Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.2.14

Kracher TBA Grande Cuvée #6 2009

Kracher Trockenbeerenauslese Grande Cuvée Nummer 6 Nouvelle Vague 2009
  • Valmistaja: Weinlaubenhof Kracher
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, Prädikatswein Trockenbeerenauslese
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Burgenland
  • Rypäleet: Welschriesling (80%), Chardonnay (20%)
  • Koko: 0,375
  • Hinta arviointihetkellä: 43,80e (Lokakuu 2013, Vindirekt)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kracherin suvun viinitalo on varmasti yksi tunnetuimpia itävaltalaisia viinitaloja sekä varmasti myös yksi maailman nimekkäimpiä viinitaloja jälkiruokaviinien maailmassa, kunhan fokus siirretään Sauternes'n alueen ulkopuolelle. Talon perustanut Alois Kracher on tuottanut vuosikymmenten ajan viiniä jalohomeen runtelemista rypäleistä, mutta talo nousi kuuluisuuteen vasta kun kemistiksi kouluttautunut Alois Kracher nuorempi, "Luis", astui talon johtoon vuonna 1986 ja Kracher vanhempi siirtyi takaisin intohimonsa pariin, huolehtimaan rypäleistä suoraan talon omilla viinitarhoilla. Luis Kracherin johdossa talon makean, mutta rustiikkisen karheat jälkiruokaviinit kehittyivät elegantimmiksi, hedelmäisemmiksi ja moniulotteisemmiksi, minkä vuoksi talo nousi pikku hiljaa suuruuteen Itävallan 1980-luvun viiniskandaalin raunioista. Ikävä kyllä Luis Kracher kuitenkin kuoli syöpään alle 50 vuoden iässä, minkä johdosta taloa johtaa nykyisin hänen poikansa, 33-vuotias Gerhard Kracher.

Itävallan viininäyttelyssä Kracherin jälkiruokaviinien joukosta valikoitui testiin talon Trockenbeerenauslese Grande Cuvée – makeampi ja intensiivisempi versio Alkosta löytyvästä Beerenauslese Cuvéesta. Viini on valmistettu jalohomeisista Welschriesling- ja Chardonnay-rypäleistä; Welschriesling-viinin on annettu kypsyä itävaltalaisesta tammesta valmistetuissa, suurissa ja vanhoissa 1000-litraisissa sammioissa, kun taas Chardonnay on kypsynyt pienissä, ranskalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä. 20 kuukauden kypsyttelyn jälkeen viini on pullotettu.

Lasissa Grande Cuvéella on hennosti kupariseen taittuva viskimäisen kellervä väri. Varsin runsaan jäännössokerin vuoksi viini on viskositeetiltaan paksu.

Tuoksu on intensiivinen, kompleksi ja jännittävä: ensimmäiseksi kohdattavan hunajaisuuden ja jalohomeisen paahteen kylkeen nousee omenahilloa ja kevyttä savuisuutta. Näiden alla häilyy myös hennon jeeraista mausteisuutta ja vivahde herkkusientä.

Maku on hyvälle Trockenbeerenausleselle ominaisesti todella intensiivisen makea ja paksuntäyteläinen, kiitos varsin runsaan (190 g/l) jäännossokerin. Runsasta makumaailmaa hallitsevat vaalea siirappi ja hunajaisuus sekä vivahteikkaampi hedelmäsalaatin sokerilientä muistuttava aromikkuus. Näitä paksun makeita aromeja tukevat kuivattujen trooppisten hedelmien aromit, hunajamelonisuus, kevyt savuisuus ja hento tammen tuoma mausteisuus. Viinillä on melko öljyinen, jopa tahmea suutuntuma, jota kohtalainen hapokkuus kuitenkin hieman raikastaa.

Paksu jälkimaku jatkaa saumattomasti keskimaun makeutta ja runsasta hunajaisuutta. Kielellä tuntuu suutasupistavan makeaa sitruunamarmeladia, kevyesti merellistä mineraalisuutta, hentoa mausteisuutta ja aavistus sienimäisyyttä.

Grande Cuvée #6 on varsin vaikuttava esitys – melkeinpä Beerenauslese Cuvée seuraavassa potenssissa – ja erityisesti keskimaultaan suorastaan älytön. Tämä ei kuitenkaan ole mikään varsinainen yllätys: hyvin runsaalla jäännössokerillaan ja tasapainottavalla hapokkuudellaan melkeinpä Trockenbeerenauslese kuin Trockenbeerenauslese on vaikuttava elämys, mikä myös usein heijastuu kovemmanpuoleisiin hintalappuihin. Mutta vaikka TBA GC #6 on uskomattoman herkullinen, intensiivinen ja tasapainoinen tuttavuus, on se yleisilmeeltään enemmän hyvää lupaava kuin korkittamista huutava tapaus: viinin makumaailmaa hallitsee lähinnä primääriset, sokeriliemiset aromit ja hienommat nyanssit hädin tuskin pääsevät esiin, jos erottuvat alta lainkaan. Näin tuhtia ja intensiivistä viiniä kannattaa kellaroida, ja pitkään, ennen korkkaamista, jotta se oikeasti kykenee tarjoamaan kunnolla rahalle vastinetta. Viini kannattaa tarjoilla hyvin viilennettynä, jotta sen erittäin runsas makeus ei pääse dominoimaan ja tuntumaan imelältä.

Lyhyesti: Ylettömän intensiivinen, vivahteikas ja tasapainoinen TBA, joka on kuitenkin tällä hetkellä vielä aivan liian nuori korkattavaksi. Ehdottomasti upea, herkullinen jälkiruokaviini kellariin varastoitavaksi.

Arvio: Erinomainen – viini on jo nyt varsin uskomaton elämys, mutta se tulee vielä kehittymään moninkertaisesti paremmaksi ikääntyessään. Edulliset ja simppelimmät jälkiruokaviinit ovat tarkoitettu nyt korkattaviksi, tämmöiset harvinaisuudet kypsytettäviksi.

Hinnan (43,80e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti