Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.2.14

Tschida Sauvignon Blanc Beerenauslese 2010

Tschida Sauvignon Blanc Beerenauslese 2010
  • Valmistaja: Weingut Angerhof Tschida
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Prädikatswein Beerenauslese
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Burgenland, Illmitz
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: ~16,50e (Lokakuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Maistettuani Kracherin mainiot jälkiruokaviinit olin jo valmis lähtemään täysin tyytyväisenä. Siinä tavaroitani pakkaillessani saapui paikalle Wineops-blogia ylläpitävä Matthieu tervehtimään ja kyselemään miltä messut ovat vaikuttaneet. Kun paljastui etten ole ehtinyt testata jälkiruokaviineistään kuulun Tschidan viinejä, minut passitettiin poimimaan pikimmiten illan viimeinen viinini kyseisen viinitalon standilta.

Lasiini valikoitui jalohomeisista Sauvignon Blanc -rypäleistä valmistettu Beerenauslese. Jalohomeiset Sauvignon Blanc -jälkiruokaviinit eivät ole kovinkaan harvinaisia maailmanlaajuisesti (esimerkiksi Sauvignon Blanc on Sémillonin jälkeen Sauternes'n tärkein rypälelajike), mutta Itävallassa näihin törmää selvästi harvemmin, sillä Sauvignon Blancin viljely on maassa keskittynyt lähinnä eteläisen Südsteiermarkin alueelle.

Väriltään viini on kevyen kullankeltainen, eli selkeästi hailakampi kuin useimmat muut jälkiruokaviinit – tähän vaikuttanee sekä viinin nuori ikä että Sauvignon Blancin luontaisesti neutraali väri.

Viinin aromikas ja viehkeä tuoksu on juuri sellainen kuin odottaa saattaa: erittäin tasapainoinen yhdistelmä jalohomeista hunajaisuutta ja paahdetta sekä Sauvignon Blancin tuomaa makeaa karviaiskiisseliä ja hentoa raparperia. Taustalla häilyy hennon parfyymistä kukkaisuutta.

Vaikka paperilla viini ei ole jälkiruokaviiniksi merkittävän hapokas (6,6 g/l happoja vs. 165 g/l jäännössokeria), on tämän viileänä tarjoillun viinin yleisilme todella freesi, hapokas ja yllättävänkin ryhdikäs, jopa rapsakka. Intensiivisestä ja ihastuttavan puhdaspiirteisestä makumaailmasta löytyy hunajaa, mineraalisuutta, varsin aromaattista, vihersävytteistä yrttisyyttä ja aavistus herukanlehtimehua. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja kokonaisuus on kaiken kaikkiaan todella tasapainoinen.

Lopuksi viinistä jää todella pitkä jälkimaku, jossa tuntuu hunajaisuutta, kukkeutta ja mineraalisuutta. Suussa viipyilevä, mehukas jälkivaikutelma on varsin herkullinen.

En tämän viinin jälkeen ihmettele miksi Tschida on saanut varsin reilusti tunnustusta viineistään, enkä myöskään sitä, minkä takia minun oli suorastaan pakko passittaa maistaa sitä – Tschidan Sauvignon Blanc Beerenauslese on todella harmoninen ja freesi SB-jälkiruokaviini, joka ei monien muiden Itävallan Beerenauslese-viinien tyyliin yritä vakuuttaa voimalla ja massalla, vaan varsin ihastuttavalla eleganssilla ja raikkaudella, joka saa välistä jopa unohtamaan, että viini on varsin makea – kaikesta sen intensiivisestä hunajaisuudesta huolimatta. Ainoa, mikä viinin maistamisessa harmitti oli se, että loppuja Tschidan viinejä en ehtinyt maistaa.

Tschidan Sauvignon Blanc Beerenauslese on varsin mainio jälkiruokaviini siksi, että siitä löytyy riittävästi makeutta, jotta se kestää varsin makeat jälkiruoat, mutta myös happoja ja niiden tuomaa raikkautta, että se kestää myös vastaavasti hapokkaammatkin jälkiruoat – esimerkiksi tuoreilla marjoilla ryyditetyt kakut ja piiraat. Vaikka viini on varsin herkullinen sellaisenaankin, kutsuu viinin ihastuttavan raikas ja elegantti ilmaisu ennen kaikkea yhdistämään sen jonkin makean purtavan kanssa – näin monikäyttöiselle jälkiruokaviinille sopivan combon löytäminen tuskin osoittautuu ongelmaksi. Viiniä voi kuitenkin varastoida huoletta myös vielä vähintään vuosikymmenen verran, jos kypsyneemmät viinit sattuvat uppoamaan paremmin.

Lyhyesti: Hienostunut, freesi ja ihastuttavan puhdaspiirteinen jälkiruokaviini itävaltalaisittain harvinaisesta Sauvignon Blancista. Viinistä löytyy fiilistelypotentiaalia sellaisenaan nautittavaksi, mutta kotonaan se on jälkiruokien kumppanina tai kellarin nurkissa lepäämässä.

Arvio: Tyylikäs – viinillä on upean harmoninen makumaailma, joka yhdistyy itävaltalaisten jalohomeisten jälkiruokaviinien viitekehyksessä melko harvinaiseen raikkauteen ja kepeyteen. Ei tyypillinen, tuhdin hunajainen ja paksu botrytis-viini, mutta siitä huolimatta – tai juuri siksi – todella ihastuttava esitys.

Hinnan (~16,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti