Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.1.14

Vale da Poupa Reserva Tinto 2007

Vale da Poupa Reserva Tinto Field Blend 2007
  • Valmistaja: Secret Spot Wines
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Douro
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Tempranillo, Tinta Barroca, Touriga Franca, Touriga Nacional
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,70e (Syyskuu 2013)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Päivän arviossa vuorossa Portugalin-tuliaisia! Ei kuitenkaan omiani, vaan rakkaan äitimuorini vuosi sitten mukanaan kuljettama Vale da Poupa Reserva.

Secret Spot Wines vaikuttaa mielenkiintoiselta viinitalolta: talolla on portugalilaisittain harvinainen, englanninkielinen nimi, mutta heidän kotisivunsa ovat yksinomaan portugaliksi. No, lähdetään tulkitsemaan muiden latinalaisten kielten taitoni varassa. Ja Google Translaten. Koskaan ei saa unohtaa luotettavaa Google Translatea.

Gonçalo Sousa Lopesin ja Rui Cunhan luotsaama Secret Spot Wines syntyi kun he ostivat Favaiosin kylästä vanhan viinitalon tavoitteenaan tehdä mahdollisimman korkealaatuista Douron alueen viiniä. Talon parhaat Secret Spot -viinit valmistetaan nykyisen, tiettyjä ja tunnettuja viinitarhoja suosivaa paradigmaa vastaan: viinintekijät kertovat että vain he tietävät minkä tarhojen rypäleistä heidän viininsä ovat valmistettuja eivätkä he suostu tietojaan paljastamaan – jokainen vuosikerta tehdään eri tarhan rypäleistä, minkä seurauksena viinien tyyli vaihtelee vuosikerroittain.

Sen sijaan nyt arvioitava Vale da Poupa Reserva on talon peruslinjaston parhaan pään tuote, joka on ymmärtääkseni myös yhden tarhan viini: tällä kyseisellä tarhalla kasvaa vain vanhoja köynnöksiä, jotka ikänsä vuoksi tuottavat vain vähäsatoisesti pienikokoisia rypäleitä. Nämä köynnökset ovat kuitenkin useampaa eri lajiketta, jotka kasvavat sekaisin toistensa seassa, joten niiden rypäleet kerätään ja tehdään viiniksi yhdessä, jolloin kyseessä on ns. field blend, eli viini, jonka rypäleiden sekoitussuhde on luonnon vastuulla ja siten jää niin tuottajalle kuin kuluttajallekin mysteeriksi. Osaa Vale da Poupa Reservaa kypsytetään 13 kuukauden ajan tammitynnyreissä, osaa teräksessä. Viinintuottajat luottavat luonnolliseen ja mahdollisimman vähän viininvalmistukseen puuttuvaan tuotantotyyliin, joten viini pullotetaan varsin käsittelemättömänä – ei suodatusta tai kylmästabilointia.

Viinillä on todella tiivis, läpinäkymättömän purppuranpunainen mustaherukkamehun väri.

Tuoksu on aluksi hieman hillitty, mutta ihastuttavan vivahteikas: Tempranillon mustaherukkaa ja Touriga Nacionalin aavistuksen Portviinit mieleen tuovaa viikunaisuutta, kevyttä tammen mausteisuutta, kevyesti märkää kiveä ja hennon kukkeata aromaattisuutta. Avautuessaan tuoksun tammisuus voimistuu, tuoden hedelmän sekaan hieman maitosuklaisia, mustikkaisia ja kevyen pähkinäisiä piirteitä. Tammi pysyy kuitenkin loppuun saakka mainiosti hedelmän valjaissa eikä pääse aiheuttamaan suurempia tuhoja – kokonaisuus pysyy miellyttävän aromaattisena, tasapainoisena ja ennen kaikkea miellyttävänä tammenkin kanssa.

Suussa kieltä tervehtii suutuntumaltaan hyvin täyteläinen ja tiivisluontoinen, suorastaan massiivinen viini. Makumaailma on selkeästi runsaan auringon alla kypsyneen oloista, mutta silti kuivaa ja tasapainoista; varsin kypsiksi päässeistä rypäleistä kielivä, todella runsas (15,5%!) alkoholi kuitenkin puskee seasta melkoisella vimmalla. Suussa pyörii voimakasta, konsentroitunutta mustaherukkaa, luumua, viikunaa ja pippurisuutta; aromimaailma on hyvin runsas ja roteva, mutta erittäin nuorekas ja primäärinen. Yleisilmeeltään viini on kohtalaisen hapokas, mutta rakenne on lähinnä todella voimakkaan ja runsaasti tuntuvan, suorastaan massiivisen tanniinisuuden varassa. Tuottajat eivät selvästikään ole yrittäneet pehmentää viinin tanniinisuutta millään lailla, vaan viini on pullotettu juuri semmoisena, kuin se on!

Lopuksi kielelle jäävässä jälkimaussa tuntuu tumman marjaisuutta, luumuisuutta ja hyvin paahdetun mausteisia aromeja, joihin tammisuus tuo hillittyä, kevyesti makeaan taittuvia maitosuklaisia ja sikarilaatikkoisia piirteitä. Suuhun jäävä jälkivaikutelma on pitkä ja moniulotteinen, mutta melko lämmin ja aggressiivisista, suutakuivaavista tanniineista johtuen melko karvas.

Runsaasta, paikoin jopa hieman liiallisesta alkoholistaan huolimatta Vale da Poupa Reserva jättää erittäin positiivisen yleisvaikutelman, joskin viini tuntui primäärisestä hedelmästään ja massiivisesta tanniinisuudestaan johtuen aivan liian nuorena korkatulta – arvelisin, että viini olisi loppupeleissä sopivampi korkattavaksi 15 kuin 5 vuoden iässä! Kokonaisuudesta kuitenkin löytyy niin paljon kaikkea, ettei viinillä varmasti ole minkäänlaisia vaikeuksia selvitä useamman vuosikymmenen kestävää kypsyttelyä.

Tupaantuliais-illanistujaisiin mukaan otetuksi seurusteluviiniksi Vale da Poupa Reserva oli kyllä hieman kehno valinta: aromeiltaan viini oli varsin mainiota tavaraa, mutta ilman purtavaa näin roteva ja tanniininen viini oli pidemmän päälle turhankin tuhti pala pureskeltavaksi – viini olisi ollut varmasti paremmin paikallaan muutaman vuoden lisäkypsyttelyn jälkeen ruokapöydässä! Joka tapauksessa, valittaa ei pysty: tässä on varsin mainio, tyylillä tehty väkivaltaviini, joka kumartaa ainoastaan perinteisen Portugalin suuntaan jättäen uuden maailman hömpötykset omaan arvoonsa. Suosittelen ehdottomasti kuittaamaan pullon pari mukaan jos sattuu jossain tulemaan vastaan!

Lyhyesti: Persoonallisen viinitalon todella tiivisrakenteinen, täyteläinen, moniulotteinen ja ennen kaikkea tanniininen Douron viini, jonka ainoa varsinainen miinus on sen turhankin tuhti alkoholisuus. Hintaansa nähden varsinainen loistohankinta viinikellariin.

Arvio: Erittäin hyvä – viiden vuoden ikäänsä nähden viini on suorastaan hämmentävän nuorekkaan oloinen ja tuntuu suorastaan kerjäävän lisää ikää. Tuhti, paikoin hieman epätasapainoinenkin alkoholisuus rokottaa hieman pisteitä, minkä voi kyllä antaa anteeksi, jos viini tulee iän myötä kehittymään yhtä hienosti miten sen kuvittelisin tekevän.

Hinnan (11,70e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti