Seña 2007
- Valmistaja: Viña Seña
- Tyyppi: Punaviini
- Maa: Chile
- Alue: Aconcagua
- Rypäleet: Cabernet Sauvignon (57%), Carménère (20%), Merlot (12%), Cabernet Franc (6%), Petit Verdot (5%)
- Koko: 0,75
- Hinta arviointihetkellä: 84,90e (Syyskuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
- Hinta nyt: 94,90e (Tammikuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
Seña on yksi Chilen kuuluisimpia ja merkittävimpia ikoniviinejä. Tai siis näin luin jostain juuri äsken katsellessani viinin taustoja arvostelua varten. Itsehän en sivistymättömänä ihmisenä tiennyt viinistä maistohetkellä juuri mitään ja luulin sitä joksikin Errázurizin keskitason tai paremman pään viiniksi kysyessäni Errárurizin standilta maisteluannosta syyskuisessa Mikä viini -tapahtumassa.
On viini kuitenkin tietyllä tapaa Errázurizin tuote – viini on nimittäin jo edesmenneen Robert Mondavin ja Viña Errázurizin nokkamies Eduardo Chadwickin yhteistyön tulos ja nykyisin Chadwickin oma, henkilökohtainen seikkailu huippuviinien maailmaan. Alun perin 1990-luvun alussa Mondavi ja Chadwick päättivät valmistaa Bordeaux'n huippuviinien veroisen ikoniviinin, joka ilmentäisi Chilen parhaiden tarhojen terroiria. He etsivät sopivaa aluetta huippuviinilleen, kunnes päätyivät neljän vuoden etsimisen jälkeen lopulta Aconcaguan laakson rinteille. Viinin ensimmäinen myyntiin laskettu vuosikerta oli 1995.
Tätä nykyä Señan tarhoja viljellään biodynaamisesti ja viinitalon pääviinintekijänä on vuodesta 2003 asti toiminut aiemmin mm. Larochella työskennellyt Francisco Baettig. En tiedä onko herra Chadwick siis viinin kanssa tekemisissä enää muuten kuin omistamalla kyseisen viinitalon ja markkinoimalla sitä kierrellen ympäri maailmaa. Viinintuotanto on kuitenkin linjassa Chadwickin ja Mondavin visioiden kanssa pitää viini Bordeaux'n parhaimpien viinien tasalla – toisin kuin kymmeniä pulloja kattavia linjastoja pukkaavat chileläiset viinitalot, Viña Seña tuottaa Bordeaux'n hengessä vain tätä yhtä, korkealle hinnoiteltua huippuviiniä.
Seña 2007 on Cabernet-vetoinen Bordeaux-blend, joka on valmistettu biodynaamisesti viljellyistä, käsinpoimituista rypäleistä. Valtaosa viinistä käytettiin teräksessä, mutta 6% kävi uusissa tammitynnyreissä. Viinin 22 kuukautta kestänyt kypsyttely tapahtui myös uusissa tammitynnyreissä. Seña on erittäin kehuttu viini, se on esimerkiksi voittanut sokkomaisteluissa Bordeaux'n kuuluisimpia ykkösviinejä, minkä lisäksi tämä kyseinen vuosikerta 2007 on saanut Robert Parkerilta ennätykselliset 96 pistettä – korkeimmat pisteet, mitkä Seña on koskaan onnistunut hankkimaan.
Väriltään viini on hyvin tumman, jopa mustanpuhuvan rubiininpunainen.
Tukevassa ja tiivisluontoisessa tuoksussa tuntuu tyypillisiä modernin Bordeaux-blendin aromeja: makeaa herukkaisuutta, ylikypsää marjaisuutta, kevyttä savuisuutta, tammen tuomaa tummaa suklaata ja mausteisuutta sekä aavistus mokkaisuutta. Taustalla häilyy hennosti uuden maailman Cabernet'n piparminttua tai eukalyptusta.
Ensivaikutelma on kahden melko pehmeän ja hilloisen makean punaviinin jälkeen melko kuiva ja varsin roteva. Täyteläisestä mausta löytyy makeaa herukkaisuutta, mehukkaita punaisia marjoja, vaniljaisuutta, varsin maltillisena pysyvää suklaata, kevyttä piparminttua ja hentoa alkoholisuutta. Rakenteeltaan Seña on kahta aiemminmaistettua viiniä vakuuttavampi – tanniinista jämäkkyyttä löytyy sopivasti ja hapotkin yrittävät auttaa omalta osaltaan, vaikkakin hedelmään nähden hapot ovat mielestäni turhankin maltilliset ja kokonaisuus vaikuttaa korkeintaan keskihapokkaalta. Vaikka uusi tammi tuntuu melko voimakkaasti, on se onnistunut integroitumaan hyvin saumattomaksi osaksi kokonaisuutta, eikä se tunnu peittävän läheskään yhtä paljon kuin edellisissä parissa viinissä. Makuprofiilinsa puolesta Seña on varsin tanakka blockbuster, mutta yllättävän moniulotteinen sellainen – tästä tuntuu löytyvän jo vähän yritystä tasapainon suuntaan.
Mehukas ja tukeva jälkimaku jättää lopuksi kielelle kypsää tummaa hedelmää, makean maitosuklaiseen taittuvaa, reilusti uuttunutta uutta tammea, kevyttä pippurisuutta ja minttua. Suuhun jää hieman lämmin, aromikas, mehevä ja kohtalaisen tukevan tamminen jälkivaikutelma.
Kaiken kaikkiaan Seña on hyvin rehevä, roteva ja erehtymättömästi chileläisyyttä henkivä näkemys Bordeaux'n punaviineistä. Kolmesta Errázurizin pöydästä noudetusta superviinistä (Kai, La Cumbre, Seña) tämä onnistui ehdottomasti olemaan vakuuttavin ja jäämään jollain lailla mieleeni, mutta silti on myönnettävä, ettei viini ole juurikaan makuuni. Ei pelkästään siksi, että se on kuitenkin aivan liian isokokoinen, massiivinen ja uudessa tammessa lilluva konsentraatiopommi, vaan myös siksi, että Bordeaux-blend tuntuu olevan itselleni niin nähty tapaus. Harvoin edes hyvät Bordeaux't jaksavat herättää suuria tunteita, joten ei liene ihme, jos uuden maailman yritykset toisintaa näitä eurooppalaisen viinikulttuurin kivijalkoja jättävät kylmiksi?
Mutta kyseessä rupeaa olemaan jo sen verran hyvä yritys, että ymmärrän jos jotkut muut jaksavat innostua tämmöisestä viinistä. Nykykunnossaan en hirveästi näe viinin tarjoavan mitään erityisen mielenkiintoista, mutta kenties 10-15 vuotta vuosikerrasta viinistä voisi löytyä jotain oikeastikin jännää? Ehkä?
Tätä kyseistä vuosikertaa Alkon tilausvalikoimasta ei ikävä kyllä enää löydy, vaan nyt tarjolla on vk. 2008, minkä lisäksi viini on myöskin nostanut Mikäviinin jälkeen hintaansa vaatimattomalla kympillä. Vaikka viini on omalla tavallaan ihan jeppis esitys tyylilajissaan, en voi kyllä rehellisesti sanoa viinin heijastelevan millään tavalla hintaansa – niin vanhalla kuin uudellakaan hinnallaan.
Lyhyesti: Viinitalo Errázurizin pääjehu Eduardo Chadwickin moniulotteinen, roteva, täyteläinen, voimakkaan tamminen ja kohtalaisen rakenteikas näkemys chileläisestä Bordeaux-viinistä.
Arvio: Erittäin hyvä – jos uuden maailman pehmeämmät, hedelmävetoisemmat ja kaikin puolin massiivisemmat ja konsentroituneemmat punaviinit puhuttelevat enemmän kuin maltillisemmat eurooppalaiset, voi Seña olla SE viini. Itse kuitenkin kohautan olkiani ja totean että "semikulauteltava, assez bien".
Hinnan (94,90e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti