Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.1.14

Le Grand Noir GSM 2011

Le Grand Noir GSM 2011
  • Valmistaja: Prestige Wine Group
  • Tyyppi: Punaviini, IGP / Vin de Pays d'Oc
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon
  • Rypäleet: Grenache (60%), Syrah (35%), Mourvèdre (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 6,25e (Lokakuu 2013, Alkopörssi, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Yksi Alkon Ranska-hyllyn suurimpia yleisösuosikkeja lienee noin kympin Le Grand Noir, tuttavallisemmin "musta lammas", Etelä-Ranskan Languedocista. Nyt arvioitava viini ei kuitenkaan ole Alkon hyllyillä notkuva, sinikorkkinen Cabernet-Shiraz, vaan mm. etelänaapurin valikoimista löytyvä GSM-versio.

Viini on siis Etelä-Ranskassa (mm. arvostetussa Châteauneuf-du-Papessa) suositusta GSM-sekoitteesta tehty viini, eli päärypäle Grenachea on täydennetty ryhtiä tuovalla Syrah'lla ja mausteisella Mourvèdrellä. Tuottaja ilmoittaa viiniin kerättyjen rypäleiden tulevan Carcassonnen ja arvostetun Minervois'n alueilta ja niistä valmistetun viinin viettävän kuusi kuukautta tammessa ennen pullotusta.

Lasissa makoilevalla viinillä on hyvin tumman kirsikkainen, jopa mustanpunainen, ja kevyesti läpinäkyvä väri.

Loppupeleissä simppelinpuoleinen tuoksu on joko hieman sulkeutunut tai sitten vain vaisuhko. Yleisilmettä hallitsee Grenachen tuoma makea mansikkaisuus ja auringossa paahtuneiden rypäleiden tumma hedelmäisyys. Taustalla tuntuu hennon tammista mausteisuutta.

Aromimaailmaltaan tummanpuhuva viini on suutuntumaltaan pehmeäntäyteläinen ja maltillisen tanniininen, mutta onneksi kohtalaisen hapokas jotta ryhtiä löytyy edes jonkin verran. Makumaailmaa hallitsee kypsät tummat luumut, karhunvatukka ja kevyt musteisuus, mutta taustalta erottuu myös kevyesti Mourvèdren karheahkoa mausteisuutta ja aavistuksen verran maitosuklaista tammea.

Hieman lämpimässä jälkimaussa tuntuu lähinnä samoja vivahteita kuin keskimaussa: tummaa marjaisuutta, luumua, kevyesti karvasta mausteisuutta ja aavistus makeaa, kermatoffeista tammea.

Kokonaisuutena viini on turvallinen ja tasapaksu esitys. Erityisesti maltilliseen Viron-hintaansa nähden Le Grand Noir on ihan kohtalainen, jopa paikoin miellyttävä GSM, joka tarjoaa suurin piirtein sitä, mitä tältä tutulta etiketiltä voi odottaa. Rhônen luonteikkaisiin ja joskus jopa roteviin GSM-viineihin nähden Le Grand Noir vaikuttaa kuohitulta lampaalta: viinistä on tehty pehmeä ja harmiton massaviini, josta puuttuu laadukkaiden GSM-viinien persoona ja ronskius. Loppupeleissä viini voisi yhtä hyvin olla vaikka Australiasta tai Chilestä – sen verran tehokkaasti varman päälle pelaava, hengetön viininvalmistus on peittänyt vihjeitä sen alkuperästä.

Mutta silti reilun kuuden euron hintaan viini on varsin näppärä ostos. Siitä on turha odottaa yhtään mitään erikoista, mutta laadullisesti se pieksee ongelmitta koko Alkon kuuden euron tarjonnan, jopa seitsemänkin! (Kahdeksan on vähän siinä ja siinä.) Jos Vironreissulla huomaat kaipaavasi huoletonta seurusteluviiniä tai helppoa arkikulauteltavaa purilaisten, grilliruoan tai muun mutustettavan kumppaniksi, on Le Grand Noir GSM ihan kelpo ostos. Jos sen sijaan kaipaat jotain oikeasti jännittävää ja mielenkiintoista, suosittelen siirtämään katseen niihin muutamaa euroa hinnakkaampiin pullotteisiin.

Lyhyesti: Pehmeä ja melko kasvoton tusina-GSM, josta löytyy ihan kohtalaisesti ryhtiä, mutta varsin vähän mitään mielenkiintoa. Arkinen ja turvallinen peruspunaviini.

Arvio: OK – juu, mitäs tässä nyt löpisemään. Viini on ihan OK, niin hyvässä kuin pahassa.

Hinnan (6,25e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti