Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.1.14

Pearly Bay Dry White

http://www.alko.fi/tuotteet/007742/
Pearly Bay Dry White
 • Valmistaja: KWV
 • Tyyppi: Valkoviini, WO Western Cape
 • Maa: Etelä-Afrikka
 • Alue: Western Cape
 • Rypäleet: Chenin Blanc, Colombard
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 6,28e (Syyskuu 2013, Alko)
 • Hinta nyt: 6,48e (Tammikuu 2014, Alko)

Tässä hiljattain paljastui semmoinen tieto, että tämä KWV:n tuottama ja nyt arvioitava kuiva valkoinen Pearly Bay on peräti Suomen neljänneksi myydyin valkoviini vuonna 2013 (ykkösenä näkyy komeilevan verraton Gato Negro Sauvignon Blanc)! Onhan tämä vallan ymmärrettävää, sillä Pearly Bay täyttää monia erinomaisen viinin kriteereistä: se on esimerkiksi halpaa (ei oikeasti halpaa-halpaa, kuten ulkomailta löytyvät viinit, vaan seuomalaiseen hintatasoon nähden edullista) ja sitä saa peruspullon ohella myös kolmen litran hanapusseissa – ehdoton laatuviinin merkki! Viime syyskuussa urkeni Arvid Nordquistin viinitilaisuudessa mahdollisuus tarkastaa myös ne vähemmän merkittävät asiat viinistä, eli onko viini ylipäänsä yhtään mistään kotoisin. Moni kyllä jätti käyttämättä tämän mainion tilaisuuden, mutta blogin ylläpito ei missään nimessä – mitäpä sitä ei tekisi tutkivan journalismin nimissä! Joten arvon naiset, herrat ja muu lukijakunta: tarjoan nyt teille maistelumerkinnät tästä yleisön suursuosikista! [applause]

Viini on väriltään varsin neutraalin väritön, vain kevyesti vihertävä.

Melko geneerinen uuden maailman bulkkiviinin tuoksu nousee lasista: epämääräistä trooppista hedelmää, karamellista päärynää ja kevyttä hunajamelonia.

Sen sijaan makupuoli hieman yllättää: tässä hintaluokassa olen tottunut siihen, että viineissä ei ole hapoista tietoakaan, vaan kokonaisuus on löysä, rakenteeton ja hyvin makean oloinen (vaikka sokeria ei löytyisi tippaakaan). Pearly Bay on sen sijaan yllättäen varsin rapsakan hapokas ja ryhdikäs – Alkon kuvauksen "keskihapokas" vaikuttaa täysin päästä repäistyltä arviolta. Maultaan viini on ohuehko, vaatimaton ja erittäin suoraviivainen: kielelle saapuu kevyttä päärynää ja hentoa trooppista hedelmää, that's all, folks. Vaikka kielen kärjessä hedelmä tuntuu kevyesti makealta, on viini yleisilmeeltään semmoinen geneerinen "hapan" viini: koska hedelmäisyys on niin vaatimatonta, ei se tarjoa minkäänlaista vastapainoa viinin hapoille ja kokonaisuudessa maistuvatkin lähinnä hedelmähapot, varsinaisen hedelmäisyyden kurkistellessa ujosti taustalta.

Viinin jälkimaku on hapokkaan raikas, kevyen hedelmäinen, ohuehko ja lyhyt. Hapot tuntuvat kielelle melko pitkään vettä nostattavana tunteena, mutta minkäänlaista maun vivahdetta kielelle ei jää.

Juu. Ihan päivänselvä juttu minkä takia tämä on niin suosittu tapaus. Varsinaista herkkua. Juu.

Lyhyesti: Plussaa siitä, että viinillä on rakennetta eikä virhemakuja löydy. Olisi kyllä kiva jos niitä muita makuja sitten voisi löytyä. Kyllähän tätä juoda pystyy – en vain keksi että miksi.

Arvio: Huono – eli ei hyvä.

Hinnan (6,48e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

2 kommenttia:

 1. Anonyymi5/7/14 21:44

  juu pahaa on...

  VastaaPoista
 2. Anonyymi6/6/22 03:04

  Ihan hyvä viini, vaikka onkin suomalaisittain edullinen.

  VastaaPoista