Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.1.14

Coma Vella 2005

http://www.alko.fi/tuotteet/430407/
Coma Vella 2005
  • Valmistaja: Mas d'en Gil
  • Tyyppi: Punaviini, DOQ Priorat
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Priorat
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (30%), Carignan (25%), Grenache (20%), Garnacha Peluda (15%), Syrah (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 30,90e (Syyskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 31,50e (Tammikuu 2014, Alko)

Coma Vellasta, "vanhasta puolikuusta", löytyy blogistani jo yksi arvio – kyseessä on siis arvio joskus laivalta ostamastani vuosikerrasta 2006. Nyt mennäänkin ajassa vuosikerta taaksepäin, sillä Arvid Nordquistin viinitilaisuudessa pääsimme maistamaan myös Alkon hyllyiltä löytyvää, vuoden iäkkäämpää vuosikertaa 2005!

Coma Vella tulee siis Koillis-Espanjassa, Kataloniassa sijaitsevalta Prioraton alueelta, joka on toinen Espanjan kahdesta korkeimman laatuluokan saavuttaneesta DOCa / DOQ -viinialueesta, mutta suurille massoille varsin tuntematon verrattuna toiseen korkeimman laatuluokan alueeseen, Riojaan. Käytännössä yksinomaan punaviineihin keskittyneellä Prioraton alueella on viimeisten vuosikymmenten aikana valmistettu lähinnä kahdenlaista viinityyliä: perinteisiä Grenache-Carignan-viinejä sekä moderneja Bordeaux-henkisiä blendejä ja Syrah-vetoisia viinejä; seasta kuitenkin löytyy myös Coma Vellan kaltaisia väliinputoajia, joista löytyy tuota vanhaa maailmaa modernilla twistillä. Espanjan viinilainsäädännön mukaan Coma Vella on käytännössä reserva, sillä viiniä kypsytetään 12 kuukautta ranskalaisissa barrique-tynnyreissä ja 24 kuukautta pulloissa ennen myyntiinlaskua. Alko puhuu sivuillaan uusista tynnyreistä, mutta Mas d'en Gilin pienen perheyhtiön viinintekijä, edustaja ja perustajan, Rovira Roviran, tytär Marta Rovira selitti, että nykyisin – tämä viini mukaanlukien – viinit kypsyvät pääosin vanhassa tammessa ja esimerkiksi vuosikerta 2005 on nähnyt vain 20% uutta tammea. Hän selitti, kuinka heidän näkymyksensä mukaan viinin on tuotava omaa persoonaansa esille, ei puuta, mikä sai kuuntelijoilta innokkaan nyökyttelyn vastaanotoksi.

Väriltään viini on tumman kirsikkainen, mutta melko läpinäkyvähkö – tyypillinen ominaisuus niin viineissä, joissa on merkittävä osuus ohutkuorista Grenachea, kuin hieman iäkkäämmissä viineissä.

Tuoksussa erottuu niin paahteista maamaisuutta kuin auringon paahdetta – nämä eivät ole sellaisia aromeja, jotka selittäisivät itse itsensä, vaan ne ovat sellaisia hyvin vaikeasti sanallistettavia aromeja, joita löytyy yleensä viineistä, jotka ovat peräisin kuumilta, auringonpaahtamilta alueilta. Seasta löytyy myös mansikkaista marjaisuutta, tummempaa viikunaisuutta sekä varsin hienosti taustalla värjöttelevää tammea, joka erottuu kevyenä mausteisuutena ja kokonaisuutta hienosti täydentävänä, aromaattisena puisevuutena.

Maultaan Coma Vella on kuiva, roteva ja mukavan karvas – viini ei näytä missään nimessä kärsivän monien, kuumassa kasvaneiden, modernien Prioraton tai muiden espanjalaisten viinien makean mehevistä, joskus ylikypsään taittuvista aromeista. Viinistä aistii tummaa hedelmäisyyttä, Grenachen mansikkaisuutta, karhunvatukkaa, kevyttä pippurisuutta, hillittyä, hennon savuista ja miellyttävän kompleksia tammen mausteisuutta sekä hillittyä nahkaisuutta. Kohtalaisen tuntuvat tanniinit ja yllättävänkin ryhdikäs hapokkuus tuovat rotevalle, mutta varsin tasapainoiselle hedelmälle hyvät raamit.

Paahteisessa ja pölyisen maamaisessa jälkimaussa tuntuu kevyttä yrttisyyttä, mausteista ja paikoin tummaan suklaaseen taittuvaa tammea ja viikunaa. Pitkässä jälkivaikutelmassa hyvällä otteella varustettu tanniinisuus ja tumman suklaan aromit tuovat kohtalaista karvautta samalla kun mukavasti tuntuva hapokkuus tekee loppusilauksesta miellyttävän mehukkaan.

Kokonaisuutena Coma Vella 2005 on varsin vakuuttava viini, jopa enemmän kuin n. vuosi sitten maistamani vk. 2006 – syynä tähän toki saattaa olla viinin 2 vuotta pidempään pullossa viettämä aika, sillä viini vaikutti saavuttaneen varsin mainion tasapainon hedelmän ja tammen välillä samalla kun rakenne vaikutti yleisesti ottaen olevan varsin mainiossa balanssissa. Siinä missä vuosikerrasta 2006:sta jäi vielä kohtalaisen (vaikkei mitenkään liiallisen) tamminen mielikuva, ei Coma Vella 2005 vaikuttanut mitenkään häiritsevän tammiselta.

Yleisesti tämä on kyllä varsin mainiota tavaraa: aromimaailmassa kansainväliset lajikkeet eivät hallitse, vaan tukevat hienosti paikallisten lajikkeiden tuomaa makumaailmaa; tammi on renkinä, ei isäntänä; ja rakennekin on kaikin puolin mainio niin ruokaa kuin kypsyttelyä ajatellen. Coma Vella on ehdottomasti parasta Prioratoa, mitä Alkon hyllyiltä irtoaa, minkä lisäksi voin kuvitella viinin paranevan edelleen ainakin muutamia vuosia kärsivällisissä käsissä. Tuo Alkon hinta on mielestäni edelleen melkoisen kova, mutta kyllä itse tuon hinnan maksaisin mielummin tästä viinistä kuin 2006:sta.

Lyhyesti: Tasapainoinen, rakenteikas, erittäin maukas ja robusti Priorat, jossa niin tammi kuin kypsän paahteiset aromit tuntuvat, mutta eivät pääse hallitsemaan kuivaa ja moniulotteista kokonaisuutta.

Arvio: Erinomainen – harvoin espanjalaisviinit, joista löytyy Cabernet Sauvignonia ja / tai Syrahia, onnistuvat vakuuttamaan ja miellyttämään näin hyvin. Kaipaako kaapisi / kellarisi hyvää espanjalaista kypsymään? Coma Vella 2005 on kaikin puolin varma valinta.

Hinnan (31,50e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti