Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.1.14

Vallformosa Brut Vintage 2011

http://www.alko.fi/tuotteet/589687/
Vallformosa Brut Vintage Clasic 2011
  • Valmistaja: Masía Vallformosa
  • Tyyppi: Kuohuviini, DO Cava
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Penedès
  • Rypäleet: Macabeo, Parellada, Xarel•lo
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,49e (Lokakuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 9,97e (Tammikuu 2014, Alko)

Yleensä kuohuviinit valmistetaan sekoittamalla useamman eri vuoden viinejä, minkä vuoksi vuosikerralliset kuohuvat tyypillisesti yhdistetään korkeaan laatuun. Tämä kuitenkin juontuu Champagnen maakunnan viineistä, jossa vuosikerrallisia kuohuviinejä tehdään vain poikkeuksellisen hyvinä vuosina ja niitä yleensä kypsytetään paljon kauemmin kuin tavan kuplivia. Muualla maailmassa sen sijaan voidaan tehdä keskinkertaista vuosikerrallista kuohuviiniä joka vuosi, jolloin vuosikertamerkintä pullon kyljessä on yksi hailee – pelkkä markkinointikikka. Seuraavaksi tarkastetaan onko Alkosta pitkään löytynyt Vallformosa Brut Vintage – Alkon valikoiman halvimpia vuosikerrallisia kuohuviinejä (ellei peräti halvin) mistään kotoisin!

Nuorekkaan neonvihreä viini on lasissa tasaisesti kupliva – ei laiskasti, eikä innokkaasti poristen, vaan varsin maltillisesti ja tyylillä.

Kevyehkö tuoksu on tuoreen omenainen, kypsän sitruksinen, ja mukavan raikas. Taustalla väijyy aavistus hennon kumimaista paahdetta.

Maultaan tämä kuohuviiniksi kohtalaisen täyteläinen tapaus on omenainen ja kevyen sitruksinen. Todella pienistä kuplista muodostuva tasainen mousse pitää viinin mukavan ryhdikkäänä, sillä hieman kevyemmänpuoleiset hedelmähapot eivät siihen oikein pysty. Yleisilmeeltään viini on varsin kuiva, raikas ja puhdaspiirteinen, mutta myös mutkaton ja arkinen.

Kevyen kukkeassa jälkimaussa sitruksisuus taittuu aavistuksen verran kypsemmänmakeaksi. Jälkivaikutelma on kevyehkö ja raikas, muttei kovinkaan pitkä.

Edulliseen hintaan ei kannata siis odottaa mitään maailmojamullistavaa supervuosikertaskumppaa. Vallformosa on ihan ok, helppo ja turvallinen perus-cava, eikä sen enempää; viinin vuosikertaisuus ei onnistu tuomaan siihen mitään sellaista erityisyyttä, mitä tavallinen NV-Cava ei pystyisi antamaan.

Kokonaisuus on hieman yksinkertainen ja siksi tylsähkö, mutta simppelinä perusskumppana Vallformosa suoriutuu ihan puhtain paperein. Jos kaipaat kuivaa kuohuviiniä maljojen nostamiseen ilman mitään sen kummempia kriteerejä, on Vallformosa ihan paikallaan. Ruoalle näin simppeliä ja aavistuksen heppoista kuplivaa ei ehkä kannata miettiä, vaan pitää viini ihan lasien kilistelyssä sellaisissa tilanteissa, joissa viinin laatu ei ole pääosassa.

Lyhyesti: Kevyehkö, varsin kuiva, raikas ja mutkaton vuosikertakuohuviini.

Arvio: OK – simppeliä ja arkista perustavaraa. Ei ehkä nostata hurraahuutoja itsessään, mutta aina kaikki tilanteet eivät sellaisia viinejä välttämättä tarvitse.

Hinnan (9,97e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti