Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.2.14

Willi Opitz Zweigelt 2011

Willi Opitz Zweigelt 2011
  • Valmistaja: Willi Opitz
  • Tyyppi: Punaviini, Neusiedlersee DAC
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Burgenland, Neusiedlersee
  • Rypäleet: Zweigelt (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8,99e (Lokakuu 2013, Lidl Saksa)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Maisteltuani varsin kiitettävän sarjan valkoviinejä, tuntui lokakuisilla Itävallan viinimessuilla saapuvan aika päästä testaamaan myös tilaisuuden punaviinitarjontaa. Loogisin veto aloittaa tämän puolen haarukointi oli testaamalla Willi Opitzin viinien tämähetkinen kunto – tämä kyseinen viinitalo kun oli aikoinaan onnistunut hurmaamaan varsin mainiolla ja mukavan persoonallisella Pinot Noirillaan. Siirryin siis tuolle läheiselle ständille, jonka takana hääri täydessä vauhdissa Willi Opitz, tuo mainio, viiksekäs showmies.

Willi Opitz onkin varsinainen persoona viinimaailmassa. Hän työskenteli ruokatehtaan koneinsinöörinä, mutta 1980-luvulla aloitti vapaa-ajan harrastuksena viljelemään viiniä perheen omistamalla muutamalla tarhahehtaarilla Neusiedler-järven lähellä. Vuonna 1995 hän lopetti työnsä koneinsinöörinä keskittyäkseen täysin rakkaaseen harrastukseensa, viininviljelyyn. Tätä nykyä Willi Opitz viljelee 15 tarhahehtaaria ja hänen viininsä ovat saaneet melkoisesti tunnustusta ympäri maailmaa, ei vähiten ylistäviä arvioita keränneen Opitz One -jälkiruokaviinin luoman tietouden ansiosta.

Ensimmäiseksi otin ihmeteltäväkseni talon perusviinin, Zweigeltin. Kyseistä viiniä ei jostain syystä löydy Willi Opitzin omilta kotisivuilta, mutta pikainen Googlailu paljastaa viinin kuuluvan ainakin Saksan Lidlin valikoimiin. Zweigelt-rypäle, josta viini on valmistettu, on vuonna 1922 Fritz Zweigeltin valmistama kahden itävaltalaislajikkeen, St. Laurentin ja Blaufränkischin, risteytys ja se on ainoa hyväksytty lajike Neusiedlersee DAC -appellaatiomerkityissä viineissä (poislukien pieninä määrinä käytettävät täydentävät lajikkeet).

Viinin tummahko, syvän punainen väri on kohtalaisen läpinäkymätön ja hennosti violettiin taittuva.

Miellyttävä, mehukas tuoksu on tasapainoinen yhdistelmä mehukkaita sinisiä marjoja, mausteisuutta, savua ja sateista metsää.

Ensimmäisenä adjektiivina millä olen viiniä kuvannut on metsämarjainen, mutta en sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan siinä, että tuoksussa tuntuu sekä runsaasti erilaisia marjoja että hennon havuista metsäisyyttä – tietyllä tapaa viini tuo mieleeni Merlot'n sopivan röyhkeällä luonteella varustettuna. Aromimaailman seasta löytyy myös tuoksusta tuttua savua sekä hentoa, kypsää luumuisuutta. Marjapuolelta löytyy vaikka mitä marjoja, mutta loppupeleissä mehukas mustikkaisuus tuntuu ottavan sen näkyvimmän roolin. Suutuntumaltaan viini on keskitäyteläinen ja sekä melko freesi hapokkuus että kohtalainen määrä tanniineja pitävät viinin mukavan rakenteikkaana ja hörppimiskertoimen korkeana.

Kuivassa jälkimaussa sinertävät, makeammat marjat väistyvät syrjään ja antavat tilaa hapokkaammille punaisille marjoille ja kypsälle vadelmaisuudelle. Kokonaisuuteen tuo mukavasti lisää luonnetta kevyt mineraalisuus ja alusta loppuun jatkunut, kevyesti nuotion mieleen tuova savuisuus.

Kokonaisuus on erittäin herkullinen, helposti kulauteltava ja näin arkiseksi viiniksi mukavan luonteikas ja mielenkiintoinen – mikä on toki aina plussaa Zweigeltin kanssa. Vaikuttaa nimittäin siltä, että tästä mehukkaasta rypäleestä on varsin helppo saada mukiinmeneviä, runsaan marjaisia viinejä, mutta vaatikin jo paljon enemmän, että sekaan saadaan myös luonnetta ja särmää! Molempia kuitenkin löytyy varsin mukavasti tästä Opitzin taidonnäytteestä, joten muhkea, mutta yllätyksetön marjakimara kierretään kaukaa ja lopputuloksena seisoo varsin maistuva ja monikäyttöinen perus-Zweigelt. Viini on varsin mainio ruokapöydän yleistyökaluna, mutta se sopeutuu vaivatta myös sellaiseen pöytään, josta ei syötävää löydy. Jos joskus tulet käymään Saksanmaalla, pyörähdä vilkaisemassa löytyisikö mahdollisesti tätä näppärää itävaltalaista hyllyiltä! Se ei nimittäin siellä päin ole laatuunsa nähden ainakaan hinnalla pilattu.

Lyhyesti: Mehukas ja runsaan marjainen perus-Zweigelt, johon savuisuus, metsäiset aromit ja pieni, rustiikin roso tuovat varsin miellyttävää luonnetta ja särmää. Mainio, maukas peruspunaviini.

Arvio: Hyvä – varsin passeli suoritus Neusiedlerseen viinisedältä. Joutuu kyllä olemaan iloinen, että Willi Opitz jätti konehommat sikseen ja keskittyi näihin mainioihin viineihin!

Hinnan (8,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti