Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.2.14

Colin Parallèle Blanc de Blancs Extra Brut

Colin Premier Cru Parallèle Blanc de Blancs Extra Brut
  • Valmistaja: Champagne Colin
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Premier Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Côte des Blancs
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Lokakuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Ranskan suurlähetystössä pidetyssä viinintuottajaesittelyssä oli seuraavana maistiaisvuorossa kuohuviinitalo Colinin uunituore uutuus, Parallèle Extra Brut. Viini on vastikään saapunut markkinoille, eikä siitä tahtonut yrittämälläkään löytyä oikein mitään tietoa, kuvia, mitään – ei edes viinitalon omilta sivuilta; tästä syystä myös viinin hintakin jäi hämärän peittoon. Käytännössä ainoa todiste viinin olemassaolosta on Colinin Facebook-sivuilta löytyvä mainoskuva viinistä vuodenvaihteesta.

Viini on siis talon Extra Brut Blanc de Blancs, joka on valmistettu Vertus'n kylän Premier Cru -tason tarhojen hedelmistä – viini on siis lähinnä piirun verran kuivempi versiointi talon Blanche de Castille -viinistä. Makeuttamiseen käytetty dosage on erittäin pieni ja viinissä on muistaakseni jäännössokeria n. 4-5 g/l. Tarkempia kypsyttelytietoja en muistanut kysellä.

Väriltään viini on nuorekkaan kellanvihreä.

Tuoksua hallitsee varsin kypsä, hieman makeutta vihjaileva aromimaailma, josta selvimpinä vivahteina tuntuvat sitrusmarmeladi ja autolyysin tuoma, kevyesti makea pullataikinainen hiivaisuus.

Vaikka tuoksu lupaileekin kypsiä piirteitä, on viinin makumaailma erittäin kuiva, kevyt ja elegantti. Monet Extra Brut- ja Brut Naturelle -kuohuviinit voivat olla makeutensa puutteesta hyvinkin tiukkarakenteisia ja jopa epätasapainoisen oloisia esityksiä, mutta Parallèle ei tunnu tällaisesta kärsivän: vaikka dosagen pienuus on havaittavissa lähinnä selkeän hedelmäisyyden poissaolona ja kivennäisvetisen, jopa kevyesti suolaisen mineraalisuuden korostumisena, on kokonaisuudessa mukana myös hillittyä, tuoreen omenaista ja kuivan sitruksista hedelmää sekä ujoa yrttisyyttä. Tiukahko hapokkuus pitää viinin fokuksen veitsenterävänä, eikä tässä(kään) viinissä tunnu olevan mitään ylimääräistä. Viinin keskipitkä mousse on selkeästi hillitympi kuin edellisissä, runsaan kuohkeissa Alliancessa ja Blanche de Castilessa: pienet kuplat tuntuvat tanssivan suussa tasaisesti ja melko maltillisesti. Piirua vaille rutikuivasta ja kevyenpuoleisesta ilmaisustaan huolimatta viinin tekstuuri on yllättävän ystävällinen, ja vaikka viini asettuu shamppisten luokittelussa melko karuun päähän, ei se missään vaiheessa tunnu mitenkään pelkistetyltä tai tympeältä.

Vasta jälkimaussa viinin makeuden puute korostuu varsin kirpeänä ja hyvin hallitsevan mineraalisena yleisilmeenä; hento, paikoin jopa raa'ahkona erottuva omenainen hedelmäisyys pääsee vain aika ajoin esiin viinin tiukkaotteisessa, melko pitkässä ja vettä voimakkaasti kielelle nostavassa jälkivaikutelmassa. Kielelle jää pääasiassa kiveä ja greippistä hapokkuutta.

Colinin Parallèle onnistuu mainiosti naittamaan Blanc de Blancs -viinien eleganssin ja Extra Brut -viinien hillityn, pelkistettyyn ilmaisuun nojaavan meiningin mainiosti yhteen: kokonaisuus on kepeä ja karuhko, mutta samalla mukavan helpostilähestyttävä. Viini ei myöskään missään vaiheessa sorru simppeliyteen tai liialliseen pehmeyteen – viinin nyanssit ovat pieniä, mutta niitä on paljon, minkä lisäksi hapot ovat tuntuvat, muttei liialliset herkkään makumaailmaan nähden.

Kuohuviinitalo Colin vakuuttaa edelleen: vieläkään vastaani ei ole tullut mitään tajuntaani räjäyttävää upeutta, mutta viinit eivät myöskään ole mitään massoille suunnattuja, haukotusta houkuttelevia klubikuplivia. Niin Parallèlessa, kuin talon viineissä yleensäkin, tuntuu avainsanana olevan harkittu eleganssi, harkittu ja herkkä ilmaisu sekä erityisesti ruoan kanssa naittamista ajatellen aivan erinomainen rakenne. Viinejä esitellyt talon edustaja Delphine Colin vakuutti Parallèlen olevan ensisijaisesti erinomainen merenelävien gourmet-kumppani, mitä viinin maistettuani en lähde missään nimessä epäilemään.

Lyhyesti: Kepeä, hillitty ja tasapainoinen Premier Cru Blanc de Blancs, joka on ihastuttavan harmoninen ja helpostilähestyttävä Extra Brut -kuohuvaksi. Napakasta hapokkuudestaan ja karummanpuoleisesta ilmaisustaan johtuen viini on ensisijaisesti ruokapöytäkupliva.

Arvio: Tyylikäs – Parallèlella on loppupeleissä melko vähän eroa edellämaistettuun Blanche de Castilleen; molemmat ovat kepeitä, elegantteja ja selväpiirteisen mineraalisia. Parallèle on ykkösvalinta niille, jotka suosivat rutikuivaa meininkiä, Blanche de Castillesta sen sijaan löytyy myös kypsempää hedelmää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti