Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.2.14

Höpler Pinot Noir 2006

Höpler Pinot Noir 2006
  • Valmistaja: Weingut Höpler
  • Tyyppi: Punaviini, Qualitätswein Burgenland
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Burgenland
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~11e (Lokakuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Itävallan viinimessuilla seikkaillessani eräältä ständiltä osui silmiini etäisesti tutun näköinen pullo – kyseessä oli nimittäin kotoisen monopolimmekin hyllyille asti päässyt viinitalo Höplerin lippulaivatuote, Rosenberg Reserve Pinot Noir. Minulle kuitenkin suositeltiin ennen sen testaamista ottamaan lasiin talon perus-Pinot Noir – ei siksi, että se olisi mitenkään merkittävästi erilainen, vaan siksi, että esittelijälle oli vahingossa tarttunut mukaan selkeästi vanhempaa vuosikertaa 2006, eikä sitä uusinta. Noh, aloitetaan sitten iäkkäämmällä perusversiolla!

Höplerin suvun luotsaama viinitalo sijaitsee Neusiedl-järven länsirannalla, Breitenbrunnin kaupungissa. Talo pyrkii omien sanojensa mukaan tuottamaan mahdollisimman laadukkaita, puhdaspiirteisiä ja alueelle tyypillisiä viinejä, mikä näkyy mm. siinä, että talon rypäleet korjataan käsin ja esimerkiksi viinikellareissa suositaan vanhaa tammea, ei helposti viinin hienostuneimpia vivahteita peittävää uutta tammea. Nyt arvioitava Pinot Noir on viettänyt 12 kuukautta 2. ja 3. kertaa käytössä olevissa tammitynnyreissä. Höplerin viinitalo on varsin tunnettu erityisesti Atlantin tuolla puolen, sillä peräti 10% Yhdysvaltoihin viedystä itävaltalaisviinistä on peräisin Höpleriltä!

Väriltään viini on varsin läpinäkyvä ja tasaisen ohuen granaatinpunainen – nyt ei siis olla kaukana tummimmista roséeviineistä!

Tuoksu ei ole erityisen runsas, vaan melko kevyehkö, mutta samalla se tarjoaa sopivasti särmää: kuivaa karpaloisuutta, puolukkamehua, kevyttä savuisuutta ja kevyesti bitteristä mausteisuutta.

Kuiva maku on puhdaspiirteinen ja melko runsaan marjainen, mutta hieman pehmeä ja varovainen. Makumaailmasta erottuu kohtalaisesti maamaista mausteisuutta, joka taittuu loppua kohden kevyeen karvauteen. Viini ei tunnu rakenteeltaan kovinkaan hapokkaalta, mutta makumaailmassa selvimmässä roolissa ovat hapokkaat punaiset marjat; sen sijaan sopivasti puruvoimaa tuovat kevyet tanniinit antavat viinille hieman ryhtiä.

Jälkimaku on lyhyenpuoleinen, mutta sävyltään jo aavistuksen kehittynyt. Marjaisuuden ohella kielelle jää hieman mausteisuutta, aavistuksen verran savua ja lopulta pientä sitruksisuuttakin happojen tullessa paremmin esille.

Kokonaisuutena Höplerin Pinot Noir on kyllä ihan jeppis perus-Pinot, wine-searcherin antamassa hintaluokassa jopa varsin mukava ja luonteikas, mutta tämä vuosikerta tuntuu olevan jo vuoden tai pari yli-ikäinen. Viini kyllä näyttää kestävän ihan hyvin ikää näin perustason pullotteeksi ja on se varmasti varsin hyvin juotavissa vielä vuoden tai pari, mutta selkeästi se tuntuu jo väsähtäneeltä; nuoruuden runsain hedelmä on jo alkanut haalistua, mutta tilalle tulleet kehittyneet piirteet ovat kuitenkin sen verran vähäisiä ja vaisuja, etteivät ne onnistu paikkaamaan puutteita. Viini olisi varmasti ollut vakuuttavampi tapaus pari vuotta takaperin, joten siihen nähden Höpler Pinot Noir valaa uskoa viinitalon tyyliin, vaikkei varsinaisesti hurraahuutoja onnistunutkaan aiheuttamaan.

Lyhyesti: Kevyehkö ja pehmeähkö, mutta mukavan puhdaspiirteinen ja hieman luonteikaskin perus-Pinot Noir, joka kuitenkin hieman tuntuu kärsineen verrattain venähtäneestä iästään – näin arkiset Pinot Noirit ovat kuitenkin parhaimmillaan nuorina, eivätkä ne juurikaan tuo mitään erikoista pöytään ikääntyessään.

Arvio: Miellyttävä – mukava ja puhdaspiirteinen perus-Pinot, joka saattaisi kaivata hieman tuntuvampaa selkärankaa runsaammasta hapokkuudesta. Näköjään kestää ikää, muttei varsinaisesti tunnu kehittyneen.

Hinnan (~11e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti