Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.1.14

E. Guigal Côtes du Rhône 2010

http://www.alko.fi/tuotteet/460267/
E. Guigal Côtes du Rhône 2010
  • Valmistaja: Établissements Guigal
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Côtes du Rhône
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Etelä-Rhône
  • Rypäleet: Syrah (49%), Grenache (48%), Mourvèdre (3%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 12,98e (Lokakuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 12,97e (Tammikuu 2014, Alko)

Rhônen jättiläisen, Marcel Guigalin luotsaaman Établissements Guigalin vanha kunnon Kottarainen, eli perustason Côtes du Rhône on taas arvostelussa – edellinen arvio viinistä olikin jo useamman vuosikerran takaa.

Melko vähän on muuttunut: viini pohjautuu edelleen rhônelaiseen GSM-blendiin, joista tehtyä viiniä kypsytetään peräti 18 kuukauden ajan valtavissa foudre-tammisammioissa. Merkittävin muutos on siinä, että ennen rypälesekoitteessa kymmenyksestä vastannut Mourvèdre on nyt häviävän pienessä roolissa ja pääosaa näyttelee lähinnä Syrah-Grenache-duo.

Viini on lasissa keskiosaltaan hyvin tummanpuhuva ja paksu, jopa kevyen musteinen, taittuen aluksi tumman kirsikkahilloiseen ja siitä reunoilta läpukuultavan punaiseen.

Verrattain kevyehköstä tuoksusta löytyy auringossa paahtuneita tummia hedelmiä, mustikkaa, makeaa mansikkaa ja aavistus konjakkista tammea. Kokonaisuus tuo mieleeni jostain syystä marjaviinerin.

Suussa viini on täyteläinen ja runsas; hyvin hedelmäinen ilmaisu on selvästä kypsyydestään huolimatta melko kuivaa. Melko konsentroitunut, jopa paksuhko hedelmäisyys tarjoilee mehukasta punaista marjaa ja luumuisuutta, aavistuksen mineraalia ja kokonaisuuteen hyvin sointuvaa, kepeää tammen mausteisuutta, jota sävyttää kevyesti Syrah'n pippurisuus. Kohtuullinen tanniinisuus ja melko hapokas runko pitävän kokonaisuuden mukavan ryhdikkäänä ja puruvoimaisena.

Aromikas jälkimaku on kevyesti karvaan mausteinen, tumman hedelmäinen ja metsämarjainen, päällimmäisenä aavistus tuoretta mustikkaa.

Kokonaisuutena Guigalin CdR on varsin mainio tuhdin pään kottarainen, minkä vuoksi on hyvin vaikea uskoa, että tätäkin vuosikertaa viinitalo on onnistunut pukkaamaan pihalle peräti kolme ja puoli miljoonaa pullollista. Kaiketi on mahdollista tehdä varsin kelvollista ja tasapainoista punaviiniä massatuotannolla, joka silti pelaa niin mainiosti sellaisenaan kuin ruoan kanssa. Tietenkään jännittävää luonnetta tai muuten suurta mielenkiintoa näin massatuotetulta perusviiniltä on turha odottaa, mutta loppupeleissä hyvin harvalta perustason Côtes du Rhônelta voi sitä muutenkaan odottaa.

Loppupeleissä Guigalin kottarainen on hintaisekseen varsin maukas ja moneen yhteyteen käyttökelpoinen perusviini, jota voi pitää sopivana käsivarana arjen peruspunkeroksi. Vaikka viini tuskin kehittyy merkittävästi ikääntyessään, voi viiniä pitää huoletta pidempäänkin varalla – ryhtinsä puolesta viini kestää helposti vielä kourallisen vuosia.

Lyhyesti: Mehukas, hedelmävetoinen ja tasapainoinen perustason kottarainen kaikenlaisiin punaviiniä kaipaaviin tilanteisiin.

Arvio: Hyvä – turvalliseksi ja yllätyksettömäksi viiniksi varsin mainio ja maukas tapaus, jolta löytyy varsin miellyttävän, eteläistä Rhônea henkivän makumaailman lisäksi varsin mainio, tasapainoinen runko, minkä puolesta viini pelaa hyvin ruokapöydän yleisottelijana.

Hinnan (12,97e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti