Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.2.14

Colin Premier Cru Brut Rosé

Colin Premier Cru Brut Rosé
  • Valmistaja: Champagne Colin
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Premier Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Côte des Blancs
  • Rypäleet: Chardonnay (85%), Pinot Noir (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 30-35e (Lokakuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kuohuviinitalo Colin on erikoistunut tuottamaan lähinnä Blanc de Blancs -viinejä, sillä talon viljelemistä tarhoista 85% käsittää Chardonnay-köynnöksiä ja talon tarhat muutenkin sijaitsevat pääasiassa Chardonnay-rypäleistään kuuluisan Côte des Blancsin alueella. Ei siis liene mikään yllätys, että myös talon roséekuohuva on hyvin Chardonnay-vetoinen: viinistä 85% on Chardonnayta ja loput on alunperin punaviiniksi käytettyä Pinot Noiria. Rypäleet tulevat pelkästään Premier Cru -tasoisilta tarhoilta – 60% Vertus'n kylän ja 40% Bergères-lès-Vertus'n kylän tarhoilta. 60% viinistä on vuosikertaa 2010, mutta sitä on täydennetty vuoden 2009 ja 2008 reserve-viineillä.

Väriltään viini on melko tummahkon ja intensiivisen vadelmanpunainen – viinissä siis näkyy se, että se on valmistettu sekoittamalla punaviiniä valkoviinin sekaan.

Tuoksussa molemmat rypälelajikkeet ovat keskenään tasapainossa: Pinot Noir tuo kokonaisuuteen vadelmaa, kevyttä maamaisuutta ja hentoa kirsikkaa, kun taas Chardonnay tuo oman omenaisen aromikkuutensa ja häivähdyksen kypsää sitrusta.

Maultaan viini on kuiva, mehukas ja ensisijaisesti sitruksinen, joskin kielen kärjessä erottuu makeampaa vadelmaisuutta ja kypsää omenaa. Kokonaisuus on suht hapokas, mutta Colinin muihin kuohuviin verrattuna viinin rakenne on hieman pehmeämpi, mitä viinin kevyesti tuntuva dosage ja hillitty sekä melko lyhytkestoinen mousse tuntuvat korostavan.

Jälkimaku on selkeästi keskimakua kuivempi ja raikkaampi, jopa kirpeähkö. Kielellä pyörii niin raa'ahkoa viheromenaisuutta, greippistä sitruksisuutta kuin mehukasta vadelmaisuutta. Viinistä jää freesi, keskipitkä ja hennon mineraalinen jälkivaikutelma.

Roséeshamppikset harvoin onnistuvat säväyttämään allekirjoittanutta, eikä tämä viini ollut poikkeus tähän sarjaan: tämä viini tuntui tekevän pienen loven muuten varsin nousujohteisesti edenneeseen kuohuviinien sarjaan, sillä tätä aiemmat olivat vaikuttaneet toinen toistaan paremmilta tapauksilta, kun taas tämä viini ei saanut mitenkään suuria tunteita nostettua pintaan. Kokonaisuus pelaa ihan kelvollisella tavalla ja molemmat rypälelajikkeet ovat keskenään hienosti balanssissa, mutta viini tarjoaa loppupeleissä melko vähän sellaista, mitä esimerkiksi Alkosta löytyvät tavan roséekuohuviinit eivät jo tarjoaisi. Vaalean lihan kanssa viini voinee pelata ihan hyvin, mutta suht lempeän ilmaisun vuoksi viinille paras paikka lienee ihan onnittelumaljalaseissa, joissa sen mehukas marjaisuus ja tasapainottava raikkaus saavat pysyä pääosassa.

Viini on varsin kelvollinen esitys tyylilajissaan ja ehdottomasti testaamisen arvoinen roséekuohuvien ystäville, mutta muuten laadukkaita ja persoonallisia kuplivia etsiville viini tarjonnee melko vähän: tämä on tyyliltään varsin ennalta-arvattava, nuorena juotavaksi tarkoitettu ja suht arkinen rosée-shamppis.

Lyhyesti: Tasapainoinen ja raikas, mutta tyyliltään hieman turhan pehmeä ja yllätyksetön rosée-shamppanja – tosin osasyyllisena arviossani voi toki olla se, että roséekuohuvat eivät yleensä ole juttuni.

Arvio: Hyvä – varsin kelvollinen maljakupliva juhlistamishetkiin ja tilanteisiin, joissa arki pitää saada juhlaksi, mutta ei varsinaiseen shamppis-fiilistelyyn ja hekumointiin.

Hinnan (30-35e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti