Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.2.14

VASP Prykmestar Kahvi Stout

http://www.alko.fi/tuotteet/761846/
VASP Prykmestar Kahvi Stout
 • Valmistaja: Vakka-Suomen Panimo
 • Tyyppi: Olut, Stout
 • Maa: Suomi
 • Alue: Varsinais-Suomi, Uusikaupunki
 • Maltaat: Pilsner-, suklaa-, väri-
 • Humala: Hallertauer Magnum
 • Koko: 0,5
 • Hinta ostohetkellä: 5,00e (Helmikuu 2014, Alko)
 • Hinta nyt: 5,00e (Helmikuu 2014, Alko)

Kahvilla maustetut oluet ovat jääneet omalta osaltani melko lailla paitsioon – ainoat testatut kyseistä tyyliä edustavat oluet ovat nimittäin tainneet olla Nøgne Øn Dark Horizon -sarjalaiset, jotka eivät ole perinteisiä oluita, mittasi asiaa millä tahansa mittapuulla. Siispä tutustun Alkon käsityöläisolutsarjasta vm. 2014 löytyneeseen VASP:n Prykmestar Kahvi Stoutiin varovaisella mielenkiinnolla (en kai ole ainoa, jota rassaa kauheasti nämä yhdys sana nimi hirviöt?). VASP:n oluisiin on kuitenkin jonkin verran luottoa mainion Wehnäbockin ja erinomaisen DIPA:n muodossa!

Ymmärtääkseni Kahvi Stout on tavanomainen stout, jota on humaloitu saksalaisella Magnum-humalalla ja maustettu kahvilla. Sen enempää oluenvalmistuksellista dataa tai dadaa en tähän hätään löytänyt.

Väriltään olut on tasaisen ruskea ja keskiläpinäkyvä – jopa yllättävän ohut stoutiksi, joten ei taida kovinkaan tanakkaa tavaraa olla pohjana... Lasiin kaatuessaan olut nostaa ylleen melko runsaan ja kestävän, kermanvärisen vaahtohatun.

Tuoksu on keskirunsas ja yleisilmeeltään ruskean arominen: paahteista ja aavistuksen tumman leipäistä mallasta, hentoa mutta selvää kahvisuutta ja makeata kaakaoisuutta, joka tekee kokonaisuudesta hillityn kahvisuklaisen. Kahvia siis on, mutta sillä ei ole selvästikään lotrattu.

Maussa tummapaahteinen kahvisuus tuntuu selvästi voimakkaampana, mutta ei mitenkään hallitsevana, sillä sen ohella tuntuu silti kevyen paahteista ja ruislimppuista mallasta. Yleisilme on kohtalaisen täyteläinen, pehmeä ja kuivahko tai jopa puolikuiva, eli makeuttakin on – erittäin maltillinen (15 EBU) katkerointi kun antaa maltaalle tilaa tuntua makeammalta. Tämä makeus tekeekin oluesta hieman suklaasiirapilla maustettua kahvidrinkkiä muistuttavan. Hiilihappoisuus vaikuttaa aluksi melko runsaalta, mutta se tasoittuu varsin nopeasti ja pian hiilihappoisuus onkin varsin pehmeää ja maltillista.

Keskipitkässä jälkimaussa humalat tulevat ensi kertaa paremmin esiin hentona bitterisyytenä, joka kahvin kanssa tuo hennosti kahvinporoista karvautta. Jälkivaikutelma on hieman yksiulotteinen, hennon palaneen maltainen ja maltillisen kahvinen.

Pakko myöntää, Prykmestar Kahvi Stout ei kyllä nyt toiminut – tuntuu siltä, kuin oltaisiin yritetty tehdä tarkoituksella varsin kevyttä olutpohjaa, että kahvi maistuisi selkeämmin läpi. Lopputuloksena on varsin ohut ja vaatimaton stout, jossa vähintään yhtä ujo humalointi antaa liikaa tilaa makeammille maltaille tulla esiin. Tämän vuoksi kahvisuus ei pääse hyvin oluessa esiin omana itsenään, vaan tuntuu enemmän makusiirapilla makeutetulta kahvidrinkiltä. Itse olisin kaivannut selkeästi tuhdimpaa ja vankkarakenteisempaa stoutia, jossa riittävä katkerohumalointi pitäisi yleisilmeen ryhdikkäänä ja riittävän kuivana ja johon olisi saatu käyttää paljon rohkeammin kahvia.

Tämmöinen makea kahvisuklaisuus sopi hyvin selkeästi makeampiin Dark Horizoneihin, ei tämmöiseen kuivempaan ja maltillisempaan stoutiin – tällaisessa oluttyylissä tiukka, tummanpuhuva ja riittävän karvas espressoisuus, joka mittelisi rapsakan humaloinnin kanssa tanakan mallasrungon alta olisi mielestäni se oikea tyyli. Nyt olut vaikuttaa hyvin kepeältä, varovaiselta ja yllätyksettömältä – tämmöinen saattaa maistua keskikaljakansalle, mutta olutharrastajille tuskin. Ja viiden euron hintaan keskikaljakansa tuskin pulloa Alkon hyllyiltä ihan heti löytää...

Lyhyesti: Varsin ohutrunkoinen ja loppupeleissä vain maltillisen kahvinen stout, josta ei tahdo löytyä oikein syvyyttä kuin humalankaan puraisua. Tylsä ja turvallinen kahvilla maustettu olut, jonka tasapaino on päässyt hukkumaan.

Arvio: Keskinkertainen – vaatimattomin maistamani Prykmestar ja ehdottomasti yksi vuoden 2014 pienpanimokattauksen pettymyksiä.

Hinnan (5,00e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

3 kommenttia:

 1. Eh.. hinta-laatusuhteesta on kuulunu melko samaa tarinaa joka suunnasta, onneksi tämä on tullut vielä tähän asti jätettyä hyllyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olut on testaamisen väärti vain jos haluaa saada sulan hattuun mahdollisimman monesta pienpanimo-oluesta. Olut kun muuten tarjoaa varsin vähän mielenkiintoa.

   Poista
 2. Jokaiselle omansa. Itse taas pidin hyvinkin paljon kahvi stoutista ja juurikin siitä, että olut on stoutiksi varsin kevyt, mutta ei silti millään tavoin vetinen kuten useilla maltillisen alkoholiprosentin stouteilla on tapana. Huomattavasti parempi tämä on kuin saman sarjan mokkamatti tai esimerkiksi pläkki.

  VastaaPoista