Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.1.14

Brewdog Hardcore IPA

http://www.alko.fi/tuotteet/760124/
Brewdog Hardcore IPA
  • Valmistaja: Brewdog
  • Tyyppi: Olut, Double India Pale Ale
  • Maa: Skotlanti
  • Alue: Aberdeenshire, Ellon
  • Maltaat: Cara, Crystal, Maris Otter
  • Humala: Centennial, Columbus, Simcoe;
    kuivahumalina: Centennial, Columbus, Simcoe
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,78e (Lokakuu 2013, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: 4,62e (Tammikuu 2014, Alko)
Nyt Brewdogin Hardcore IPA:n tehdessä paluuta Alkon perusvalikoimiin lienee hyvä sauma postailla havaintoni kyseisestä oluesta viime syksyltä.

Hardcore IPA oli Se Olut, joka sai meikäläisen silmät joskus aukeamaan näille moderneille, superaromaattisille ja överiketkeroisille oluthirviöille. Ennen Hardcore IPA:a meikäläiselle oli olemassa vain Nøgne Ø:n superoluet, tavallisemmat muut perusoluet ja mauttomat peruslagerit; esimerkiksi kaikki IPA:t jotka siihen asti olivat tulleet vastaani olivat klassisia, perus-aleja hieman tukevammin humaloituja, brittihenkisiä IPA-oluita. Niihin nähden Hardcore IPA oli nimensä mukaisesti melkoista hardcorea. Tästä kyllä on kulunut aikaa se viitisen vuotta, minkä jälkeen Hardcore IPA on ehtinyt sekä tulla että poistua Alkon valikoimista ja omakin olutkokemus on ehtinyt karttua melkoisesti. Mutta mutta: parin vuoden poissaolon jälkeen olut teki vihdoin vuonna 2013 comebackin Alkoon, tosin vain pienenä kertaeränä Arkadian erikoisvalikoimaan. Todennäköisesti oluelle kuitenkin riitti kysyntää, sillä Hardcore saapui pitkästä aikaa Alkon perusvalikoimaan – samalla oluen hinta putosi peräti puolisentoista kymmentä senttiä erikoisvalikoiman hintaan nähden.

Kyseessä on kyllä melko hardcore-luokan kamaa: olut on panimon omien sanojensa mukaan aluksi humaloitu aivan täyteen, minkä jälkeen se on vielä kuivahumaloitu uudelleen täyteen. Kun tyypillinen IPA-tason humalointi asettuu n. 40-60 IBU:n luokkaan ja Double IPA-humalointi 70-100:n pintaan, on Hardcoressa röyhkeät 150 IBU:a (tämä siis panimon mukaan; Alkon sivujen mukaan oluen katkerot ovat reilut 80 EBU:a, mikä kyllä kuulostaa korviini hieman järkevämmältä). Kuten aito vanhan koulukunnan hardcore punk, jonka ei ole missään nimessä tarkoitus olla massoihinvetoavaa ja miellyttävää, vaan rujoa, aggressiivista ja suorastaan väkivaltaista, on myös Hardcore IPA spekseiltään (150 IBU / 85 EBU, 9,2% abv.) varsin samanhenkistä tavaraa.

Lasiin kaatuvalla oluella on oranssinruskea väri ja sen päälle nousee melko matalaksi jäävä, mutta tiivis ja melko kestävä beige vaahtokukka.

Kevyempään, aromaattisempaan ja selkeästi hedelmäisempään Punk IPA:an verrattuna Hardcore on selkeästi robustimpi: greippisen sitruksista, pihkaista, männynhavuista ja kevyen mangoista humalan aromia tuntuu reippaasti, mutta sitä asettuu mainiolla tavalla tukemaan runsas, makean toffeinen ja kevyen keksinen maltaisuus. Oluen erittäin runsaan humaloinnin rinnalla on varsin miellyttävää tavata näinkin runsasta maltaisuutta.

Ensivaikutelmaltaan olut on varsin makea, karamellisen maltainen, täyteläinen ja paikoin suorastaan raskastekoinen. Sitten mukaan saapuu todella tuntuva, karheahko, greippisen karvas katkerohumalointi, joka kuivaa erittäin tehokkaasti makeaa ja täyteläistä yleisilmettä ja tuo varsin tuntuvaa raikkautta. Karamellisen maltaan ja greippisen maltaan ohella saapuu männynneulasia, passiohedelmää, appelsiinimarmeladia ja kevyttä luumuisuutta. Hiilihappoisuus on kohtalaisesti suuta nipistelevää ja mainiosti balanssissa rungon kanssa; lisäksi 9,2% alkoholia ei tunnu ollenkaan, vaan hukkuu uskomattoman luontevasti runsaan makumaailman sekaan.

Jälkimaussa kielen kärkeen jää kinuskista mallasta ja jopa hennon rusinaista makeutta, kun taas kielen takaosassa tuntuu voimakkaasti havuinen, maamainen, saippuainen ja todella pitkään – useampia minuutteja – jatkuva, tuntuva ja suuta supistava katkerohumalointi, joka kielellä kasvaessaan peittää paljon aluksi tuntuneesta jälkivaikutelman makeudesta.

Hardcore IPA on kaiken kaikkiaan todella moniulotteinen, uskomattoman aromikas ja herkullinen DIPA, jossa mallas, hedelmäinen aromikkuus ja erittäin tuntuva katkero on saatu upeaan tasapainoon. Vaikka Hardcore IPA on kiistämättä mitä tyypillisin överihumaloitu olut, ei siinä ole monien vastaavien oluiden häiritsevästä karheudesta tai katkeron hallitsemasta, yksiulotteisesta makumaailmasta ei tietoakaan; oluen humalointi voi vaikuttaa paperilla suorastaan liialliselta, mutta loppupeleissä se on varsin sopusuhtaista oluen muhkean ja rakenteikkaan maltaisen bodyn kanssa ja molemmat osa-alueet tuntuvat hienosti tukevan toisiaan.

Kyllä tämä Hardcore taitaa mielestäni edelleen olla Brewdogin peruslinjastosta se paras pullote: vaikka olut kuuluu panimon peruslinjastoon, ei se ole mikään tavan perusolut. Olut on intensiivisillä ja moniulotteisilla aromeillaan mitä hurmaavin tapaus, jonka komponenttien keskinäinen tasapaino hakee vertaistaan. Tämä on maailmanluokan huippuolut ja yksi tyylinsä parhaista. Varsin tuhdeilla volteillaan Hardcore IPA ei kyllä missään nimessä ole mitään sessiokamaa, vaan silloin tällöin korkattavaksi tarkoitettu nautiskeluolut paatuneimmille hopheadeille. Nice to have you back.

Lyhyesti: Nimensä veroinen DIPA hurjilla katkeroilla ja tömäkällä alkoholipitoisuudella. Kaikin puolin liioittelevasta otteestaan huolimatta olut on varsin tasapainoinen, maukas ja tyylikäs esitys.

Arvio: Erinomainen – ehdottomasti yksi parhaita skotlantilaisen Panokoiran pullotteita. Malliesimerkki todella tasapainoisesta Double IPA:sta.

Hinnan (4,38e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti