Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.1.14

Castelgaro Brachetto d'Acqui 2011

http://www.alko.fi/tuotteet/914216/
Castelgaro Brachetto d'Acqui 2011
  • Valmistaja: Bersano, Cascina Castelgaro
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, DOCG Brachetto d'Acqui
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Monferrato, Acqui Terme
  • Rypäleet: Brachetto (100%)
  • Koko: 0,50
  • Hinta ostohetkellä: 11,99e (Syyskuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 12,05e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Acqui Termen Brachettot ovat varsin persoonallisia viinejä: tästä punaisesta rypäleestä tehdään alueella tyypillisesti melko poikkeuksetta makeita viinejä, mikä on melko harvinaista punaviineille. Brachetto d'Acquit voivat kuitenkin tyyliltään olla keskenään hyvin erilaisia, alkaen hieman makeista punaviineistä hyvin makeisiin jälkiruokaviineihin, siirtyen kevyesti kupliviin frizzante-viineihin ja päätyen lopulta kunnolla kuohuviin spumante-viineihin. Alkon valikoimista löytyykin yksi mainio kuohu-Brachetto, mutta tällä kertaa arvioitavana on Arvid Nordquistin maahantuoma Castelgaron Brachetto frizzante, jonka voi löytää Alkon tilausvalikoimasta.

Väriltään viini on ohuehko ja melko vaalean vadelmanpunainen.

Viinin makea tuoksu on runsaan aromaattinen, moniulotteinen ja hurmaava: lasista kohoaa makeaa vadelmaisuutta, kukkeaa ruusuisuutta, kirsikkahilloa, kevyttä rusinaa ja hentoa myskisyyttä.

Luonteeltaan viini on hauska, eikä millään lailla vakavahenkinen: kielellä viini on pehmeä, keveän kuohkea ja hiilihapoillaan hennosti pistelevä. Varsin makeaa makua hallitsevat mehukkaan vadelmaiset ja ruusuisen kukkeat piirteet sekä kevyt rusinaisuus. Yleisilmeeltään maku muistuttaa marja-mehukattia, jonka sekaan on lisätty kuplivaa Moscato d'Asti -viiniä.

Pehmeä jälkimaku jatkaa melko lailla keskimaun hengessä ja jättää kielelle makean, vadelmahilloisen, ruusuisen ja hyvin mehukattisen marjaisen jälkivaikutelman, joka jatkuu varsin pitkään.

Viini on suoraan sanottuna varsin hupsu ja huoleton, muttei millään tavalla epämiellyttävä: tällainen jälkiruokaviini tuntuisi hieman vieraalta tyylikkään, hillityn juhla-aterian päätteeksi, mutta sen sijaan jos haluaa tarjota epämuodollisen, arkisen puolijuhlavan aterian päätteeksi jotain, jolla saa suunsa makeaksi, on Castelgaron Brachetto paikallaan. Viini on jääkylmänä tarjoiltuna (jottei viinin kuplat karkaa tai makeus pääse muuttumaan imeläksi) varsin mainio jälkiruoka ihan sellaisenaan, mutta se on varsin mainio kumppani erilaisille marjavetoisille jälkiruoille. Lisäksi näin makea, pehmeä ja hurmaavan aromaattinen viini toiminee varmasti myös sellaisille ihmisille, jotka eivät viinistä normaalisti perusta.

Lyhyesti: Makea, kevyesti pirskahteleva ja runsaan aromaattinen jälkiruokaviini, jota on turha yrittää ottaa vakavasti. Helppo, huoleton ja hauska viini, jolla on hyvä päättää epämuodolliset ruokailutilaisuudet.

Arvio: Miellyttävä – kyllä joskus tämmöiset hupsutteluviinitkin ovat joskus paikallaan! Erityisesti, jos ne kuitenkin ovat aromeiltaan näinkin puhdaspiirteisiä, leikitteleviä ja moniulotteisia – ei monien uuden maailman vastaavien viinien tapaan teollisia, esanssisia ja epämiellyttäviä.

Hinnan (12,05e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti