Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.1.14

Lenikus Riesling Der Reisenberg 2012

Lenikus Riesling Der Reisenberg 2012
  • Valmistaja: Weingut Lenikus
  • Tyyppi: Valkoviini, Qualitätswein Wien
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Wien
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 22,00e (Lokakuu 2013, Lenikus)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Maanmainiossa Itävallan viininäyttelyssä oli seuraavana meikäläisen maisteluvuorossa viinitalo Lenikusin Reisenberg-vuoren tarhojen rypäleistä valmistettu Riesling.

Yleisilme on neutraalinpuoleinen, hieman vihertävään taittuva.

Hieman hillitty mutta raikas tuoksu tarjoilee juuri sellaisia aromeja, mitä Rieslingiltä voi odottaakin: kevyttä sitruksisuutta, kukkeutta ja hentoa, aavistuksen savuista mineraalia.

Kahden varsin suurikokoisen ja mausteisen viinin jälkeen Der Reisenberg Riesling on kevyehkö ja elegantti. Maun yleisestä hedelmäisyydestä pitävät huolen omenaiset ja kypsän sitruksiset vivahteet, mutta taustalla tuntuu kypsempää, trooppisiin hedelmiin taipuvaa ananaksisuutta sekä kevyttä, kivennäistä mineraalisuutta. Hapokkuutta löytyy sopivasti pitämään viinin rakenteen ryhdikkäänä, mutta viini on hapokkuudestaan huolimatta suutuntumaltaan melko runsas ja hieman öljyinen.

Pehmeän omenainen ja jopa kivennäisvetinen jälkimaku on lyhyenpuoleinen ja jättää varsin miellyttävästä yleisilmeestään huolimatta melko vaatimattoman kuvan viinistä.

Kokonaisuutena viini oli ihan positiivinen ja miellyttävä, joskin hieman vaatimaton perus-Riesling. Tämän vuoksi viinitalon hinta, jonka nyt tätä päivitystä varten kävin metsästämässä, aiheutti pientä nikottelua. Ei viinissä kyllä mitään varsinaista vikaa ollut, mutta en minä nyt herramunjee yli kahtakymppiä tästä maksaisi! Vastaavia löytyy kuitenkin Alkon hyllyiltä runsaasti kympillä puolellatoista ja Euroopan nettikaupoista selkeästi halvemmalla.

Yleisesti Der Reisenberg Riesling on ihan kelvollinen peruskulauteltava wieniläisvalkkari, sekä varsin näppärä kumppani esimerkiksi jos jonkinlaisille kaloille. Rakennetta löytyy lyhyeen tai keskipitkään varastointiinkin, jolla viiniin voi saada myös hieman lisää syvyyttä ja mielenkiintoa, mutta todennäköisesti viini ei tule mitenkään huomattavan erilaiseksi iän myötä kehittymään.

Lyhyesti: Tasapainoinen, kevyehkö, miellyttävä ja positiivisella tavalla arkinen tarha-Riesling.

Arvio: Miellyttävä – varsin mainio perus-Riesling, joka hoitaa tonttinsa mainiosti niin ruokapöydässä kuin ilman pureskeltavaa. Ei tarjoa yllätyksiä, vaan on tasaisen varma suorittaja.

Hinnan (22,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti