Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.1.14

Mufloni CCCCC IPA 2013

www.alko.fi/tuotteet/710296/
Mufloni CCCCC IPA 2013
  • Valmistaja: Panimoravintola Beer Hunter's
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Suomi
  • Alue: Satakunta, Pori
  • Humala: Cascade, Centennial, Chinook, Citra, Columbus
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 4,49e (Lokakuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 4,62e (Tammikuu 2014, Alko)

"Vihdoinkin!" tuli mietittyä, kun Beer Hunter'sin Mufloni CCCCC IPA saapui Alkon perusvalikoimaan. Tämä Porilainen panimoravintola on lähinnä keskittynyt hanatuotteisiin ja panimon pullo-oluet ovat olleet varsin harvinaista kamaa: maitokaupoista löytyy muutama panimon tuote ja Alkossa on piipahtanut viimeisenä parina keväänä Beer Hunter'silta pari taidonnäytettä Alkon käsityöläisoluiden kevätnäytöksessä (tasokas, mutta hieman yllätyksetön Mufloni IPA ja täysikokoiseen kuohuviinipulloon pullotettu Saison de Randonneur Kataja Edition). Kuitenkaan pysyvämmässä vakiovalikoimassa panimolta ei ole CCCCC:tä ennen pulloja ollut.

CCCCC saapui Alkoihin elokuun viimeisellä viikolla, jolloin nappasin pari mukaani mökkireissulle. Silloin olut vakuutti mennen tullen todella uskottavana, erittäin katkerovoittoisena maailmanluokan IPA:na, mutta muistiinpanoja ei tullut otettua, koska suunnitelmissani oli tehdä oluesta tarkempi tutkiskelu kotiinsaavuttuani. Suunnitelmani menivät kuitenkin sen osalta mönkään, että olut myi vajaassa viikossa itsensä loppuun koko Etelä-Suomesta: olutta oli viikon jälkeen vain joitain kappaleita yksittäisissä myymälöissä, pääasiassa Keski- ja Pohjois-Suomessa. Oluen uutta erää saatiin odottaa lokakuun alkuun asti, jolloin sain ostettua omani pois ennen kuin olut myi uudestaan hyllyt tyhjiksi, tällä kertaa vasta muutamassa viikossa. Nyt olutta on kolmas satsi hyllyillä, siellä missä sitä on, sillä tämä joulun alla tullut erä näyttää jälleen huvenneen. Vaikka tilanne on oluen faneille hieman harmittava, olen kyllä vilpittömästi iloinen, että suomalaiset ovat löytäneet tämän pienpanimon näinkin suurin joukoin!

Persoonallisesti ja helpostimuistettavasti nimetty CCCCC IPA saa nimensä sen aromatisoimiseen ja katkeroimiseen käytetyistä viidestä jenkkihumalalajikkeesta: Cascade on yksi tunnetuimmista amerikkalaishumalista ja tunnettu erityisesti greippivetoisen sitruksisista aromeistaan; Centennial on käyttöyhteydeltään hyvin samantyyppinen kuin Cascade, mutta voimakaskatkeroisempi; Chinook on mausteisia ja mäntyisiä aromeja tuova, voimakaskatkeroinen humalalajike; Citra tuo olueen yleensä trooppisia hedelmiä sekä nimensämukaisia sitruksen piirteitä; Columbus (eli Tomahawk) on lähinnä katkerointiin käytetty, voimakaskatkeroinen humalalajike, jolle tyypillisiä aromeja ovat mm. sitrus, pihka ja puumaisuus.

Oma pulloni on siis siitä järjestyksessään toisesta Alkoon saapuneesta erästä ja sen kyljessä lukee "parasta ennen 03 2014", mikä kuulostaa järkevältä, sillä IPA on varsinainen tuoretuote – runsaimmat humalan aromit kun katoavat oluesta varsin nopeasti, jopa puolessa vuodessa. Ja muista siis, että vaikka arvio tuli julkaistua vasta nyt, olut on testattu jo lokakuussa!

Oluella on syvähkö, punaruskea ja sameanpuoleinen väri. Sen vaaleanharmaa vaahtokukka jää melko vaisuksi ja haihtuu suht ketterästi.

Tuoksu on hieman hillitty, mutta erittäin hienostunut ja aromaattinen: appelsiininkuorta, pihkaa, korianteria, kuusenneulasia, greippiä, kevyttä persikkasosetta ja hentoa mentolia. Upea, muttei päällekäyvä sekoitus jenkkioluiden aromeja!

Maku on kuiva mutta varsin runsas: karamellinen, kielen kärjessä aavistuksen makeana tuntuva maltainen pohja saa kyytiä varsin runsaalta ja bitteriseltä (100 EBU!) katkerohumaloinnilta. Makupuolelta löytyy kevyttä, greippistä sitruksisuutta ja heikohkoa, tuoksussa esiintynyttä trooppista hedelmää, mutta yleisilmettä hallitsee tuntuva, pihkainen ja saippuainen katkeroisuus, joka peittää tehokkaasti hennot aromit väkivaltaisen otteensa alle. Suutuntumaltaan olut on melko vaatimattoman hiilihappoinen ja runsaan keskitäyteläinen, mutta erityisesti humalointinsa avulla kuitenkin kiitettävän raikas ja napakka.

Kielelle jää lopuksi kaurakeksistä ja hennosti palaneen sokerista maltaisuutta, kuivaa puumaisuutta, kevyttä pomeranssia, hentoa soijakastiketta ja todella runsasta, intensiivistä, kohtalaisen karheaa ja minuutteja jatkuvaa katkerohumalaa. Tuhdihko 7% alkoholi onnistuu pysymään hyvin piilossa.

CCCCC on edelleen todella hyvä esitys, mutta ei tunnu yltävän edellisen maistamiskerran tasolle – koska ensimmäisen erän oluista ei ole muistiinpanoja, toimin vain mielikuvieni varassa, mutta tällä kertaa oluesta tuntuu puuttuvan hieman ensimmäisessä oluessa selvemmin esillä ollutta mallaspohjan makeutta ja aromikkuutta, minkä takia todella voimakas katkerohumalointi on selkeästi enemmän framilla; tästä syystä oluen balanssi ei tunnu olevan aivan yhtä hyvässä tikissä ja katkero ottaa paikoin turhankin dominoivaa roolia. Lisäksi jälkimaun puinen maku tuntuu hieman turhankin hallitsevalta, vaikkei kyllä niin suuressa määrin, että se virhamaulta vaikuttaisi. Tämä elementti on kuitenkin sellainen, jota en muista aikaisemmin oluessa tavanneeni.

Siinä missä ensimmäinen testattu CCCCC oli kaikin puolin hurmaava humalapommi, jolle antaisin sen enempää ihmettelemättä blogiarvosanan "erinomainen", jää tämänkertainen tapaus piirun verran tasapainottomammaksi esitykseksi, mikä heijastuu hieman loppuarvosanassa. Tästä huolimatta CCCCC on edelleen todella pätevä, intensiivinen ja aromikas maailmanluokan vertailua kestävä laatu-IPA paatuneille hopheadeille; ehdottomasti yksi tyylilajinsa parhaista Alkon hyllyillä ja yhdistelmällä 0,5 l pullo + alle 5 euron hinta olut on hinta-laatusuhteeltaan vailla vertaa.

Lyhyesti: Varsin kuiva ja intensiivinen jenkki-henkeen tehty IPA, jossa katkerohumalointi näyttelee selkeästi suurinta roolia. Vaikka kaipaisin pientä balanssia katkeron ja mallasrungon välille, on olut tästä huolimatta todella laadukas ja mainio IPA humalahakuiseen juomiseen.

Arvio: Erittäin hyvä – todella mallikas esitys amerikkalaistyyliseksi, erittäin voimakkaasti humaloiduksi IPA:ksi. Plussaa siitä, että silloin kun olutta saa, saa sitä Alkon hyllyiltä aina tuoreeltaan (olettaen että CCCCC:n hyllyttyhjentävä suosio jaksaa pysyä yllä); ei tarvitse pelätä ostavansa IPA:a ohi parasta ennen -päivämääränsä.

Hinnan (4,62e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti