Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.2.14

Colin Blanche de Castille Blanc de Blancs

Colin Premier Cru Blanche de Castille Blanc de Blancs
  • Valmistaja: Champagne Colin
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Premier Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Côte de Blancs
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 22-30e (Lokakuu 2013, wine-searcher)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Tosiaan, päivänä eräänä viime lokakuun puolella löysin itseni maistelemasta ranskalaisviinejä Ranskan suurlähetystössä. Tilaisuus tuli potkaistua käyntiin shamppistalo Colinin ehkä hieman yksiulotteisella, mutta ihastuttavan puhdaspiirteisellä ja rakenteikkaalla Cuvée Alliancella. Tämän viinin jälkeen oli aika siirtyä talon tuotannon laatuluokassa ylöspäin.

Seuraavana vuorossa oli Blanche de Castille, pelkästään Chardonnaysta valmistettu Blanc de Blancs. Viiniin käytetyt rypäleet tulevat erityisesti korkealaatuisista Chardonnay-rypäleistään kuuluisan Côte de Blancsin eteläosista – viinistä 70% tulee aivan viinitalon liepeiltä, Vertus'n kylän tarhoilta, kun taas 30% tulee hieman etelämpää, Bergères-lès-Vertus'n kylästä. Kaikki tarhat ovat Premier Cru -tasoisia. Tämä viini on valmistettu sekoittamalla 60% vuosikertaa 2010 ja 40% vuoden ajan kypsytettyä reserve-viiniä. Ennen uudelleenkorkitusta ja markkinoillelaskua viini on viettänyt 6 kk terästankeissa hiivasakan kanssa ja vajaat 3 vuotta pulloissa.

Viini on väriltään tasaisen kellanvihreä. No surprises there.

Melko sitruksinen tuoksu on kypsän mehevä ja sopivan runsas – suorastaan pyöreä verrattuna yleensä raikkaampiin ja elegantimpiin Blanc de Blancs -shamppiksiin. Taustalla tuntuu hienostunutta yrttisyyttä ja mineraalia, mutta paahteisimmat vivahteet loistavat poissaolollaan.

Makumaailma toistaa tuoksun lupaukset kypsästä sitruksisuudesta, mutta runsaus on karannut kuvioista täysin. Yleisilme on hyvin kuiva ja herkkä, rakenteikkaan hapokkuutensa puolesta kirpeähkö ja tuntuvassa merellisessä mineraalisuudessaan jopa suolainen. Kypsien sitrushedelmien aromien rinnalta löytyy myös aavistuksia niin kypsemmästä kuin raa'an vihertävästä omenaisuudesta. Mousse on todella kuohkea ja runsaskuplainen, mutta myös varsin pitkäkestoinen.

Viini liukuu sulavan saumattomasti freesistä keskimausta varsin kirpeään, raikkaaseen ja raa'an viheromenaisuuden sekä kohtalaisen tuntuvan, merellisen mineraalisuuden hallitsemaan, pitkään jatkuvaan ja vettä kielelle nostattavaan jälkimakuun.

Blanche de Castille on varsin ihastuttava Blanc de Blancs, jonka kypsyyttä huokuva tuoksupuoli ei onnistu hirveästi valmistamaan viinin puhdaspiirteiseen ja kirpakkaan makumaailmaan, jossa mineraalisuusmittarit paukkuvat eikä fokustakaan puutu. Ikää viinillä on selvästi hyvin vähän – ehkä jopa liian vähän (pullo oli ymmärtääkseni suoraan talon kellareista, eikä sitä kyseistä "vuosikertaa" vielä markkinoilta maistohetkellä löytynyt) – mutta se ei viinin herkullisuutta vähennä. Tässä on kaiken kaikkiaan ihastuttava Chardonnay-shamppanja, johon on saatu ujutettua hienosti kypsää makumaailmaa, mutta silti yleisilme on herkkä, kepeä, eikä siitä tunnu löytyvän mitään ylimääräistä.

Tämä on ennen kaikkea gastronominen kupliva, joka puolustaa paikkaansa kaiken kepeän ja hapokkaan tanssiparina. Suolaiset merenelävät, sitruunalla höystetyt kalat tai freesit vihersalaatit varmasti tarjoavat mitä oivallisinta seuraa tälle hienostuneelle Blanc de Blancsille. Viini on varauksella jo nyt korkattavissa, mutta itse suosittelisin antamaan viinille ainakin vuoden pari aikaa päästä eroon sen villeimmästä nuoruudesta.

Lyhyesti: Upean tasapainoisella tavalla kypsempää hedelmää ja herkkää, kepeää ja hienostunutta ilmaisua yhdistelevä Premier Cru Blanc de Blancs. Vielä varsin nuorekas, mutta jo nyt varsin elegantti ruokashamppis.

Arvio: Tyylikäs – hienostunut ja elegantti kuohuva, joka ei niinkään pelaa massalla tai aromirunsaudella, vaan tasapainoisen harmonisella ja harkitulla ilmaisullaan.

Hinnan (22-30e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaluokassaan kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti