Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.2.14

Weszeli Grüner Veltliner Käferberg 2011

Weszeli Grüner Veltliner Käferberg 2011
  • Valmistaja: Weszeli Terrafactum
  • Tyyppi: Valkoviini, Kamptal DAC Reserve Erste Lage Käferberg
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal, Langenlois
  • Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 36,00e (Lokakuu 2013, Weszeli)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Varsin vakuuttavan Grüner Veltliner Schenkenbichlin jälkeen oli Itävallan viininäyttelyssä korkea aika siirtyä seuraavaan viiniin Weszelin ständillä. Maistiaisannos Grüner Veltliner Käferbergiä lasiin ja ihmettelemään!

Myös tämä viini tulee siis yheltä Erste lage -tasoiselta tarhalta, Käferbergiltä, joka myöskin sijaitsee aivan Langenloisin kylän pohjoispuolella.

Viinin väri on käytännössä samanlainen kuin Grüner Veltliner Schenkenbichl: tasaisen vaaleanvihreä.

Viinin tuoksu on todella syvä, moniulotteinen ja elegantti, mutta hengeltään melko synkänpuoleinen. Kypsää päärynää ja makeaa omenaa täydentää runsas mausteisuus, joka ei ole pelkästään rypäleelle tyypillistä valkopippuria, mutta samalla myös makeampaa ja aromaattisempaa.

Ensimmäinen reaktioni kun viini saapui suuhuni, oli "jestas". Viini on nimittäin todella uskomaton, överiaromaattinen ja intensiivinen. Kokonaisuutta hallitsee – ei niinkään voimakas, mutta todella selvänä erottuva – kevyehkö, vaniljainen viskimäisyys ja erityisesti voimakkaasti vanhemmat konjakit mieleen tuova mausteisuus. Heti ensisiemauksen jälkeen piti marssia tiskille kysymään, että "paljonko viini näkee tammea?" Kuulemma Käferberg viettää hämärän peittoon jääneen kypsymisaikansa suurissa, 2000 litran vetoisissa, uudesta tammesta tehdyissä sammioissa, mikä selittää viinin loppupeleissä melko hillityksi jäävän, mutta todella selkeän uuden tammen aromin. Tämä tammisuus tekee viinin mausta todella erikoisen, eikä kokonaisuudesta kuitenkaan onnistu saamaan tarkkaa kuvaa mihin tammi loppuu ja mistä hedelmä alkaa. Kielellä pyörii kypsänpuoleista päärynäisyyttä, hunajaa, vihreitä yrttejä, valkopippuria, kevyehköä makeaa mausteisuutta, hentoa mangoa, hillittyä vaniljaa ja aavistus mokkaisuutta. Suutuntuma on melko runsas ja täyteläinen, mutta tasapainottavan hapokkuutensa ansiosta varsin tasapainoisen oloinen.

Viinin vivahteikas jälkimaku ei juurikaan jää keskimaun varjoon: kielellä pyörii varsin pitkään yrttisyyttä, tropiikin hedelmiä, kevyen vaniljaista mausteisuutta, hentoa hunajaisuutta ja aavistus mahlaisuutta. Niin monet puhdaspiirteisen Grüner Veltlinerin jälkeen Käferbergin jälkivaikutelma on melkeinpä hämmentävä.

En oikein tiedä mitä ajatella viinistä. Viinin maun konjakkimaisuus ei ole erityisen voimakas, mutta siitä huolimatta se tahtoo viedä kaiken huomioni hypnoottis-magneettisella voimalla. Kun lopulta pääsee viinin uuden tammen aromeista yli – tai hyväksyy ne osaksi kokonaisuutta – voi todeta kokonaisuuden olevan sekä varsin hyvin balanssissa että uuden tammen huomioon ottaen varsin hyvällä maulla tehty. Vaikka viini on varsin hämmentävä Grüner Veltlineriksi (tai ehkä juuri siksi) on se varsin upea ja persoonallinen esitys. Tämä ei ole tunkkainen, tukkoon tammitettu, voimaton raskassarjalainen, kuten esimerkiksi monet uuden maailman valkoviinit usein ovat, vaan moniulotteinen, kompleksi ja yllättävä hifistelyvalkoviini, joka poikkeaa tyylillään selvästi Itävallan totutusta linjasta.

Mutta pakko myöntää, että viinille on melko vaikea keksiä järkevää käyttöyhteyttä johtuen sen omalaatuisesta makumaailmasta. Tämä on kyllä melko varma jokeri esimerkiksi sokkomaisteluissa.

Lyhyesti: Kestää kyllä hetken päästä sinuiksi tämän viinin kanssa, mutta lopputulos on suorastaan hämmentävän toimiva ja moniulotteisuudessaan niin kiehtova, että se onnistuu vakuuttamaan. Suosittelen kuitenkin tammiallergikoita varomaan ja mahdollisuuksien mukaan testaamaan viiniä etukäteen, sillä viinin maltillinen, mutta suhteellisen läpileikkaava viskimäisyys ja konjakkisuus satavarmasti jakavat mielipiteitä.

Arvio: Erinomainen – tämä on täydellinen sellaisenaan nautittava hifistely-GV tai viini, jolla vetää matto viinituntijoiden jalkojen alta, mutta muuten sen käyttötarkoitukset tuntuvat olevan melko rajalliset. Silti, omassa tyylilajissaan Käferberg on varsin mallikas esitys.

Hinnan (36,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti