Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.2.14

Colin Cuvée Alliance

Colin Cuvée Alliance
  • Valmistaja: Champagne Colin
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Chardonnay (60-70%), Pinot Meunier (40-30%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 16-22e (Lokakuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Viime lokakuu oli kyllä viinitapahtumilla kyllästetty: Itävallan viinimessujen ohella tuli piipahdettua muutamien maahantuojien viiniesittelyissä, Akateemisen Viiniseuran maistelussa sekä Ranskan suurlähetystössä ranskalaisia viinejä esittelevässä tilaisuudessa. Puran nyt hieman havaintojani jälkimmäisestä.

Viinitilaisuuksissa on yleensä loogista aloittaa kuplivalla, joten ei liene mikään ihme, että tämänkin tilaisuuden aloitin hakeutumalla ensimmäiseksi champagnelaisen, vuonna 1829 perustetun perhetalo Colinin standin ääreen.

Vertus'n kylässä sijaitseva Champagne Colin on perustettu 1829, mutta vuoteen 1997 asti he toimivat osana suurempaa osuuskuntaa. Nykyisin tila omistaa 15 hehtaaria viinitarhoja, joista 11 sijaitsee Côte des Blancsin alueella Vertus'n, Bergères les Vertus'n ja Cuis'n alueilla (Premier Cru), Cramantissa ja Oiryssa (Grand Cru) sekä Sézannessa. Loput neljä hehtaaria sijaitsevat Venteuilissa ja Dormansissa. Talo puristaa kaikki viininsä vanhassa, puisessa rypäleprässissä, mutta käyminen ja kypsytys tapahtuu moderneissa terästankeissa.

Colinin perustason shamppis, Cuvée Alliance on astetta harvinaisempi cuvée Champagnen viiniskenessä: siitä puuttuu kokonaan alueella suosittu Pinot Noir. Tämä ei ole sinänsä erityisen harvinaista, mutta tällaisissa tapauksissa kyseessä on yleensä Blancs de Blancs -nimellä tunnetut 100% Chardonnay-kuplivat. Sen sijaan harvemmin pehmeämpi ja hedelmäisempi Pinot Meunier liikkuu ilman rotevamman ja rakenteikkaamman Pinot Noirin tukea. Tässä viinissä asia kuitenkin on näin – kyseessä on siis simppeli, helpostilähestyttävä ja nuorena nautittavaksi tarkoitettu arkikupliva, joka on osittain myös käynyt läpi happoja pehmentävän malolaktisen käymisen. Rypäleiden suhdeluvut vaihtelevat vuosikerroittain, joten tarkkaa blendiä en tiedä, mutta sen verran utelin, että nyt arvioitava viini on lähinnä vuosikertaa 2011; viini on siis viettänyt puteleissa nippa nappa kaksi vuotta ennen myyntiinlaskua.

Väriltään viini on kevyen kellertävä – selkeästi syvempi kuin yleensä neutraalin vihertävät nuoret shamppanjat.

Tuoksu on melko hillitty, tarjoillen lähinnä hentoja autolyysin vivahteita: kevyttä leipäisyyttä ja paahteisuutta. Seassa tuntuu kevyesti kypsää omenaisuutta ja aavistuksen verran kypsempiä, keltaisia hedelmiä.

Viinin makumaailma on hyvin nuorekas, hapokas ja intensiivinen – malolaktisen käymisen läpikäynyt osa viinistä ei missään nimessä tunnu ainakaan päällimmäisenä. Makumaailma on hyvin sitruksinen ja rapsakka sekä kohtalaisen tuntuvan mineraalinen. Keskipitkä mousse on varsin runsas – jopa aluksi reippaasti kuohahtava – ja varsin terävä.

Viinistä jää intensiivinen, suutasupistava ja kohtalaisen pitkään jatkuva jälkivaikutelma, jossa tuntuu limettistä sitruksisuutta, suutapuhdistavaa mineraalia, kevyen vegetaalista yrttisyyttä ja hentoa hiivaleipää.

Cuvée Alliance on ihastuttavan napakka ja ryhdikäs peruskuohuva, joka ei melko simppelillä ja nuorekkaalla makumaailmallaan tajuntaa räjäytä, mutta sen muuten kyllä pelaa varsin mainiosti – erityisesti wine-searcherin antamaan hintaluokkaan nähden. Tampereen viinitukku tuo viiniä Suomeen, mutta ymmärtääkseni vain horecamyyntiin, joten kotomaan hintaviitekehys jää hämärän peittoon.

Sellaisenaan fiilisteltäväksi juhlakuohuvaksi Cuvée Alliance lienee liiankin yksiulotteinen ja kipakka tapaus, mutta sen sijaan ruoan kumppanina näin freesi ja tiukka tapaus toimii mainiosti. Ehdottomasti varma kumppani kevättalven hittiherkuille, blineille! Viinissä kyllä riittää runkoa myös keskipitkään varastointiin, mutta epäilen että tämän viinin kohdalla siitä tuskin on juurikaan hyötyä – viini kannattaa korkata mielummin nuorena.

Lyhyesti: Nuorekas, intensiivinen ja rapsakka perus-shamppis. Ei tarjoa hirveästi syvyyttä tai mielenkiintoa, mutta sitäkin enemmän hartiaa ja fokusta: tämä viini ei missään nimessä jää hampaattomaksi rasvaistenkaan ruokien edessä.

Arvio: Hyvä – vastaavassa hintaluokassa löytyy usein runsaampia ja aromikkuudessaan vakuuttavampia peruskuohuviinejä, mutta Cuvée Alliancen valttikorttina onkin sen sellainen harteikkuus ja tuntuva mineraalisuus, johon on hyvin vaikea yltää Champagnen ulkopuolella.

Hinnan (16-22e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti