskuussa valikoimiin (IPA:t ja muut erityisesti humalan aromeilla pelavat oluet kun tuppaavat olemaan parhaimmillaan mahdollisimman nuorina), mutta arvio on keikkunut kovalevylläni viimeiset kuukaudet odottaen kärsivällisesti vuoroaan.

Yhdysvaltain keskilännessä, Missourin osavaltion puoleisessa Kansas Cityssä sijaitsevan Boulevard Brewingin IPA:t ovat aiemminkin hurmanneet talon perustason Single-Wide IPA:n muodossa. Smokestack-sarjan oluiden kuitenkin mainostetaan olevan talon lippulaivasarjalaisia; oluita, joita ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua arkisiksi. Double-Wide IPA on yksi sarjan harvoista pysyvään tuotantoon siirtyneistä oluista. Tämä on melko tuhdilla mallaspohjalla ja humaloinnilla varustettu IPA, jonka alkoholivahvuutta on erikseen buustattu käyttämällä oluen panemisessa lisäksi fariini- ja rypälesokeria.

Suodattamattoman sameisiin jenkkioluihin verrattuna Double-Wide on yllättävänkin kirkas: meripihkanoranssin oluen seassa kuitenkin leijuu harvaa, hienoista hiivapartikkelia, joten olut ei vaikuta mitenkään rankalla kädellä suodatetulta. Oluen päälle kohoaa suurella innolla erittäin paksu, tiivis ja varsin pitkäkestoinen kermanvärinen vaahtokukka, joka ei osoita suurta hanakkuutta haihtumiseen, vaan laskeutuu hyvin, hyvin hitaasti. Kun oluen hieman huvettua lyhjennän lasiani pullon lopuilla oluilla, muuttuu oluen ulkonäkö kevyen sameaksi pohjalla makoilleiden hiivojen tullessa mukaan peliin.

Tuoksu on todella runsas, intensiivinen, moniulotteinen ja hiukan mausteinenkin: toffeista mallasta, karamellia, kukkaisuutta, sitruksia, hunajaa, hillittyä kaurakeksiä, appelsiininkuorta, kevyttä trooppista hedelmää, aavistus pihkaa ja muskottipähkinää. Kokonaisuus on todella moniulotteinen, viehkeä, eikä yleisilmeestä erota, mihin mallas loppuu ja mistä humala alkaa – molemmille on kuitenkin siunattu mukavan runsaasti tilaa.

Suutuntumaltaan olut on hyvin täyteläinen, mutta hieman yllättäen maku ei ole niin voimakas kuin intensiivinen tuoksu antaa odottaa. Makumaailma on runsas, mutta hieman kevyempi, hienostuneempi, monisyisempi kuin monet vastaavat jenkki-DIPA:t – tämä ei tykitä täyslaidallista, vaan tuo hillittyjä vivahteita sieltä ja täältä. Kielen kärjessä tuntuu makeampaan taittuvaa, kevyen siirappista ja hennon kermatoffeista maltaisuutta, kun taas muuten olut on kuivan sitruksinen, hyvin kukkea, melko pihkainen ja greippisen karvas. Oluen 71 EBU:a katkeroita tuntuvat, mutta ne eivät dominoi – kokonaisuudessa mallas ja katkerohumala ovat siis mitä mainioimmassa balanssissa. Alkoholi (8,5%) pysyy mainiosti piilossa runsaan ja täyteläisen maun alla alusta loppuun. Melko hillitty, pehmeänpuoleinen hiilihappoisuus yhdistettynä mukavan rapsakkaan muttei vielä mitenkään karhean tuntuiseen katkerohumalaan tekee oluesta voltit huomioonottaen todella helppoa juotavaa.

Tasaisena pitkään jatkuva jälkimaku on kohtalaisen intensiivinen, trooppisen hedelmäinen, maamaisen mausteinen, havuinen ja tuntuvasti greippisen katkera. Oluesta jää moniulotteinen, tummemman maltainen, kevyen joulumausteinen ja voimakkaan karvas jälkivaikutelma. Edes jälkimaussa alkoholi ei pääse tuntumaan tippaakaan.

Boulevardin Double-Wide IPA on maukas, tyylikäs ja yhtä aikaa sekä maltillinen että intensiivinen jenkki-IPA. Jos Single-Wide IPA on tuttu, on Double-Wide sitä runsaampi, täyteläisempi ja muhkean maltaisempi versiointi. Mutta vaikka tämä DWIPA onkin melko herkullista tavaraa, en voi silti rehellisin mielin sanoa, että olut yltäisi mitenkään tällä hinnalla järkevään hinta-laatusuhteeseen: vasta Nøgne Ø:n Horizon-sarjalaisista ja vastaavista kuriositeettitason erikoisuuksista voin maksaa tämmöisiä litrahintoja. Sen sijaan DWIPA taistelee samassa luokassa esimerkiksi mainion CCCCC IPA:n kanssa, mikä 5e/0,5l-yhdistelmällään jättää nyt arvioidun oluen kauas taakseen hinta-laatusuhteessa, vaikka absoluuttisilla pisteilla rankkaisinkin DWIPA:n korkeammalle.

Kipurajan ylittävästä hinnoittelusta huolimatta DWIPA oli ihan hyvä ostos: se nimittäin vahvisti meikäläisen mielikuvia Boulevardista panimona. Yleisesti Boulevard Brewing näköjään tuottaa enemmän hyvään tasapainoon pyrkiviä, jenkki-tasolla selkeästi hillitympiä pullotteita – oluissa on kyllä makua ja moniulotteisuutta, jopa intensiivisyyttä, mutta ne eivät ole kuin steroideilla pumpattuja, ylilyönteihin sortuvia mallas- ja/tai humalahirvioitä, vaan todella tyylillä ja osaamisella tehtyjä craft beer -liikkeen taidonnäytteitä, joissa avainsanana on hurmaava balanssi. Vaikka Boulevard Brewing onkin melko suurikokoinen toimija tätä nykyä, eivät sen oluet ole missään nimessä halvan, massatuotetun tusinatavaran oloisia. Nämä ensisijaisesti nautiskeluun tarkoitetut oluet ovat kuin olutmaailman shamppanjaa – minkä vuoksi ymmärrän, miksi Boulevard haluaa pullottaa Smokestack-sarjan oluensa suuriin shamppanjapulloihin!

Lyhyesti: Tyylikäs, moniulotteinen, erittäin tasapainoinen ja kaikin puolin hurmaava DIPA Atlantin toiselta puolelta, joka ei sorru liioitteluun, ylilyönteihin tai liialliseen kokeilunhaluun. Todella mallikas ja maukas tuttavuus.

Arvio: Erinomainen – ehdottomasti yksi parhaista DIPA-pullotteista, mitä on vastaani tullut. Silti on moitittava oluen hinnoittelua: olisin valmis maksamaan vielä baarissa oluen hinnan verran 0,355-kokoisesta annoksesta, mutta Alkon hyllyillä hinta ylittää jo kipurajani. Herkullisuudestaan huolimatta taitaa jäädä tulevaisuudessa hyllyyn.

Hinnan (8,08e) ja laadun suhde: Heikko – olut ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti