Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.2.14

Willi Opitz "Opitz One" 2008

Willi Opitz "Opitz One" 2008
  • Valmistaja: Willi Opitz
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Burgenland, Neusiedlersee
  • Rypäleet: Zweigelt (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 42,90e (Lokakuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Tällä kertaa vuorossa on Opitz One, tuo nimellään kuuluisan Opus One -punaviinin suuntaan vihjaileva jälkiruokaviini, joka on luonut Willi Opitzille nimeä monella maalla ja mantereella – joskin esimerkiksi viini kulkee Yhdysvalloissa nimellä Mr. President, juuri edellämainitusta Opus One -yhteydestä johtuen.

Opus One on hyvin poikkeuksellinen itävaltalaiseksi jälkiruokaviiniksi: siinä missä Itävallassa jälkiruokaviinit tehdään tyypillisesti myöhään korjatuista ja jalohomeisista valkoisista rypäleistä, Opus One tehdään varhain korjatuista, punaisista Zweigelt-rypäleistä, joita kuivatetaan länsi- ja eteläeurooppalaiseen henkeen olkimatoilla rusinoiksi. Opitz Onea pidetään yhtenä Itävallan modernin jälkiruokaviiniosaamisen merkittävimpänä taidonnäytteenä. Viini on ollut viime vuosikymmenellä Alkon tilausvalikoimasta, mistä viinin hintatieto on napattu – nykyisellään viinistä voi todennäköisesti valmistautua maksamaan vielä enemmän.

Läpinäkyvältä väriltään viini on rusehtavanpunainen, kevyesti ruosteisen raudan värinen.

Tuoksu on kaikessa parfyymisyydessään, mausteisuudessaan ja kompleksisuudessaan uskomattoman ihastuttava: edellämainittujen aromien lisäksi lasista löytyy freesiä karpaloisuutta, savua ja hentoa, punaiset burgundit mieleen tuovaa maalaista röyhkeyttä.

Viinin maku on makea ja todella intensiivinen, mutta samalla varsin persoonallinen ja jopa hämmentävä kaikissa jälkiruokaviineille poikkeavissa aromeissaan: kokonaisuutta hallitsee makea puolukkahilloisuus, savuisuus ja kevyt maamaisuus, mutta makeutta tasapainottaa mainiosti mausteisen ja hillityn hapokkaan rungon tuoma karvaus. Kokonaisuus on kohtalaisen hapokas, eli viini kyllä kaipaisi piirun verran lisää raikkautta, mutta yleisilme pysyy kuitenkin hienosti paketissa.

Jälkimaussa kielelle jää hillottuja punaisia marjoja, eritoten karpalo- ja puolukkahilloa, hunajaa ja kevyen bitteristä, mustaksi poltettua mausteisuutta. Viinistä jää todella makea, erittäin intensiivinen, hennon karvas ja loputtoman pitkä jälkivaikutelma.

Punaiset väkevöimättömät jälkiruokaviinit tuntuvat olevan monesti varsin haastava alue viinintekijälle ja lähinnä Italian Reciotot ovat niitä yleensä parhaiten onnistuvia viinityylin edustajia. Silloin tällöin kuitenkin vastaan tulee tällaisia ihastuttavan luonteikkaita, tasapainoisia ja kaikin puolin herkullisia tapauksia, jotka onnistuvat kadehdittavalla tavalla tuomaan peliin paljon omaa, uniikkia persoonallisuuttaan.

En kyllä ihmettele lainkaan miksi Willi Opitz on kerännyt mainetta erityisesti tällä viinillä – tämä on kaikin puolin erinomainen, tasapainoinen, herkullinen ja ainutlaatuinen jälkiruokaviini, joka pelaa upeasti niin sellaisenaan kuin voimakkaiden juustojen tai suklaavetoisten jälkiruokien seurassa. Kypsyttämällä viinistä voi saada entistä enemmän persoonaa esille ja luotan viinin helposti kestävän parhaiden jälkiruokaviinien tavoin jopa useamman vuosikymmenen kypsyttelyä ilman minkäänlaisia ongelmia.

Lyhyesti: Luonteikas, erittäin aromikas, tasapainoinen ja herkullinen jälkiruokaviini, jossa punaisten rypäleiden marjaisuus ja mehevä makeus asettuvat erittäin luontevasti toistensa lomaan. Ehdottomasti parhaita punaisia jälkiruokaviinejä.

Arvio: Erinomainen – tyylilajissaan melko verraton esitys. Ei vielä ylle sille korkeimmalle, päräyttävimmälle tasolle, mutta kauas ei jäädä.

Hinnan (42,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti