Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.2.14

Weszeli Riesling Seeberg 2011

Weszeli Riesling Seeberg 2011
  • Valmistaja: Weszeli Terrafactum
  • Tyyppi: Valkoviini, Kamptal DAC Reserve Erste Lage Seeberg
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Niederösterreich, Kamptal, Zöbing
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 36,00e (Lokakuu 2013, Weszeli)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Itävallan viininäyttelyssä mainion viinitalo Weszelin viimeiseksi esitykseksi jäi talon Seeberg-tarhan Riesling.

Nyt n. 45-vuotiaita rypäleköynnöksiä kasvattava Erste Lage -tasoinen Seeberg-tarha sijaitsee Langenloisin kylästä pohjoiseen, pienen Zöbingin kylän länsireunalla. Viinin etikettiin on taiteiltu Itävallassa varsin tunnettu (ja viinityylille nimensäkin antanut) Smaragd-sisilisko, joita tuottajan mukaan viihtyy erityisen runsaasti tällä kiilleliuskakivisellä ja kalkkipohjaisella tarhalla.

Väriltään Seeberg Riesling on hyvin hailakan limetinvihreä.

Tuoksu on hurmaavan rehevä ja moniulotteinen. Kypsästä Rieslingistä kielivää hunajaisuutta ja tuoretta ananaksisuutta on runsaasti, mutta seasta erottuu myös selvästi muita, hienostuneempia vivahteita, kuten kypsää omenaisuutta, kukkia, hillittyä mausteisuutta ja kevyttä savuisuutta.

Viinin erittäin tasapainoinen maku jatkaa vaivattomasti tuoksun viitoittamalla tiellä: tasainen, ihastuttavan puhdaspiirteinen ja tuoksun tavoin rehevä makumaailma tarjoilee niin kypsää viheromenaa kuin kirpeämpää, aavistuksen raa'ahkoa kaneliomenaa, sitruunaa, yrttisyyttä ja hennosti savuista mineraalia. Suutuntumaltaan keskitäyteläinen makumaailma on melko rakenteikkaan hapokas ja varsin fokusoitunut. Yleisilme on tuntuvan hapokas olematta kirpeä, tiukka olematta kireä.

Viinin jälkimaku on runsas ja kypsä, mutta samalla mehukkaan hapokas, raikas ja kaikin puolin tasapainoinen. Kielellä jää vihreää omenaa, savuisuutta, limettiä, valkoisia kukkia, mineraalia ja hentoa mausteisuutta. Pitkään viipyilevä jalkivaikutelma on harmoninen ja alusta loppuun saakka hurmaava.

Pähkinänkuoressa Weszelin Riesling Seeberg täyttää nuoren Rieslingin ideaalin vaivatta: on mahdotonta keksiä mitä viinistä voisi enää puuttua. Vaikka kokonaisuus on erittäin nuorekas ja primäärinen, se ei missään nimessä tunnu erityisesti kerjäävän lisää kypsyttelyä, vaikka viini huokuukin selvää ikääntymispotentiaalia runsaalla, tasapainoisella ja rakenteikkaalla hedelmällään.

Tämä on siis jotakuinkin täydellinen huippu-Riesling. Mitään omaperäistä jippoa viinistä ei löydy, toisin kuin esimerkiksi joiltain Saksan hurmaavia Rieslingejä tuottavilta ultratraditionalistituottajilta, mutta tästä huolimatta olen viinin edessä varsin myytyä miestä. Seeberg Riesling on todella upea, puhdaspiirteinen, rakenteikas ja ihastuttavan moniulotteinen huippu-Riesling, joka saa ahdettua niin paljon asiaa niin pieneen ja tyylikkääseen pakettiin.

Lyhyesti: Kamptalilaisen tuottajan todella upea, tasapainoinen ja aromeiltaan harmoninen huippu-Riesling. Nyt viinissä on loputtomasti nuoren Rieslingin syvyyttä ja hedelmää, mutta kokonaisuus lupailee vahvaa potentiaalia pidempäänkin kypsyttelyyn.

Arvio: Täydellinen – viinin hurmaavuus ja ylivoimaisuus ei varsinaisesti perustu mihinkään ilmiselvään vaikuttavuuteen tai suureen kokoon, vaan ennen kaikkea viimeiseen asti hiottuun, täydellisen tasapainoiseen, viekoittelevan moniulotteiseen ja mitä eleganteimmalla tavalla hillittyyn ilmaisuun.

Hinnan (36,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti