Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.2.14

Schloss Gobelsburg St. Laurent Haidegrund 2011

http://www.alko.fi/tuotteet/401567/
Schloss Gobelsburg St. Laurent Haidegrund 2011
  • Valmistaja: Schloss Gobelsburg
  • Tyyppi: Punaviini, Qualitätswein Niederösterreich
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal, Langenlois
  • Rypäleet: St. Laurent (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 34,90e (Lokakuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 35,70e (Helmikuu 2014, Alko)

Kaikin puolin uskomattoman hurmaavan Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Lammin jälkeen siirryin Itävallan viinimessuilla testaamaan saman talon paremman pään punaista, hiljattain Alkon valikoimiin rajattuna kertaostoksena tullutta St. Laurent Haidegrundia.

Kyseinen viini käytetään perinteisissä, päältä avoimissa 2500 litran tammisammioissa, minkä jälkeen viini siirretään kypsymään vajaaksi vuodeksi 600 litran itävaltalaisiin tammitynnyreihin, joista n. kolmasosa on uusia. Mielenkiintoisen anekdoottina Schloss Gobelsburgin nokkamies kutsuu näitä 600 litran tammitynnyreitä "pieniksi", siinä missä yleisesti käytössä olevat barrique-tynnyrit ovat lähes kolme kertaa pienempiä 225 litran vetoisuudellaan. Kaikki on suhteellista.

Väriltään viini on kirkkaan kirsikanpunainen, mutta seassa häilyy myös aavistus nuoresta iästä kielivää sinertävyyttä.

Tuoksu on todella särmikäs, voimakas ja jopa pistävä: yleisilmettä hallitsee palaneen savuinen ja paikoin jopa kevyen tervainen tuoksu, jota tukee erityisesti runsasta pippurisuutta ilmentävä mausteisuus, hillitty tuore luumu ja kevyehkö, hapahkon puolukan luotsaama marjaisuus. Aromimaailma on varsin ärhäkkä ja nuorekas.

Runsaassa ja Gobelsburgin tyyliin varsin intensiivisessä makumaailmassa tuoksun terhakka savuisuus siirtyy taustalle ja antaa kypsälle marjaisuudelle enemmän tilaa. Kielellä pyörii marjaista hedelmäisyyttä makeankypsästä kirsikasta selkeästi kuivempaan hapankirsikkaan, kirpeää puolukkaa ja hentoa, taustalla värjöttelevää karpaloa. Kevyt mausteisuus pitää pientä taustakomppia, mutta pääosin mennään melko lailla marjojen soolona ja yleisilme pysyy mainion puhdaspiirteisenä – puisen mausteinen ja hennon kärtsäinen tammi on integroitunut mainiosti osaksi kokonaisuutta ja hädin tuskin erottuu intensiivisen marjakimaran jaloista. Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen, eli intensiivisestä ilmaisustaan huolimatta tämä ei ole mikään valtava jättiläinen, vaan varsin sopusuhtainen esitys – pieni ja pippurinen, omalla tavallaan. Suutuntuma pysyy melko vähäisten ja suht lempeiden tanniinien osalta varsin mehukkaana samalla kun melko freesi ja eloisa hapokkuus tuo hienosti ryhtiä.

Viinistä suuhun jäävä jälkimaku on tuoreen marjainen; erityisesti kirpeähkö puolukkaisuus tulee hyvin esiin kokonaisuudesta. Kielelle jää myöskin häilymään yrttisyyttä, kevyen mausteista tammea ja hentoa mineraalia. Viinistä jää melko pitkään jatkuva, kirpeänpuoleinen, metsäisen maanläheinen ja hennon savuinen jälkivaikutelma.

Haidegrund St. Laurent on varsin mainio, vakuuttava ja kaikin puolin tyylipuhdas St. Laurent, johon on saatu erittäin intensiivistä potkua ilman, että viinistä on samalla tehty supermassiivista Frankensteiniä – viini on suorastaan yllättävän kepeä ja elegantti ottaen huomioon sen tarjoileman voiman. Aivan Johanneshof Reinischin Ried Holzspurin tarjoilemaan St. Laurent -hekumaan ei Haidegrund yllä, mutta Alkosta löytyvän Johanneshof Reinischin perus-St. Laurentin tämä viini nokittaa mennen tullen. Eri asia tietenkin on se, että onko tämä viini kuitenkaan ihan kaksi kertaa tyyriimmän hintalapun väärti ostos? Jos nyt aiot korkata viinin, sanoisin että ei ole. Viinissä on reippaasti mielenkiintoa ja moniulotteisuutta, mutta ei missään nimessä sen vertaa, että se tarjoaisi rahalle vastinetta. Sen sijaan jos kypsytysfasiliteettejä ja kärsivällisyyttä löytyy, viini voi hyvinkin olla varsin kannattava ostos kohtalaisen kypsyttelyn jälkeen – Schloss Gobelsburg tekee tunnetusti varsin pitkäikäisiä viinejä, enkä usko St. Laurent Haidegrundin olevan missään nimessä poikkeus tähän sääntöön, päin vastoin! Viinin intensiivinen hedelmä ja vielä varsin nuorekas ja tiukka rakenne lupaavat erittäin hyvää kypsytystä ajatellen ja viini on varmasti selkeästi enemmän hintansa väärti tapaus n. 4-5 vuoden päästä, saatuaan hieman nuoruuden primääristä marjaisuutta pois kehittyneempien nuanssien tieltä.

Lyhyesti: Moniulotteinen, ryhdikäs ja tasapainoinen huippu-St. Laurent, jonka tuoksu- ja makumaailmaa hallitsevat nuorekas punainen marjaisuus ja kärtsäinen savuisuus. Positiivisella lailla rustiikkisen oloinen tapaus, joka vielä ei onnistu tarjoamaan suuria elämyksiä, mutta lupailee kauniin sanoin hyvää tulevasta.

Arvio: Erittäin hyvä – viini huokuu laatua ja tasapainoa, mutta siitä silti jää uupumaan se jokin, joka saisi minut olemaan tästä viinistä täpinöissäni. Kyseessä tietenkin saattaa olla vain perspektiivi, sillä vain hetkeä aiemmin olin maistanut verrokiksi upean Johanneshof Reinischin Holzspurin. Joka tapauksessa, viini on vielä nyt turhan nuorekas ja primäärinen, mutta tullee kehittymään vielä kasaksi timantteja.

Hinnan (35,70e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei (vielä) vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti