Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.2.14

Innis & Gunn Toasted Oak IPA

http://www.alko.fi/tuotteet/788154/
Innis & Gunn Toasted Oak IPA
  • Valmistaja: Innis & Gunn
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Skotlanti
  • Alue: Lothian, Edinburgh
  • Maltaat: Pale ale-, vehnä-
  • Humala: Goldings, Styrian Goldings
  • Koko: 0,33
  • Hinta arviointihetkellä: 3,54e (Helmikuu 2014, Alko)
  • Hinta nyt: 3,54e (Helmikuu 2014, Alko)

Kun Alko mainosti uusia, kevään 2014 käsityöläisoluitaan erityisesti lauseella "oluet ovat varta vasten meille tehtyjä, niitä ei löydy muualta", nousi Innis & Gunnin IPA:n kohdalla kulmakarvani melko korkealle – kuuluihan olut jo pelkästään Wikipedian mukaan panimon normaaliin perusvalikoimaan, panimon kotisivuista puhumattakaan. Onhan monia muitakin näitä käsityöläisoluita näkynyt jo tätä aiemmin erinäisissä tapahtumissa tai baarien hanoissa, joten niiltä osin tuo Alkon mainoslause on yhtä höpönlöpöä, vaikkakin monet oluet ovat nyt päätyneet ensi kertaa pullomuotoon päästyään Alkon kausivalikoimaan. Sen sijaan tämän skottilaisen oluen väittäminen varta vasten Alkolle tehdyksi olueksi, jota ei saisi muualta, on silkkaa paskapuhetta.

No juu, nyt arvioitava Innis & Gunn IPA on siis ensimmäistä kertaa Alkossa, joten sitä ei kyllä löydy muualta Suomesta kauppojen hyllyiltä, mutta muuten kyseessä ei ole mitenkään ihmeellinen olut. Tämä Innis & Gunnin panimo on tullut tunnetuksi maailmalla erityisesti tammella maustetusta oluesta, joka syntyi kun Grant'sin viskitislaamo halusi tehdä ns. "ale cask finish" -viskin – viskin, jonka kypsyttely tapahtuu tynnyreissä, joissa on entuudestaan kypsytetty olutta. Tätä viskiä varten kehitettiin melko neutraali, vähän humaloitu ja mallasvetoinen olut, jota ei oltu tarkoitettu juotavaksi, vaan antamaan mahdollisimman paljon oluen omaa, maltaista makua tynnyrille viskiä varten. Tämä olut kuitenkin ennen pitkää päätyi janoisempiin suihin, jolloin havaittiin tammitynnyrikypsytyksen tehneen varsin geneerisestä oluesta selkeästi persoonallisempaa, uniikkia, voimakkaasti tammen makuista olutta. Vuonna 2003 perustettu Innis & Gunnin panimo ryhtyi tuottamaan Original-nimellä kulkevaa alea, jota alun perin kypsyteltiin 77 päivän ajan tammitynnyreissä. Kuitenkin tuotannon kasvettua huomattavasti panimo on ryhtynyt käyttämään silputtua tammea käyttäviä oakeraattoreita (hieno markkinointitermi viinimaailmasta tutulle tammilastujen käyttämiselle), joilla tammen maku saadaan olueen tammitynnyreitä helpommin ja luotettavammin. Pienempiä, rajatun saatavuuden olutpanojaan panimo kuitenkin kypsyttelee ihan oikeissa tynnyreissä.

Alkoon saapunut Toasted Oak IPA on tyyliltään selkeästi toisenlainen kuin panimon voimakkaan tamminen, mutta muuten melko neutraali ja suht hennosti humaloitu Original Oak Aged Beer. Koska IPA-tyylin olueen kuuluu voimakas humalointi, on suuri riski, että tammi ja humalointi riitelevät helposti keskenään, minkä lisäksi tammi saattaa syödä humalan tuomaa raikkautta. Siksi Toasted Oak IPA:a kypsytetään oakeraattorissa selkeästi lyhyemmän aikaa, vain 41 päivää. Oluen valmistuksessa käytetään pale ale- ja vehnämaltaita, Kentissä kasvatettuja eurooppalaishumalia ja kevyesti paahdettua jenkkitammihaketta.

No niin, pitkä alustus on nyt takanapäin. Itse asiaan!

Väriltään olut on hyvin vaalean keltainen, vain hennosti perinteistä suomalaislageria punertavampi. Valkoista, melko höttöistä vaahtoa muodostuu kaadettaessa kohtalaisen runsaasti.

Tuoksusta voi päätellä, että oluen kanssa ollaan haettu balanssia humalan ja tammen välille; mallas on saanut jäädä sivuosaan. Humalat tuovat yleisilmeeseen yrttiä ja ruohoa sekä hieman keveäksi jäävän raikkaan sitruksisen vivahteen, jenkkitammi taas vaniljaa, kevyttä kermatoffeeta ja hentoa tunkkaisuutta. Hieman hunajaisena tuntuva vaalea maltaisuus on vain vaatimaton sivujuonne melko runsaan aromaattisessa kokonaiskuvassa.

Suussa olut on yllättävän kuiva verrattuna melko makean tammiseen Innis & Gunn Originaliin – runsaampi humala auttanee tässä melko paljon. Makumaailma on aromikas ja kuivalla tavalla hapahko; siitä erottuu yrttistä, ruohoista ja kohtalaisen katkeraa humalaa sekä kevyen toffeista ja aavistuksen vaniljaista tammea. Maltaisuus tulee esiin lähinnä hillityn karamellisena ja jopa hieman lagermaisen raikkaana aromikkuutena, joka jää kuitenkin melko täysin tammen aromien alle – britti-aleille tyypillinen toffeisuus on tällä kertaa jätetty selvästi tammen tehtäväksi. Suutuntumaltaan Toasted Oak IPA on melko pehmeä, mitä oluen pehmeä ja kevyt hiilihapokkuus vain korostaa.

Jälkimaussa mallas tuntuu kadonneen kokonaan, sen sijaan ensiksi kielelle nousee humalat raikkaan yrttisinä, maamaisina ja kohtalaisen bitterisinä vivahteina. Pikku hiljaa makeahko tammisuus peittää kevyemmät humalan vivahteet vaniljaisilla ja toffeisilla aromeillaan. Oluesta jää kevyen tamminen ja kohtalaisen bitterinen jälkivaikutelma, joka jatkuu melko pitkään – joskin IPA-tasolla oluen bitterisyys (39 EBU) jää varsin ujonpuoleiseksi.

Innis & Gunnin Toasted Oak IPA on ensimmäinen maistamani tammen kanssa kypsytetty IPA, mutta sellaiseksi se ei onnistu varsinaisesti täräyttämään sukkia jalasta – kokonaisuus on loppupeleissä melko perus-ok tavaraa, eikä olut hirveästi eroa Innis & Gunn Originalista, vaikka tyyliltään onkin selkeästi erilainen. Plussaa täytyy panimolle antaa siitä, että he ovat kyllä saaneet tammen ja humalan hyvin tasapainoon – vaikka tuoksu tuntuikin tammen vuoksi melko tunkkaiselta ja turhan tuhdilta IPA-tyyliin nähden, oli makupuoli varsin mainiosti tasapainossa. Hieman kevyemmäksi jätetty tammi pelaa hyvin kokonaisuudessa tuntuen melko selvästi mutta jättäen pelivaraa myös muillekin osa-alueille – minkä lisäksi mukavaa on, että olut on hinnoiteltu loppupeleissä varsin kohtuullisesti. Tästä huolimatta olut ei juurikaan onnistu suuremmin säväyttämään; Toasted Oak IPA oli ihan mielenkiintoinen testattava, mutta se ei onnistunut tuomaan peliin mitään sellaista, että kiinnostuisin ostamaan olutta uudelleen ihmeteltäväksi.

Lyhyesti: Jenkkitammisilpun kanssa kypsytetty skotti-IPA, jossa tammi ja humala on saatu tuotua yhteen varsin tasapainoisella tavalla. Tammikäsittely ei kuitenkaan onnistu täysin pelastamaan sitä tosiasiaa, että ilman sitä tämä olisi varsin tylsä ja yllätyksetön tusina-IPA.

Arvio: Keskinkertainen – tämä on kuriositeettikamaa ilman sen suurempaa mielenkiintoisuutta; olut siis maistuu juurikin siltä, miltä voisi kuvitella tammen kanssa kypsytellyn, miedon perus-IPA:n maistuvan. Ei tämä huonoa ole, muttei herätä suuria hurraahuutojakaan – käsityöläisolutsarjan perushuttua.

Hinnan (3,54e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

1 kommentti:

  1. Reilumpi humalointi ja pari alkoholiprosenttia lisää voisi pelastaa paljonkin. Nykyisellään tämä on enemmän lagertyylinen. Olen kanssasi samaa mieltä, että tammisuudesta lähtee pisteet - muuten tuotos on hyvin ohut.

    VastaaPoista