Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.2.14

Väliaikatiedote #16: 1000 viiniarvostelua – mitä jäi käteen?

No niin, nyt on sitten ohitettu blogin 1000. viiniarvostelun rajapyykki. Tässä voisi vähän katsoa taakseen että minkälaisia jälkiä on tullut aiheutettua.

Tämä blogi tuli alun perin potkaistua pystyyn ihan omien maistelumuistiinpanojen ylöskirjaamiseen – ensimmäiset 100 postausta tulikin tykitettyä varsin ketterää tahtia kun vanhat havaintoni sai kätevästi copypastetettua blogia ennen käyttämästäni Viiniwebistä. Kuitenkin tässä arvostelujen kertyessä ja lukijamäärien kasvaessa olen pyrkinyt tuomaan muutakin tekstiä itse arvostelun ohelle, lihaa luiden ympärille, mutta tästä huolimatta teen edelleen tätä blogia silti ensisijaisesti itselleni – kirjoittamalla maistamistani viineistä mahdollisimman perusteellisesti ne jäävät parhaiten mieleeni. Mitä enemmän ja tarkemmin kirjoitan viinistä, tuottajasta tai muusta mahdollisesta, sitä paremmin muistan niistä jotain myös myöhemminkin! Tästä syystä en ole postauksia kirjoitellessani hirveästi pyrkinyt seuraamaan mitään ajankohtaisia teemoja (poikkeuksena esimerkiksi Alkon teemaoluet tai satunnaiset jouluviinisuositukset), vaan kirjoitan menemään siitä, mitä vastaani sattuu arkistosta tulemaan. Tämä ei ole silti näyttänyt haittaavan blogiini eksyviä lukijoita, sillä Viinihullun päiväkirja on näyttänyt jatkuvasti keikkuvan Top 100 viiniblogit -sivun top nelosessa, aina aika ajoin peräti ykkössijalla! Kiitokset kuuluvat siis kaikille kirjoituksistani kiinnostuneille – en minä kuitenkaan noin paljoa jaksa omaa blogiani googlailla ja klikkailla!

Mutta niin, viime vuosi meni meikäläisellä melko pitkälti gradun parissa, mikä tietenkin heijastui myös kirjoitustahtiini – suurin osa tietokoneellaoloajastani kun meni akateemisen tekstin suoltamiseen, ei maisteluhavaintojen kirjoittelemiseen (tämä onneksi taisi heijastua siinä, että pokkasin lopulta työstäni arvosanan eximia, mikä yllätti jopa itse allekirjoittaneen). Pyrin kuitenkin gradua kasaanriipiessäni löytämään joka päivä aikaa myös vähintään yhden blogipostauksen kirjoittamiseen, joten varsinaista kuivaa kautta ei blogissani ehtinyt näkyä, onneksi. Koska gradutykityksen ohessa tuli kuitenkin silloin tällöin käytyä erilaisissa viinitapahtumissa, pääsi arkistoihin kertyvien, julkaisemattomien muistiinpanojen määrä puolihuomaamatta kasvamaan peräti 250 arvion kokoiseksi. Päätin siis heti gradun palautettuani tuplata postaustahtini, että pääsisin tuosta pinosta eroon – huonolla menestyksellä. Tässä on ollut jälleen varsin mielenkiintoisia ja antoisia viinitapahtumia viime aikoina, ja kiristyneestä julkaisutahdistani huolimatta tällä hetkellä julkaisua odottaa n. 350 arviota. Ehh. Operaatio on loputon.

Olen tähän asti yrittänyt selvitä savotastani tykittämällä blogiini arvioita järjestyksessä vanhin ensin, mutta olen nyt päättänyt luopua tekniikasta – vanhan julkaisutekniikkani lopputuloksena jotkut ajankohtaiset tuotteet menettävät kokonaan ajankohtaisuutensa tai pahimmassa tapauksessa ehtivät jo loppua hyllyiltä, minkä lisäksi suurempien viinitapahtumien seurauksena voi helposti tulla monta viikkoa vain yhdenlaisesta viinityylistä arvostelua toinen toisensa jälkeen. En ole kuitenkaan varma, kiinnostaako kaikkia lukijoitani lukea kolmea viikkoa putkeen pelkästään esimerkiksi itävaltalaisista, elsassilaisista tai Bordeaux'n viineistä... Ryhdyn siis vastedes kirjoittamaan täysin villisti ja vapaasti juuri niistä viineistä ja oluista mistä mieleni sattuu tekemään! Pyrin toki säilyttämään jotain konsistenssiä, eli samanhenkiset tai vaikkapa saman tuottajan viinit tulevat edelleen peräkanaa, mutta muuten satunnaisuus on päivän sana. Tämän seurauksena kauan aikaa sitten maistetut viinit ja oluet saattavat tulla entistä pidemmäksi venyneen ajan päästä, mutta onneksi pyrin kirjoittamaan mahdollisimman kattavat havainnot jokaisesta maistamastani oluesta tai viinistä, jotta pystyn pääsemään käsiksi uudelleen maistamieni juomien makumaailmaan, vaikka ne olisivatkin jo ehtineet välissä kadota mielestäni.

Niin, ne oluet! Toivottavasti ihmisiä ei ole haitannut oluiden kasvanut näkyvyys blogissani. Vaikka viinit ovat olleet meikäläisen ykkösjuttu jo pitkään, olen kuitenkin alun perin vannoutuneita olutihmisiä. Tämän vuoksi oluiden arvostelu viinien ohella on tuonut mukavaa vaihtelua itselleni ja samalla kannustanut metsästämään myös siltä puolelta jatkuvasti jotain uutta ja mielenkiintoista. Toivottavasti onnistun tässä samalla saamaan niin vannoutuneita viininystäviä kokeilemaan jotain uutta oluiden puolelta kuin saamaan oluiden ystäviä ymmärtämään jotain viinien maailmasta! Jos nurinaa aiheesta löytyy, saa sitä tässä perustellusti esittää.

Sitten voisi vilkaista pientä statistiikkaa blogistani tässä tonnin kohdalla (siitä yksinkertaisesta syystä, että rakastan tilastoja). Onhan tässä kuitenkin helppo seurata blogin rakennetta kun jaksaa käyttää tageja säännöllisesti ja systemaattisesti.
 • Oluita on tullut arvosteltua loppupeleissä melko vähän – vain 57 kappaletta 1000 viiniä kohden.
 • Arvosteltuja vuosikertoja löytyy 40-luvulta lähtien – joskin 50- ja 60-lukujen kohdalta löytyy vielä tällä hetkellä ammottava aukko. Suosituin arvosteltu vuosikerta on varsin tuore, eli blogin perustamisvuosikerta 2011 (211/1057).
 • Ehdottomasti suosituimpana maana on viinimaiden ruhtinas, Ranska, josta tulee lähemmäs joka neljäs arvostelu (23%). Seuraavina tulevat Italia (18%) ja Saksa (10%).
 • Viinialueita on vaikea lähteä katselemaan, koska monet niistä menevät sisäkkäin ja päällekkäin. Tästä huolimatta voin helposti erottaa selkeäksi ykkösalueeksi 8% osuudellaan Pohjois-Italian Veneton.
 • Rypäleiden kuningasta ei käy kiistäminen: useampi kuin joka 10. arvosteltu viini (108/1000) blogissani on Riesling. Hyvä, Risukka! Koskaan et petä! Hyvänä kakkosena tulee punaviinien elegantti Pinot Noir (61/1000) ja kolmosijalta löytyy koko viinimaailman valloittanut Chardonnay (47/1000). Melko ennalta-arvattava kattaus, kylläkin, mutta ainakin omasta mielestäni on mukavaa, että jokapaikanrypäle Cabernet Sauvignon ei ole lähelläkään top kolmosta. CS-viineistä tehtyjä arvioita on kuitenkin koko maailman sivu väärällään.
 • Punaviinit hallitsevat selvästi blogia 44% osuudellaan, valkoviinien seuratessa kintereillä 34% osuudella. Kuohuviinien ystävät saavat selkeästi vähemmän luettavaa, sillä vain blogin 9% arvioista on ollut kuplivaa. Surkeimmassa jamassa ovat kuitenkin rosée-fanit, sillä roséeviineistä löytyy arvosteluja lähes neljä kertaa vähemmän kuin esimerkiksi oluista!
 • Melko mielivaltaisesti jaottelemani viinityyli-kategoria on melkoinen sekametelisoppa, sillä sieltä ei kovinkaan montaa viinityyliä löydy yli kymmentä kappaletta, mutta esille voidaan kuitenkin nostaa Amarone ja Grand Cru -tasoinen Alsacen valkoviini, sillä niistä molemmista löytyy arvioita 24 kpl.
 • Oluttyyleistä sen sijaan ehdoton ykkönen on viimeaikainen hittityyli IPA, joiden arvioita löytyy blogista 33% oluista (19/57).
 • Hintahaarukka on pysynyt varsin maltillisena blogissa, sillä arvioista lähemmäs 60% (626/1057) mahtuu akselille 8-22 euroa. Omissa viiniostoksissa suosimani 22-50 euron hintaluokka kattaa 118 arvioita, kun taas tätä hinnakkaampia löytyy vain 39 kpl (2 kpl +200e viinejä).
 • Lempiviinibaarini Latva Helsingin Kaartinkaupungista nousee muiden viinibaarien ohitse arvioiden määrässä – n. 2% kaikista blogin arvioista on tehty Latvassa.
 • Ensisijaisesti Alkossa asioivat saavat varsin kattavasti tietoa blogistani: lähes puolet (517/1057) arvioiduista tuotteista löytyy tällä hetkellä Alkon hyllyiltä. Alkon valikoimasta poistuneet tuotteet kasvattaisivat tätä lukua edelleen suuremmaksi.

Jos tästä heräsi kommentoitavaa, saa kirjoittaa altalöytyvään kommenttikenttään niitä, mutta toivon myös kaikkien blogia seuraavien ja siitä kiinnostuneiden Facebookin käyttäjien käyvän tykkäämässä meikäläisen 1000. postauksen kunniaksi perustamaani Viinihullun päiväkirjan FB-sivua! En todennäköisesti aio ilmoittaa siellä jokaisesta kirjoittamastani arviosta (ellei yleisö vaadi toisin), mutta lupaan kyllä pistää siellä puolella aina silloin tällöin varoitusta jostain mielenkiintoisemmasta kirjoittamastani viinistä tahi oluesta. Ei siis kannata pelätä saavansa feediään täyteen spämmimyrskyä!

No niin, lätinät taitavat olla kokonaisuudessaan tässä. Peace out, seuraavien tuhannen arvion kimppuun!

4 kommenttia:

 1. Maukkaita viinejä seuraavalle tuhannelle!! Monta hyvää on tästä ensimmäisestä tuhannesta tullut kokeilua arviointiesi yllyttämänä. Kiitos erityisesti ranskalaisesta kattauksesta....

  JHR

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ja mahtavaa kuulla että on tullut osumiakin! Yritän parhaani mukaan pitää hommat maukkaina myös seuraavan tonnin ajan, eikä ranskalaiskattaus tule todennäköisesti tuosta hirveästi mihinkään muuttumaan. ;)

   Poista
 2. Mahtavaa Otto, jatka samaan malliin. Oluet on pelkkää plussaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tattis, jatketaan! Ja kiitokset myös ensimmäisestä kommentista oluiden suhteen - hyvä tietää, että niillekin löytyy lukijoita. :)

   Poista