Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.2.14

La Gioiosa Prosecco Superiore Extra Dry

La Gioiosa Et Amorosa Prosecco Superiore Valdobbiadene Extra Dry
  • Valmistaja: La Gioiosa
  • Tyyppi: Kuohuviini, DOCG Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore
  • Maa: Italia
  • Alue: Veneto, Treviso, Valdobbiadene
  • Rypäleet: Glera (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,90e (Marraskuu 2013, Silja Serenade)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


No niin, nyt kun en aio kirjoittaa arvosteluita järjestyksessä "vanhimmat alta pois" vaan voin valita arkistostani mitä lystään, voisin aloittaa varsin sekavalla kattauksella – nimittäin rustaamalla arviot viime marraskuussa pidetyn Akateemisen Viiniseuran maistelun tarjonnasta. Varsinaista punaista lankaa tässä maistelussa ei ollut, vaan tarjolla oli lähinnä viinejä, joita maistelunvetäjiltä oli sattunut tarttumaan mukaan ympäri maailmaa reissatessa ja joita piti pikku hiljaa saada siivottua pois kuljeksimasta. Maistelu aloitettiin tyylipuhtaasti skumpalla; Veneton Proseccolla.

La Gioiosan Prosecco Superiore ei ole mikä tahansa tusina-Prosecco, vaan se tulee erityisen laadukkaiksi tunnistettuja Proseccoja tuottavan Valdobbiadenen alueelta; sieltä oman DOCG-appellaation saaneen Conegliano-Valdobbiadenen piskuiselta viinialueelta.

Väriltään viini on hennosti vihreään taittuvan rantahiekan värinen. Kaatamisen yhteydessä tapahtuneen ensikuohahduksen jälkeen viini tuntuu poreilevan lasissa melko ujosti.

Vaikka tuoksun hedelmäisyydestä erottuu päärynää, ei kokonaisuus ole monille Proseccoille tyypillisesti hallitsevan päärynäinen, vaan miellyttävän tasapainoinen: kokonaisuutta hallitsee miellyttävä, keväinen kukkeus, minkä ohella tuntuu tasapainoisen omenaista ja päärynäistä hedelmää.

Viinin yleisilme on raikas ja kieltä ensimmäiseksi tervehtii runsaasti mutta miellyttävän pehmeästi kuohuva mousse, joka jää kuitenkin loppupeleissä hieman lyhytkestoiseksi. Ei varsinaisesti rutikuivaa, vaan kuivaa/puolikuivahkoa makumaailmaa sävyttävät kukkeat, makean omenaiset, hillityn päärynälimonadiset (mieti Smurffilimua) ja hennon hunajaiset vivahteet. Kokonaisuus on kohtalaisen hapokas.

Jälkimaku on melko rapea, mutta myös suht neutraali: kielellä tuntuu hillittyä yrttisyyttä, hentoa omenaisuutta ja aavistus päärynämehua. Viinistä jää hennon mineraalinen ja suutapuhdistava, mutta lyhyehkö jälkivaikutelma.

Tämä La Gioiosan laatu-Prosecco on kokonaisuutena mukavan miellyttävä, tasapainoinen ja Proseccoksi jopa mukavan rapsakka tapaus. Yleensä en jaksa Proseccoista innostua juurikaan, mutta tämä viini onnistui jättämään varsin positiiviset vibat – monen tylsän tusina-Proseccon jälkeen voin hyvin ymmärtää, miksi Conegliano-Valdobbiadenen kuplivia arvostetaan, jos ne ovat yleisesti näin positiivisia.

Toki tämäkin Prosecco on oikeasti laadukkaisiin, vakavahenkisiin (ja hinnakkaisiin) kuohuviineihin verrattuna tietyllä tavalla hieman simppeli ja huoleton esitys, mutta toisaalta viiniä ei myöskään olla pilattu hinnalla. Alkossa viini kyllä varmasti olisi selkeästi hinnakkaampi, todennäköisesti jo lähempänä kahta kymppiä (joka ei sitten mielestäni kyllä korreloisi enää järkevästi viinin laadun kanssa), mutta kympin ostokseksi tämä pikku kupliva on mielestäni ollut varsin mainio tuliainen!

Lyhyesti: Hieman simppelihkö ja huoleton kuohuviiniksi, mutta Proseccoksi ihastuttavan monipuolinen, tasapainoinen ja sopivan rapsakka. Proseccot eivät yleensä puhuttele, mutta ehkä olisin toista mieltä, jos vastaan tulisi enemmän tämäntasoisia Proseccoja tähän hintaan!

Arvio: Hyvä – varsin pätskyä kamaa ja nokittaa piirun verran ohi Alkonkin valikoimista löytyvästä Astorian Proseccosta. Pistä tuottajan nimi korvan taakse, jos olet lähiaikoina matkaamassa Pohjois-Italiaan!

Hinnan (~10e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti