Schloss Gobelsburg Brut Reserve
- Valmistaja: Schloss Gobelsburg
- Tyyppi: Kuohuviini, Österreischer Sekt
- Maa: Itävalta
- Alue: Niederösterreich, Kamptal
- Rypäleet: Grüner Veltliner (75%), Riesling (15%), Pinot Noir (10%)
- Koko: 0,75
- Hinta arviointihetkellä: 24,00e (Lokakuu 2013, Vindirekt)
- Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Kamptalin viinialueella, Langenloisin kylän tuntumassa sijaitseva Schloss Gobelsburgin viinitalo on kerännyt melkoisesti mainetta laadukkaita viinejä tekevänä tuottajana – esimerkiksi Alkonkin valikoimassa muutaman vuoden nököttänyt Grüner Veltliner Steinsetz on loistava esimerkki talon linjasta.
Vuosisatoja vanha Gobelsburgin linna on tuottanut erittäin pitkään viiniä omistamiltaan tarhoilta, joista monet luetaan Kamptalin parhaimpiin ja arvostetuimpiin. Kuitenkin viinihistoriallisesti talon todennäköisesti merkittävin käänne tapahtui vuonna 1996, kun Michael Moosbrugger ja (omalta osaltaan jo varsin tunnettu viinintekijä) Willi Bründlmayer vuokrasivat Gobelsburgin linnan tiluksineen viininvalmistusta varten. Nykyisin vaimonsa Evan kanssa taloa luotsaava Michael tuottaa viininsä korkeiden laatustandardien ja perinteisten viininvalmistusmenetelmien mukaan; tammea käytetään varsin vähän, luonnonhiivoja suositaan ja monet viinit kypsyvät pitkän sakkakypsytyksen kanssa.
Itävallan viininäyttelyssä tarjolla ollut Schloss Gobelsburg Brut Reserve on talon ainoa kuohuviini. Viiniin käytetään vain arvostettujen Heiligenstein-, Gaisberg-, Grub- ja Lamm-viinitarhojen rypäleitä, joista valtaosaa edustaa Itävallan (ja niin ikään Schloss Gobelsburgin) vihreä kruununjalokivi, Grüner Veltliner. Viinin annetaan aluksi käydä ja kypsyä vanhoissa tammitynnyreissä, minkä jälkeen viini siirretään pulloihin käymään uudelleen ja kypsymään hiivasakan kanssa 2-3 vuoden ajaksi.
Väriltään viini on hyvin kevyen vaaleanvihertävä.
Viinin tuoksu on kevyt, mutta aromeiltaan runsas ja yleisilmeeltään tummanpuhuva: pinnalla on melko tuntuvaa mausteisuutta, taustalla verigreippiä, omenaa ja kevyttä hiivaisuutta.
Suuhun saapuessaan viini kuohahtaa melko runsaasti ja nopeasti, mutta jäljellejäävä kuohu on edelleen kohtalaisen runsasta ja kohtuullisen kestävää. Kuivaa ja mausteista makua sävyttävät mausteiset, kypsän päärynäiset, kirpakan omenaiset ja mineraaliset vivahteet, jotka tuovat kokonaisuuteen paikoin jopa bitteristä särmää. Suutuntumaa piristää terävähkön moussen lisäksi melko tuntuva hapokkuus, joka tekee viinistä jopa kipakan oloisen.
Kirpeässä jälkimaussa tuntuu tuoretta ja jopa aavistuksen raa'ahkoa viheromenaisuutta, aromaattista yrttisyyttä, kirpeätä limettisyyttä, hentoa hiivaisuutta ja savuista mineraalia.
Gobelsburgin kuohuva on varsin tyylikäs esitys ja jatkaa hienosti talon linjaa korkealaatuisten viinien tuottajana, mutta loppuviimein viinistä on kyllä vaikeata löytää mitään semmoista, joka saisi minut tarttumaan siihen jonkun toisen kuplivan ohitse. Yleisilme on mukavan ryhdikäs ja rakenteikas, mutta se ei onnistu herättämään suuria tunteita ja jälkivaikutelmaksi viinistä jää tyypillinen, Grüner Veltlinerin mausteisuuden hallitsema keskieurooppalainen Sekt. Käyttöyhteydeltään (ja hintatasoltaan) viini on suurin piirtein samaa luokkaa kuin edullisen pään shamppanjat: kokonaisuudesta ei löydy hirveästi mitään mielenkiintoa, mutta rakennetta – esimerkiksi ruokapöytää ajatellen – sitäkin enemmän.
Viinin runsas hapokkuus ja intensiivinen yleisilme kuitenkin ennen kaikkea lupailisivat viinin sopivan paremmin kypsyttelyä, joten jos on halua pistää skumppaa kellariin useammaksi vuodeksi syrjään, on Gobelsburgin Brut Reserve ihan varteenotettava tapaus. Nyt korkattuna viinille paras paikka lienee ruoan kyljessä, ei niinkään maljajuomana. Hyviä kumppaneita viinille ovat suurella varmuudella rasvaisemmat linturuoat, merenelävät sekä kevättalven hittiruoka, blinit.
Lyhyesti: Itävaltalaisen laatutuottajan varsin hapokas, mausteinen ja tiukkarakenteinen kuohuva, joka intensiivisen ilmaisunsa vuoksi tuntuu sopivan paremmin kellarointiin kuin nuorena korkattavaksi.
Arvio: Tyylikäs – viini vastaa jotakuinkin vastaavanhintaista shamppanjaa: tyyliä ja rakennetta löytyy, mutta persoonaa selkeästi vähemmän. Ei tämä huonompi ole kuin halpis-shamppis, muttei kyllä merkittävästi parempikaan – ainoastaan ihan kelvollinen vaihtoehto, jos merkintä "AOC Champagne" etiketissä ei ole ehdoton vaatimus.
Hinnan (24,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti