Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.1.14

Weszeli Grüner Veltliner Schenkenbichl 2011

Weszeli Grüner Veltliner Schenkenbichl 2011
  • Valmistaja: Weszeli Terrafactum
  • Tyyppi: Valkoviini, Kamptal DAC Reserve Erste Lage Schenkenbichl
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal, Langenlois
  • Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 26,00e (Lokakuu 2013, Weszeli)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Itävallan viinimessujen tarjontaa kartoittaessani viinitalo Weszelin selkeästi erilaisen näköiset viinipullot onnistuivat kiinnittämään huomioni, joten päätin ottaa selvää mistä mahtaa olla kyse.

Weszeli Terrafactum on Rupert Summererin ja David Weszelin yhteinen projekti. Summererien suku on viljellyt maata (mukaanlukien viiniköynnöksiä) Langenloisin ympäristössä jo 1600-luvulta, mutta vasta 1900-luvulla Summererit muuttivat Alfred Summererin – Rupertin isän – johdolla tuotantonsa fokuksen yksinomaan viineihin. Myöhemmin, Rupertin alaisuudessa, viinitalo on siirtynyt luomuviljelyyn. David Weszeli liittyi mukaan Summererien viinitalon toimintaan vuonna 2011.

Ensimmäisenä testaamani Grüner Veltliner Schenkenbichl on siis valmistettu Langenloisin kylän pohjoispuolella sijaitsevan, Erste Lage -tasoisen Schenkenbichlin tarhan rypäleistä.

Väriltään viini on tasaisen vaaleanvihreä.

Tuoksu on kypsähkö, mutta ei erityisen mehevä, vaan melko hienovarainen: melko kypsän päärynäisen ja mangoisen hedelmäisyyden ohella tuntuu Grüner Veltlinerille tyypillistä, valkopippurivetoista mausteisuutta ja kevyttä hunajaa.

Maultaan viini on todella intensiivinen ja jäntevä, mutta kaikkea muuta kuin isokokoinen: kokonaisuus pysyy hienosti paketissa ja poweria löytyy sopivasti, ei liikaa. Makumaailma on sekä kerroksittainen että limittäinen, eli suussa tapahtuu paljon kaikkea, mutta selviä aromeja on hyvin vaikea erottaa tai sanallistaa. Hedelmäisyys muuttaa jatkuvasti muotoaan, mutta pysyy melko tukevasti keltaisten hedelmien osastolla, tarjoillen välillä enemmän tuoretta kriikunaa, välillä taas mangoa ja välillä mehevänmakeaa ananasta. Yleisilme on melko konsentroitunut ja suutuntuma on melko täyteläinen, mutta viinin sopivan särmikäs ja eloisa hapokkuus pitää kokonaisuuden silti ryhdikkäänä ja solakkana.

Intensiivisessä jälkimaussa kohtalaisen runsas mausteisuus kuivaa melko tehokkaasti keskimaun kypsää keltaista hedelmää, mutta 6 g/l jäännössokeri kuitenkin jättää hentoa appelsiinimarmeladisuutta kielen kärkeen. Viinistä jää pitkähkö ja vivahteikas jälkivaikutelma, jossa alkoholi (13,5%) lämmittää hienovaraisesti suuta ja nielua.

Näin yhden viinin perusteella (kyseessä oli siis viini, josta viinejä edustanut Michael suositteli aloittamaan) Weszelin taso vaikuttaa melko korkealta ja tyyli tinkimättömältä – odotukset seuraavaksi testattavia viinejä kohtaan nousivat huomattavasti! Vaikka GV Schenkenbichlistä löytyikin runsautta ja intensiteettiä, kokonaisuus oli kuitenkin sopivan tiukka ja kaikin puolin tasapainoinen. Viiniin ei siis olla pyritty saamaan runsautta liiasta kypsyydestä, vaan enemmän jo tarhalta lähtevästä, rypäleitä vaalivasta asenteesta viininvalimistusta kohtaan.

Weszelin GV Schenkenbichl on siis varsin upea Grüner, joka huokuu tasapainoa ja josta löytyy sellaista syvyyttä ja runsautta, johon uppoutua. Jos kaipaat kellariin hyvän kypsytyspotentiaalin omaavia valkoviinejä, on tässä varsin varteenotettava vaihtoehto, joskin viini on kaikin puolin jo nyt lähestyttävissä. Näin ilmaisuvoimaista viiniä voi jopa harkita dekantoivansa puolesta tunnista tuntiin ennen tarjoilua – kuitenkin riittävän viileässä, jotta viinin tarjoilulämpötila pysyy riittävän matalana.

Lyhyesti: Intensiivinen, runsas ja kompleksi huippu-Grüner Veltliner, joka ei sorru monien massakkaimpien rypälelajikkeen edustajien tyyliin liian kypsään ja raskastekoiseen ilmaisuun, vaan pysyy alusta loppuun ihastuttavan jäntevänä.

Arvio: Tyylikäs – todella vakuuttava esitys. Tällaisten viinien avulla on helppo ymmärtää miksi Kamptalin ja Kremstalin ympäristöä pidetään maailman parhaita Grüner Veltlinereitä tuottavina alueina.

Hinnan (26,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti