Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.2.14

Rabl Pinot Noir Vinum Optimum 2011

Rabl Pinot Noir Vinum Optimum 2011
  • Valmistaja: Weingut R. Rabl
  • Tyyppi: Punaviini, Qualitätswein Niederösterreich
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 161 SEK (~18,46e; Lokakuu 2013, Systembolaget, beställningssortiment)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Rablin viinejä on muutama kappale näkynyt Alkon hyllyillä, mutta tämä Itävallan viinimessuilla testattu Pinot Noir loistaa poissaolollaan. Hintareferenssiksi nappasin sitten lähimmän mahdollisen vaihtoehdon, eli länsinaapurin tilausvalikoiman. Nyt testattava viini on kypsynyt noin 2 vuotta 350-litraisissa tammitynnyreissä, jotka ovat pelkastään vanhoja, eli 2. tai 3. kertaa käytössä.

Väriltään viini on läpinäkyvän kirsikanpunainen, mutta samalla Pinot Noiriksi varsin synkän tummanpuhuva sekä nuorekkaasti hennon sinertävä.

Tuoksussa ei yllätyksiä: nokkaan tulee mitä tyypillisimpiä Pinot Noirin puolukan, karpalon ja hennon pippurimaisuuden vivahteita. Alkoholi puskee marjaisuuden seasta kevyenä eetterisyytenä.

Viinin yleisilme on kuiva, mutta myös pehmeähkö ja kypsähkö. Makupuolelta löytyy vadelmaa, karvasta mausteisuutta, kohtalaisestikin tuntuvaa tammea ja hentoa maamaisuutta. Tanniinisuus on varsin vaatimatonta, mutta kokonaisuus on kuitenkin kohtalaisen hapokas, jotta ryhtiäkin löytyy. Yleisilme on varsin runsas ja Pinot Noiriksi suht täyteläinen.

Aavistuksen simppeliin keskimakuun verrattuna viinin jälkimaku on hieman aromikkaampi ja moniulotteisempi tuoreen ja kevyesti kirpeän punamarjaisissa, mausteisen tammisissa, makean kirsikkaisissa ja aavistuksen savuisissa vivahteissaan. Viini jättää pehmeän, aavistuksen lämpimän ja kohtalaisen pitkän jälkivaikutelman.

Kovinkaan suurta vaikutusta Rablin Pinot Noir ei onnistu meikäläiseen tekemään: se on hieman turhan arkinen, piirun verran liian pehmeä, aavistuksen liian tammivetoinen ja suoraan sanottuna hieman luonteeton. Viini on joka tapauksessa kohtalaisen tyylipuhdas – mitä nyt tammi haluaa paikoin tulla hieman tielle – ja kaikin puolin tasapainoinen esitys, joten missään nimessä huono viini tämä ei ole, se ei vain osu turhan pehmeällä ja helpostilähestyttävällä meiningillään omiin makumieltymyksiini. Sen sijaan jos esimerkiksi Australian tai Chilen pehmeämmät, runsaan hedelmäiset ja mehukkaat Pinot Noirit ovat juuri sinun juttusi, on Rablin Pinot Noir ehdottomasti testaamisen arvoinen!

Lyhyesti: Pehmeähkö, hieman tamminen ja kypsän hedelmäinen Pinot Noir, joka pelaa varsin hyvin sellaisenaan, mutta jolla on riittävästi puruvoimaa myös ruokaa ajatellen. Aromeiltaan eurooppalainen, ilmaisultaan enemmän uutta maailmaa.

Arvio: OK – ihan passeli perus-Pinot Noir, erityisesti jos tykkää tästä runsaammasta, pehmeämmästä ja hedelmävetoisemmasta tyylistä (itse tosin ihmettelen miksi tällaisia viinejä pitää Pinot Noirista tehdä, sillä melkeinpä kaikki muut punaiset lajikkeet tuottavat luonnostaan runsaita, pehmeitä ja hedelmävetoisia viinejä).

Hinnan (~18,46e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti