Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.1.14

Sergio Roero Arneis 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/596517/
Sergio Roero Arneis 2012
  • Valmistaja: Tenuta Ca' du Russ
  • Tyyppi: Valkoviini, DOCG Roero Arneis
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Roero
  • Rypäleet: Arneis (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16,90e (Lokakuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 17,25e (Tammikuu 2014, Alko)

Vihdoinkin Alkoon saapui kunnon Roero Arneis! Harvemmin Arneisit ovat kovinkaan erityisiä tapauksia, mutta yleensä ne ovat monesti varsin mainioita ja yleiskäyttöisiä ruoan kumppaneita, joten kyllä aina yksi Roero Arneis handelin valikoimissa passaa. Erikoista kyllä, Wikipedia mainitsee Arneisin yhdeksi haasteeksi sen luontaisesti matalan hapokkuuden, mutta itselle ei ole tullut vastaan ensimmäistäkään Arneisia, jossa matala hapokkuus olisi ollut ongelma – päin vastoin, esimerkiksi Viettin Roero Arneis oli suorastaan kirpeä ja karu intensiivisessä hapokkuudessaan!

Viinin tuottanut, Sergio Marchesin luotsaama Ca' du Russ sijaitsee Piemontessa, Castellinaldon kylässä. Talo viljelee vain paikallisia, piemontelle tyypillisiä lajikkeita ja panostaa tuotannossaan ympäristöystävällisyyteen ja luonnonmukaisuuteen. Vuonna 2012 viinitalo on siirtynyt Libera Natura -sertifikaatin alla biodynaamisvaikutteiseen luomuviljelyyn, mutta arvioitava Sergio Arneis ei ehtinyt saada sertifikaattia, joten sitä ei voida markkinoida luomuviininä Alkossa (tai Libera Natura ei ole meilläpäin hyväksytty sertifikaatti, who knows). Viini on kuitenkin tehty luonnonmukaisen viljelyn periaatteita noudattaen: esimerkiksi köynnösten viljelyssä ei olla käytetty torjunta-aineita tai keinotekoisia lannoitteita ja käsinkorjatuista rypäleistä saatu mehu on käytetty viiniksi rypäleiden omilla villihiivoilla. Viini käy ja kypsyy (2 kuukautta) yksinomaan teräksessä, minkä jälkeen viiniä kypsytetään vielä 3 kuukautta pulloissa ennen myyntiinlaskua.

Väriltään viini on kevyesti syvänkeltaiseen taittuva kellanvihreä, jopa kohtalaisen oljenkeltainen.

Tuoksu on keskirunsas ja aromaattinen, mutta myös kohtalaisen tuhti luonteeltaan. Siinä tuntuu mantelia ja keväistä kukkaisuutta sekä kevyesti laadukkaat Soavet mieleen tuovaa keltaluumuisuuden ja hennon päärynäisyyden sekaista hedelmäisyyttä.

Vaikka viinin tuoksu on mukavan moniulotteinen ja mielenkiintoa kutkuttava, vasta viinin intensiivinen ja todella moniulotteinen maku räjäyttää potin! Yleisilme on kirpeän hapokas, jopa pistelevä, ja täynnä erilaisia, kerroksisia ja suussa kehittyviä aromeja: nuorekasta sitruksisuutta, paikoin makeutta vihjaavaa hunajaisuutta, luonteikasta mantelisuutta, hieman merellisen suolaiseen taittuvaa mineraalia, mausteisuutta... Yleensä niin simppeleiden ja omalla laillaan yksiulotteisten Arneisien rinnalla Sergio on varsinaista makujen ilotulitusta! Kokonaisuus on vaikuttavan intensiivinen, ryhdikäs, ihastuttavan eloisan hapokas ja yleisesti vau.

Viinistä jäävä jälkimaku seuraa mallikkaasti keskimaun piirtämiä linjoja: kokonaisuus on pirteän hapokas ja maultaan intensiivinen. Viinistä jää pitkään jatkuva hunajainen, mantelinen, sitruunaisen hapokas, kevyen pähkinäinen ja positiivisen karhea jälkivaikutelma.

Yleisesti Sergio Roero Arneis on todella hurmaava, moniulotteinen ja ennen kaikkea luonteikas piemontelainen valkoviini. Voin kyllä kuvitella paikallisten luonnonhiivakantojen olevan merkittävässä osassa viinin persoonaa, sillä kokonaisuus on hyvin kaukana niistä kepeistä, suoraviivaisista ja jopa karun mineraalisista Roero Arneiseista, mitä vastaani on tullut. Vaikka viini toimii näppärästi ihan sellaisenaan, voi sekä tiukahko, kirpeä suutuntuma että intensiivinen makujen tykitys ruveta tuntumaan liialliselta melko nopeasti – siksi viini onkin paikallaan erilaisten ruokien kumppanina. Rungoltaan ja yleisilmeeltään Sergio Roero Arneis on kuitenkin varsinainen moniottelija ruokapöydässä, joten sen voi huoletta heittää kumppaniksi hyvin monenlaisille ruoille, aina kepeistä salaateista raskastekoisiin mereneläviin tai rasvaiseen vaaleaan lihaan. Viini kannattaa tarjoilla viileänä, mutta se kuitenkin vaatii hieman happea avautuakseen ja saadakseen aromit hyvin framille, joten viini kannattaa avata hyvissä ajoin – n. tuntia ennen h-hetkeä.

Lyhyesti: Arneisiksi todella runsasarominen, intensiivinen ja ryhdikäs esitys. Hurmaava ja luonteikas ruokapöydän valkoviini, joka varsin rehevästä makumaailmastaan huolimatta ei vaikutta miltään suurelta hedelmäpommilta, vaan tiukkarakenteiselta, nuorekkaalta ja tasapainoiselta perusviiniltä.

Arvio: Erinomainen – hurmaava ja moniulotteinen moniottelija, joka on viini paikallaan niin juhlapöydässä kuin arjessa. Verrattain kovasta hinnastaan huolimatta erittäin suositeltava ostos Alkon Italia-hyllyllä.

Hinnan (17,25e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

3 kommenttia:

  1. Hieno uutinen! Paikan päällä Piemontessa Roerot uivat suosikkilistalle, mutta aiemmat kokeilun A-marketissa ovat olleet pettymyksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämähän ei ole siis Roero (= Roeron alueen Nebbiolo), vaan Arneis, mutta jos sellaisesta oli alun perin kyse, niin sitten viini testiin! Tämä on nimittäin todella hurmaava tapaus, ehdottomasti ilmaisuvoimaisin rypäleen edustaja mitä tähän asti on vastaani tullut! On melkoinen ihme, jos tämäkin päätyy pettymyslistalle. :)

      Poista
    2. Mahtavaa kuulla, että parempaa on luvassa!

      Eiköhän samoista Roero Arneisista liene kyse, vai mitä tuumaat tämän kartan perusteella http://www.langhevini.it/pagine/ita/denominazioni/roero-arneis-docg.lasso ? Pariin kertaan on noilla kulmilla kuljeskeltu, lähinnä baroloiden perässä, mutta paras alueen valkoinen on ehdottomasti - omaan makuun - Roero Arneis.

      Poista