Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.2.14

Philipp Kuhn Spätburgunder Tradition 2010

Philipp Kuhn Spätburgunder Tradition 2010
  • Valmistaja: Weingut Philipp Kuhn
  • Tyyppi: Punaviini, Qualitätswein Pfalz
  • Maa: Saksa
  • Alue: Pfalz, Laumersheim
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 19,89e (Lokakuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Tämä arvio tulee nyt hieman myöhässä, sillä kyseinen, pienenä kertaeränä Alkoon saapunut viini taitaa olla tätä nykyä jo myyty loppuun – ainakaan Alkon sivuilta en viiniä bongannut. Noh, kai tämä on hyvä kirjoittaa siltä varalta, että jollain sattuisi löytymään viini vielä korkkaamattomana kaapista!

Viinin tuottanut Philipp Kuhnin viinitalo on perheomisteinen viinitalo, jonka toiminta ulottuu peräti 1700-luvulle. Tämä Alkossa hetken aikaa viihtynyt Spätburgunder (Pinot Noir) on talon perustason punaviini, joka on valmistettu kolmen tarhan käsinkorjatuista rypäleistä. Viiniä on kypsytetty kiitettävät 17 kuukautta tammessa (80% vanhoja, 20% uusia tynnyreitä) ja 3-5 kuukautta pulloissa ennen markkinoillelaskua.

Viinin väri on kevyesti rusehtavan pomeranssinpunainen ja rypälelajikkeelle tyypillisesti melko läpinäkyvä.

Tuoksussa makeankypsä mansikkaisuus hallitsee, taustalla tuntuu mehevää kirsikkaisuutta ja hennon orvokkista kukkeutta.

Vaikka yleisilme on kuiva, toistaa maku paljon tuoksun selvästi kypsää aromimaailmaa – tosin suussa viini saa tuoksuun verrattuna selkeästi enemmän syvyyttä ja mielenkiintoa: suussa maistuu hyvin mehevää, jopa ylikypsää mansikkaisuutta, kirsikkaa ja karpaloisuutta, sopivan runsasta mausteisuutta, hentoa maamaisuutta ja aavistus appelsiininkuorisuutta. Uusi tammi pysyttelee hyvin taustalla, tuoden mausteisuuden ohelle hyvin kevyen toffeisen ja hillityn suklaisen sivujuonteen, joka sointuu kypsän marjavetoiseen kokonaisuuteen suorastaan yllättävän hyvin. Suutuntumaltaan viini on Pinot Noiriksi kohtalaisen täyteläinen, mutta mukavan tuntuva hapokkuus ja kohtalaiset tanniinit pitävät kokonaisuuden sekä freesinä että riittävän tiukkana. Suhteellisen runsas (14%) alkoholi tuntuu kohtalaisesti kaiken seasta, tehden makumaailmasta hieman tulisen oloisen.

Jälkimaussa tammisuus tuntuu jo kohtalaisena, mutta silti vielä sopusuhtaisena runsaan punamarjaisuuden ja kevyen yrttisen aromikkuuden rinnalla. Hapokkuus tukee jälkimaussa viinin hedelmää mainiosti ja tekee keskimaussa varsin kypsänä tuntuneen marjaisuuden selkeästi kuivemmaksi ja tiukemmaksi viinin kohtalaisen pitkässä, mukavan freesissä jälkivaikutelmassa.

Pähkinänkuoressa Philipp Kuhnin perus-Pinot on varsin mainio, eleganttikin Pinot Noir, jossa tammea on käytetty varsin hyvällä maulla: sen erottaa vaivatta, mutta se ei missään nimessä vedä huomiota itseensä, vaan sen erottaa kokonaisuudesta vain, jos sitä älyää etsiä. Yleisilmeestä vastuussa on melko rehevä ja selvästi kypsä, marjavetoinen hedelmäisyys, joka alkaa varsin makeankypsänä, mutta on lopussa jo varsin kuivaa ja mukavan tiukkaakin.

Tasapainoisen hapokkaalla, mutta melko muhkealla rungollaan Spätburgunder Tradition on varsin mainio kumppani kevyemmille ja hienostuneemmille, mutta riittävän runsasaromisille ruoille – pienriista, linnut ja yrteillä ryyditetyt kasvispadat ovat varsin varma kumppani viinille. Kokonaisuus on toki myös hyvin helpostilähestyttävä mutta elegantti ja aromikas viini ihan vain seurusteluunkin. Lisäksi viini myös varmasti hyötyy lyhyestä tai keskipitkästä kypsyttelystä – etenkin jos viinin runsas, kypsä marjaisuus vielä vähän kuivahtaa kasaan ja onnistuu samalla tuomaan esille kehittyneempiä tertiääriaromeja. Alkon perusvalikoiman moniin yksipuolisen oloisiin Pinot Noireihin nähden Philipp Kuhnin pullote onnistuu tuomaan varsin mukavaa vivahteikkuutta ja syvyyttä peliin, mikä hyvin perustelee viinin perus-Pinot Noireja hieman suuremman hinnan.

Lyhyesti: Selkeästi varsin kypsistä rypäleistä valmistettu saksalainen Pinot Noir, joka onnistuu loppupeleissä olemaan varsin elegantti ja tasapainoinen esitys.

Arvio: Tyylikäs – juu, semmoinen se on. Varsin mittavalla kulautuskertoimella varustettu Pinot Noir, joka vahvistaa käsitystäni siitä, että kyllä nuo saksalaiset hanskaavat kyseisen rypälelajikkeen tätä nykyä vallan mainiosti.

Hinnan (19,89e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti