Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.1.14

Lenikus Gemischter Satz Erinnerungsgarten 2011

Lenikus Wiener Gemischter Satz Reserve Erinnerungsgarten 2011
  • Valmistaja: Weingut Lenikus
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Wien
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Wien
  • Rypäleet: ?
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 32,00e (Lokakuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Lokakuun Itävallan viinit -tapahtumassa viimeiseksi testaamakseni viinitalo Lenikusin viiniksi jäi Erinnerungsgarten-tarhan Gemischter Satz, joka oli myös ainoa tarjolla ollut viini vuosikertaa 2011. Koska viinitalo Lenikus on perustettu niinkin varhain kuin vuonna 2008, oli tarjolla ollut vuosikerta 2011 ensimmäinen laatuaan – vanhempia kaupallisia vuosikertoja talon viineistä ei yksinkertaisesti ole olemassa.

Viini on siis Gemischter Satz, "sekoitettu satsi" – Erinnerungsgarten-tarhalla on siis kasvatettu erilaisia valkoisia rypäleitä, jotka ovat kaikki kerätty sekaisin, puristettu ja käytetty viiniksi yhdessä. Koska mistään en löydä informaatiota viiniin käytetyistä rypäleistä, jäävät ne täällä blogissakin mysteeriksi.

Väriltään viini on hailakan vihertävä, minkä lisäksi se vaikuttaa jopa olevan mitä pienimmän aavistuksen verran sameahko – lieneekö kyseessä hyvin kevyellä kädellä suodatettu viini?

Tuoksu on hieman hillitymmänpuoleinen, mutta erittäin kutsuva ja ihastuttavan kompleksi: pähkinää, banaania, aasialaisia mausteita, kypsää omenaa, jauhettua valkopippuria ja mehevänmakeaa ananasta. Edellisten, hieman vaatimattomaksi jääneiden Lenikusin viinien jälkeen totean itsekseni, että nyt vihdoin puhutaan asiaa.

Tuoksun hieman pidätteleväinen ote johtaa hieman harhaan, mutta sen moniulotteisuus ei: viini on maultaan todella intensiivinen, runsas ja vivahteikas. Kuivaa yleisilmettä sävyttää voimakas mausteisuus, jossa tuntuu niin Grüner Veltlinerin valkopippurisuutta kuin karvaan karheaa otetta; hedelmäpuolelta löytyy persikkaa, päärynää ja kypsempää sitruksisuutta. Kokonaisuus on melko hapokas, sopivan rakenteikas ja suutuntumaltaan aiempia maistettuja Lenikus-viinejä freesimpi, korkeintaan keskitäyteläinen. Viini kuitenkaan ei tunnu erityisen raikkaalta tai pirteältä, vaan selkeästi synkemmältä tapaukselta. Voimakkaana tuntuva mausteisuus ja sopivan ryhdikäs ote tekevät kokonaisuudesta varsin ronskin oloisen.

Viinistä jäävää jälkimakua hallitsee karhea, kevyen bitterisenäkin tuntuva mausteisuus, kevyesti rusehtavan, kuoritun omenan aromit ja hillitty, mehevänmakea ananaksisuus. Viinistä jää moniulotteinen, rehevä ja melko pitkään kielellä viipyilevä jälkivaikutelma, joka lopuksi taittuu hennon savuiseen mineraalisuuteen.

No niin, tämä viini pistää eteeni sellaista tavaraa, mitä toivoin talon muidenkin viinien tarjoilevan. Alun perin luulin, että viini oli järjestyksessä viimeinen tarjoiltava viini yksinekrtaisesti sen takia, että se sattui olemaan muita vanhempaa vuosikertaa, mutta nyt tässä blogia päivittäessä kun tutkailee viinien hintatietoja, näyttivät tarjotut viinit menneen hintajärjestyksessä – ja tämä Erinnerungsgarten olikin selkeästi jo seuraavaa hintaluokkaa muihin viineihin verrattuna!

Hinta paljastui eittämättä kovemmanpuoleiseksi, mutta toisaalta viini itsessään oli jo niin vakuuttava tapaus, että kolme kymppiä ei tunnu aivan mahdottomalta ajatukselta. Runsautta ja ryhtiä viinillä tuntuu olevan hyvin jos haluaa iskeä pullon kellariin kypsymään, mutta viinin vaikuttavuus piilee erityisesti sen nuorekkaan intensiivisessä, suorastaan anteeksipyytelemättömässä ilmaisussa; vivahteikkuuttakin löytyy sen verran, että viini ei missään nimessä tunnu ainakaan vaativan iän tuomaa syvyyttä, vaikkakin se voisi siitä varmasti hyvin hyötyä.

Riippumatta siitä, viettääkö viini vuosia kellarissa vai pistetäänkö se pikaisesti pöytään, suosittelen ehdottomasti laittamaan sen kumppaniksi jotain riittävän runsasmakuista, joka voisi pistää kampoihin voimakkaalle mausteisuudelle. Näin intensiivinen viini on sellaisenaan vakuuttava lasillisen ajan, mutta voi helposti ruveta tuntumaan turhankin rotevalta ilman ruoan tuomaa vastapainoa.

Lyhyesti: Vaikuttava, intensiivinen, moniulotteinen ja tasapainoinen reserve-tason Gemischter Satz. Viini on ihastuttavan runsas ja roteva olematta mitenkään ylitehdyn tai rakenteettoman oloinen.

Arvio: Erinomainen – en nyt tähän hätään uskalla veikata, että mahtoiko vuosi 2011 olla permpi kuin 2012 Wienin seudulla, vai onko viini vain reserve-tasonsa vuoksi näin mainiota kamaa. Joka tapauksessa, siinä missä muut Lenikusin viinit aiheuttivat korkeintaan orastavaa mielenkiintoa, on Erinnerungsgarten Gemischter Satz varsinainen jackpot. Tiukka ja voimakas tapaus olematta isokokoinen tai liian tuhti.

Hinnan (32,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti