Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.2.14

Albert Bichot Puligny-Montrachet 1er Cru Les Garennes 2007

Albert Bichot Puligny-Montrachet 1er Cru Les Garennes 2007
  • Valmistaja: Maison Albert Bichot
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Puligny-Montrachet 1er Cru Les Garennes
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte de Beaune, Puligny-Montrachet
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 40-50e (Lokakuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Makumatka Akateemisen Viiniseuran reissuviinimaistelun tiimoilta jatkuu! Vuorossa on Burgundin négociant-jättiläisen, vuonna 1831 perustetun Maison Albert Bichot'n valkoinen burgunderi, joka on valmistettu viinitarhojensa osalta suurta arvostusta nauttivan Puligny-Montrachet'n viinialueen La Garenne -tarhan rypäleistä.

Albert Bichot on varsin suuri tekijä Burgundissa: 100 tarhahehtaarilla ja pientuottajilta ostetuilla 50 lisähehtaarilla viinitalo on peräti suurempi kuin Suomessa melko tunnettu Drouhin ja suurin piirtein saman kokoinen kuin yhtä lailla tunnettu Bouchard Père et Fils. Albéric Bichot'n, tämän viinisuvun jo 6. sukupolven vesan, luotsaama viinitalo Bichot puristaa merkittävän osan Cru- ja Villages-tasoisista viineistään itse viinitalon omilla laitteilla. Talon tyyliin muun muassa kuuluu, että viinit käytetään vanhoissa, avoimissa tammisammioissa, minkä lisäksi monen muun burgundilaistuottajan tapaan Bichot viljelee pääsääntöisesti omia tarhojaan luonnonmukaisesti ilman teollisia lannoitteita tai torjunta-aineita.

Puligny-Montrachet Les Garennes on valmistettu sopimusviljelijöiltä ostetuista rypäleistä ja valmiiksi puristetusta rypälemehusta. Viiniksi käyttäminen tapahtuu erilaisista tammista tehdyistä tynnyreissä (vuosikerrasta riippuen 35-60% uutta tammea) melko viileässä lämpötilassa ja villihiivoilla, minkä vuoksi käyminen kestää melko pitkään – peräti 6-8 viikkoa. Tämän jälkeen viiniä kypsytetään vuosikerrasta riippuen 14-16 kuukautta sakan kanssa tammitynnyreissä, joissa uusia on – jälleen vuosikerrasta riippuen – 35-50%. Tämän kyseisen vuosikerran näkemä (erityisesti uuden) tammen määrä on hämärän peitossa.

Väriltään viini on runsaan kullankeltainen – sekä ikä että tammi näkyvät suorastaan pelottavan selkeästi.

Viinin paahteinen tuoksu on todella runsas: paistinpannulla kuumennettua voita, kypsää aprikoosia, popcorniksi taittuvaa paahdettua tammea ja tukevaa, hieman kuivaa puuta muistuttavaa mausteisuutta, joka taittuu aavistuksen makeaan vaniljaan.

Suussa viini on suuntäyttävän täyteläinen, mitä melko matalaksi jäävä ja pehmeähkö hapokkuus korostaa. Kuivalta makumaailmaltaan viini on sen sijaan melko neutraali; jopa suhtellisen vaatimaton todella runsaaseen tuoksuun nähden. Kielellä pyörii hillittyä omenaisuutta, kepeää sitruksisuutta, hentoa mineraalia ja selkeää voita. Yleisilme on jopa aavistuksen vetinen, vaikka vivahteita makumaailmasta löytyykin.

Jälkimaussa suuhun jää todella päivänselvästi voimakkaana tuntuvaa, rehdillä voilla voideltua paahtoleipää – jos makuaistimuksia voisi siirtää ihmiseltä toiselle, ei kyllä varmasti menisi läpi, että juuri on maistettu viiniä! Kielellä häilyvä voin ja paahtoleivän aromi on niin päivänselvä, että naurattaa. Seasta kyllä tuntuu myös kevyesti mehukasta sitruksisuutta, kevyttä tammen maustetta ja hentoa mineraalia, mutta voin ja paahtoleivän aromeihin nähden hyvin kevyinä. Todella selvä voimaisuus jatkuu erittäin pitkään.

Ihan paraatikunnossa viini ei vaikuttanut olevan; ottamatta kantaa siihen, pitäisikö vielä kuuden vuoden ikäisen Chardonnayn olla vielä näin voi-leipäinen, oli viinin keskimaku selvästi ohentunut ja menettänyt ponttaan. Vahvin veikkaukseni on, että viini on kärsinyt jossain välissä liian lämpimässä varastoinnista tai muusta vastaavasta ilmiöstä; epäilen vahvasti, ettei viini voi olla normaalisti tyyliltään tällainen. Kuitenkaan minkäänlaisia ennenaikaisen hapettumisen tuomia pähkinäisiä tai madeirisoituneita vivahteita en erottanut niin tuoksusta kuin maustakaan, joten en usko suljennan falskanneen. Toki voi olla, että viini ei vain ole tykännyt kypsytyksestä, vaan se olisi pitänyt yksinkertaisesti nuorempana, joskin epäilen että asian laita ei voi olla näin 1er Cru Muligny-Montrachet'n kohdalla.

Lyhyesti: Jyhkeän paahteisella ja voimakkaan tammisella tuoksulla varustettu Puligny-Montrachet, jonka jopa viallisen keveä maku ei kuitenkaan onnistu tarjoamaan juuri minkäänlaista vastinetta tuoksulle. Jälkimaku sen sijaan on suorastaan hämmentävän voinen ja paahtoleipäinen.

Arvio: Keskinkertainen – jotain fibaa tässä nyt on. Viini olisi tuhdimmalla keskimaulla ansainnut selkeästi paremmat pisteet, mutta silti kokonaisuudesta tuli hieman turhan tamminen ja rakenteeton yleisvaikutelma. Viinin arviointi on kuitenkin melko vaikeaa nyt, kun ei ole oikein selvää kuvaa millainen viinin kuuluisi olla – tuskin kuitenkaan tällainen.

Hinnan (40-50e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti