Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.1.14

Schuster Roter Veltliner Altweingarten 2012

Schuster Roter Veltliner Altweingarten 2012
  • Valmistaja: Weingut Familie Schuster
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Wagram
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Wagram
  • Rypäleet: Roter Veltliner (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16,99e (Lokakuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Perheomisteisen Schusterin viinitalon lössimaalla kasvatetuista rypäleistä valmistetun, tiukahkonpuoleisen Roter Veltliner Vom Löss -viinin jälkeen oli aika siirtyä ihmettelemään humuspitoisemmalla Altweingarten-tarhalla kasvatetuista rypäleistä valmistettua Roter Veltlineriä.

Tämä arvio tulee nyt hieman myöhään, sillä tämä Altweingarten Roter Veltlinerhän oli edellisellä 2011-vuosikerrallaan Alkon valikoimissa tovin aikaa kertaostona hintaan 19,29e; viini kuitenkin siirtyi syksyllä 2013 poistuvien valikoimaan eikä sitä enää taida saada A-marketin hyllyiltä. Viini on valmistettu käsinpoimituista rypäleistä ja sitä on kypsytetty sakkojen kanssa n. 2-3 kuukauden ajan terästankeissa.

Viinillä on Vom Löss Roter Veltlinerin tavoin syvä, kuulaan vihertävä väri.

Myös tuoksu on Vom Lössin kanssa samanhenkinen – kypsä ja mehevänmakea – mutta yleisilmeeltään myös selkeästi syvempi ja rehevämpi. Pippurisen mausteisesta ja trooppisen hedelmäisestä tuoksusta löytyy paljon intensiteettiä, mutta myös kevyttä, hieman Rieslingmäistä kukkaisuutta ja hennon kermaista, autolyysistä meininkiä.

Yleisilmeeltään viini ei ole läheskään yhtä kipakka ja päällekäyvä kuin Vom Löss, vaan selkeästi rauhallisempi ja pehmeämpi. Kuivahko makumaailma on yleisilmeeltään sekä syvä että leveä (nämä ovat näitä höpöhöpö-termejä, jotka eivät oikeastaan kerro mitään siitä, miltä viini maistuu, mutta piru vie – tältä viini vain tuntuu suussa!) ja sen varsin rehevä hedelmäisyys tarjoaa kypsiä, keltaisia tropiikin hedelmiä, etunenässä muussattua mangoa ja nektariinia, sen kanssa tasapainoista mausteisuutta ja hennon savuista mineraalisuutta. Viini on kohtalaisen täyteläinen, mutta happoja on enemmän kuin riittävästi pitämään kokonaisuuden mukavan ryhdikkäänä ja eloisana. Melko suoraviivaiseen ja ronskihkoon Vom Löss -viiniin nähden Altweingarten on varsin tyylikäs ja moniulotteinen.

Keltaisten tropiikin hedelmien hallitsema jälkimaku on pitkä, runsas, hillityn mineraalinen ja kielellä jatkuvasti kehittyvä. Viinin melko voimakas mausteisuus jättää kielelle kohtalaisen karvaan, muttei mitenkään karhean jälkivaikutelman.

Vierekkäinmaisteltuna Vom Löss ja Altweingarten osoittivat hienosti mitä puhtaan lössipitoinen maaperä tekee viinille verrattuna enemmän humuksiseen maaperään: Altweingartenissa oli selkeästi vähemmän jäntevää runkoa ja kipakkaa hapokkuutta kuin Vom Lössissä, mutta kaikkea muuta sitten selkeästi enemmän – eikä Altweingartenia voi hyvällä tahdollakaan mennä kutsumaan heikkorunkoiseksi tai vähähappoiseksi. Toisaalta kyllä myös kellarin puolella voidaan viininvalmistuksella vaikuttaa niin viinin aromi- kuin rakennepuoleen, mutta sain sellaisen käsityksen, että Schusterin viinitalo pyrkii juuri toimimaan tarhojen terroiria mahdollisimman hyvin ilmentäen, eikä niinkään viinejä kellarissa peukaloiden.

Roter Veltliner Altweingarten on varsin tyylikäs, monimuotoinen ja hyvällä tavalla voimakas ja painokas erikoisuus Itävallasta. Jos voimakkaista valkoviineistä sattuu pitämään, on viini oikein herkullinen ja mielenkiintoinen tapaus vaikka illanistujaisiinkin, mutta viinin voi myös helposti parittaa monenlaisille ruoille – alkaen aina kevyistä, kesäisistä juustolla aateloiduista grillatuista kasviksista voimakkaastikin maustettuun valkoiseen lihaan. Kypsyttelyyn viiniä tuskin kannattaa hankkia, eli pöytään ja ketterästi!

Lyhyesti: Varsin vakuuttava, moniulotteinen, tuhti ja ryhdikäs Veltliner, jossa intensiivinen, kypsä trooppinen hedelmäisyys ja runsas, paikoin karvas mausteisuus ovat keskenään hienosti balanssissa.

Arvio: Tyylikäs – vaikka Vom Löss Roter Veltlinerin ronski ja tiukka ilmaisu omalla tavallaan viehätti allekirjoittanutta, vetää Altweingarten silti pidemmän korren monimuotoisella ja tuhdilla, mutta silti elegantilla esiintymisellään. Vom Löss on parivaljakon duunari, Altweingarten akateemikko.

Hinnan (16,99e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti