Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.2.14

Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Lamm 2011

Schloss Gobelsbrug Grüner Veltliner Lamm 2011
  • Valmistaja: Schloss Gobelsburg
  • Tyyppi: Valkoviini, Kamptal DAC Reserve Erste Lage Lamm
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal, Langenlois
  • Rypäleet: Grüner Veltliner (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 34,28e (Lokakuu 2013, Vindirekt)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Vanhassa Gobelsburgin linnassa 1990-luvun puolestavälistä Michael Moosbruggerin johdolla toimineen viinitalo Schloss Gobelsburgin tuottama Grüner Veltliner Steinsetz 2009 on edelleen ehdottomasti yksi parhaista Alkosta ostamistani valkoviineistä. Siksi olikin suuri ilo ja yllätys löytää lokakuisilta Itävallan viinimessuilta samaisen talon paremman tason Grüner Veltliner – viini, joka on valmistettu Langenloisin itäpuolella sijaitsevan, arvostetun Erste Lage Lamm -tarhan 40 vuoden ikään ehtineiden köynnösten rypäleistä.

Gobelsburgin Grüner Veltliner Lamm 2011 on sekä käytetty että kypsytetty perinteisissä, itävaltalaisesta tammesta valmistetuissa 2500 litran tammisammioissa. Käyminen on tapahtunut luonnonhiivoilla.

Väriltään viini on hyvin syvä ja tiiviin smaragdinvihreä – tällä on päivän aikana testatuista valkoviineistä selkeästi intensiivisin väri.

Viinin väri ei jää sen ainoaksi intensiiviseksi osa-alueeksi: runsas, aromikas ja rehevä tuoksu on nimittäin vähintään yhtä intensiivinen kuin viinin väri. Nokkaani ohjautuu aromaattista, vihersävytteistä yrttisyyttä ja tuoretta päärynää, märän kivistä mineraalisuutta, kompleksia mausteisuutta ja etäistä, taustalla piilottelevaa, makeaa trooppista hedelmää ja hentoa, punertavaa marjaisuutta.

Kypsä, erittäin ilmaisuvoimainen ja tiivisluontoinen maku on juuri yhtä rehevä ja raskastekoinen kuin tuoksun perusteella voisi odottaa. Makumaailmaa hallitsee runsas, mehevä ja vaikuttavan monisyinen hedelmäisyys, josta erottuu mm. kypsää ananasta, papaijaa, freesiä päärynää ja aprikoosia. Hedelmäisyyden seasta tuntuu sieltä täältä kevyttä mausteisuutta ja hentoa, vihertävää vegetaalisuutta, mutta konsentroitunut hedelmäpommitus on selkeästi pääosassa. Suutuntuma on varsin kermaisen täyteläinen, mutta vaikka viini on melko tanakka ja raskastekoinenkin, ei se pääse missään vaiheessa tuntumaan löysältä tai ponnettomalta – kiitos tuntuvan ja varsin rakenteikkaan hapokkuuden. Balanssia siis löytyy ja kokonaisuus on kaikessa intensiivisyydessään erittäin hurmaava.

Ryhdikäs jälkimaku tuntuu yhtä runsaalta ja konsentroituneelta kuin keskimakukin, mutta makean hedelmäisyyden ohelle nousee voimakkaammaksi elementiksi pippurivoittoinen mausteisuus ja vihertävä yrttisyys. Varsin pitkässä jälkimaussa kielellä pyörii keltaluumuisuuden ja kypsänmakean sitruksen hallitsemaa hedelmäisyyttä, valkopippuria, kevyitä yrttejä ja hillittyä mineraalisuutta. Kielelle jää pitkään häilyvä, kehittyvä, melko napakka ja kaikin puolin herkullinen jälkivaikutelma.

Pakko myöntää: vaikka Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Steinsetz 2009 oli varsin täydellinen valkoviini, menee Grüner Veltliner Lamm 2011 siitä ohitse heittämällä. Kokonaisuus on todella valtava, konsentroitunut ja massiivinen hedelmäpommi, mutta se ei missään vaiheessa vaikuta ylitehdyltä tai tasapainottomalta, kuten monet uuden maailman superviinit, vaan hämmentävän tasapainoiselta, rakenteikkaalta ja kaikin puolin erinomaiselta esitykseltä. Pakko nostaa hattua Moosbruggerin kyvyille: hänen tinkimätön, täydellisyyttä tavoitteleva ja perinteitä kunnioittava lähestymisensä viininvalmistukseen selkeästi heijaistuu hänen viiniensä laatuun. Yleensä näin tuhdit ja raskastekoiset blockbusterit eivät onnistu juurikaan hetkauttamaan meikäläistä, mutta tämän viinin edessä olen myytyä miestä. Uskomaton tapaus.

Viini kannattaa korkata riittävän runsaan ja voimakasaromisen ruoan kumppaniksi, sillä näin massiivinen viini voi käydä melko nopeasti turhan raskaaksi ja liioittelevaksi sellaisenaan nautittuna, minkä lisäksi viini varmasti jyrää keveämmät tarjoilut melko armotta alleen. Kuitenkin ennen kaikkea suosittelen antamaan viinille ikää – jos joku valkoviini sekä kestää reippaasti ikää että kehittyy, se on tämä. Näin runsasta viiniä voi kypsytellä ilman huolen häivää vähintään 15 vuotta – viini tulee vain paranemaan päivä päivältä.

Lyhyesti: Ylettömän runsas, konsentroitunut, massiivinen ja moniulotteinen huippu-Grüner, joka kuitenkin samalla onnistuu olemaan kaikin puolin erittäin rakenteikas ja tasapainoinen.

Arvio: Täydellinen – parhaita koskaan juomiani nuoria valkoviinejä, hands down. Schloss Gobelsburg ei petä.

Hinnan (34,28e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti